השורה התחתונה
חברות שירותי הבריאות בארה"ב הקדימו תרופה למכה באמצעות מיזוגים
בשנה האחרונה אנו עדים לעליית מדרגה במיזוגים ולפעילות אנכית - בין שחקנים הפועלים לאורך שרשרת המזון של ענף שירותי הבריאות. את יריית הפתיחה לשינוי ירתה רשת בתי המרקחת הגדולה בארה"ב CVS, כשהגישה הצעת רכש לחברת הביטוח הרפואי אטנה
- האג"ח הממשלתיות הארוכות עלולות להוות מלכודת למשקיעים
- עליית התשואות בארה"ב והתחזקות הדולר מקרבות את מועד העלאת הריבית בישראל
- יצרניות הרכב מחפשות מסלול אל המשקיעים
עד לפני שנה היו המיזוגים והרכישות אופקיים - בין שחקנים שונים באותו הענף שמתחרים ביניהם. בשנה האחרונה אנו עדים לעליית מדרגה ולפעילות אנכית - בין שחקנים הפועלים לאורך שרשרת המזון של ענף שירותי הבריאות. את יריית הפתיחה לשינוי ירתה רשת בתי המרקחת הגדולה בארה"ב CVS, כשהגישה הצעת רכש לחברת הביטוח הרפואי אטנה (סימול: AET) בדצמבר 2017, לפי שווי של 69 מיליארד דולר. CVS שאפה להפוך ל־One Stop Shop ולהציע מגוון שירותי בריאות תחת קורת גג אחת. בין היתר, הרכישה נועדה להקטין את החשיפה לפעילות קמעונאית קלאסית של מכירת תרופות מרשם ותרופות מדף, שמכירותיה מדשדשות ושולי הרווח שלה נמוכים. בהחלט ייתכן שאפשרות כניסתה של רשת אמזון לקמעונאות התרופות בעתיד הקרוב היוותה זרז עבור CVS להגשת הצעת הרכש לאטנה, החברה המובילה בארה"ב בביטוח רפואי.
המהלך איפשר לה למנף את מעמדה ולהציע ללקוחות טיפול תרופתי ראוי ונגיש באמצעות CVS. שילוב הכוחות בין הספק, CVS, ללקוח, אטנה, עשוי להוזיל את ההליך לכל הצדדים.
להתחרות בגדולים
חלפו מספר חודשים ושתי חברות נוספות הרימו את הכפפה. חברת הביטוחים הרפואיים סיגנה הגישה במרץ השנה הצעת רכש לקמעונאית התרופות אקספרס סקריפטס לפי שווי חברה של 70 מיליארד דולר. סיגנה היא אחת מחברות הביטוח הרפואי הקטנות בארה"ב, המתמחה בלקוחות פרטיים, המבוטחים ישירות ולא באמצעות מעסיקים. במובן זה, הרכישה של אקספרס סקריפטס צפויה לאפשר לסיגנה להתחרות בחברות גדולות ממנה בהרבה.
הסיבה העיקרית לגל המיזוגים בתעשייה זו היא רטוריקה ציבורית שלילית נגד העלאת תעריפי תרופות ושירותים רפואיים. רטוריקה זו אילצה גופים רבים להוריד מחירים, ולפיכך שולי הרווח שלהם צפויים להתכווץ. פעילות המיזוגים בתעשייה מבטאת את רצון החברות ליהנות מעליית תשואה ומהון זמין יותר.
קרב בין שתי ענקיות
בסופו של יום, את גורלו של ענף קמעונאות התרופות יכריעו שתי הענקיות: אמזון, ענקית הקמעונאות המקוונת, ווולמארט, ענקית הקמעונאות הפיזית. על רקע היריבות בין השתיים פורסם ב־30 במרץ כי וולמארט בוחנת הצעת רכש לחברת הביטוחים הרפואיים הומנה. וולמארט מגששת אחרי הומנה משתי סיבות. ראשית, הוספת קהל לקוחות פוטנציאליים. וולמארט מפעילה מתוך סניפיה את אחת מרשתות בתי המרקחת הגדולות בארה"ב. רכישת חברת הומנה, על 14 מיליון מבוטחיה, תוסיף לה קהל לקוחות חדש.
שנית, בהיותה אחת ממעסיקות כוח האדם המובילות בארה"ב, וולמארט יכולה לשפר את תנאי הביטוח של עובדיה. רכישה של חברת ביטוח תאפשר לוולמארט לשלוט ישירות על רשת ביטוח רפואי עבור מאות אלפי עובדיה, ולהוזיל עלויות ביטוח.
מעסיקים משמעותיים אחרים בארה"ב, דוגמת ברקשייר האת'וויי של וורן באפט, הודיעו לאחרונה על מעבר למודל של ביטוח עצמי של עובדיהם. המודל החדש מייתר מתווכים שונים.
אלטרנטיבות השקעה:
CVS Health (סימול: CVS)
CVS, חברת שירותי הבריאות המובילה בארה"ב, רשמה ב־2017 הכנסות של 184 מיליארד דולר ו־Ebitda (רווח תפעולי תזרימי) מתואם של 12.7 מיליארד דולר. בדצמבר 2017 הגישה הצעת רכש לחברת הביטוח Aetna לפי שווי של 67 מיליארד דולר. החברה נסחרת לפי שווי שוק של יותר מ־70 מיליארד דולר, ותשואת הדיבידנד של המניה עומדת על כ־3%.
Walgreens Boots Alliance (סימול: WBA)
רשת בתי המרקחת השנייה בגודלה בארה"ב. ב־2017 רשמה הכנסות של 118 מיליארד דולר ו־Ebitda מתואם של 8.4 מיליארד דולר. 75% מהכנסותיה מגיעים מארה"ב, 11% מבריטניה ו־14% מאירופה. ב־2017 השלימה רכישה של 1,900 סניפי Rite Aid תמורת 4.4 מיליארד דולר. שווי השוק של החברה הוא 66 מיליארד דולר, ותשואת הדיבידנד של המניה היא 2.4%.
Aetna (סימול: AET)
ענקית הביטוחים הרפואיים המובילה בארה"ב, הן במונחי הכנסות והן במונחי שווי שוק, שעומד על 58 מיליארד דולר. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות של 60 מיליארד דולר ו־Ebitda מתואם של 6 מיליארד דולר. ב־2017 היא ביצעה רכישה עצמית של מניותיה בהיקף כולל של כ־4 מיליארד דולר. תשואת הדיבידנד של המניה עומדת על 1.1%.
השורה התחתונה: שולי הרווח בענף שירותי הבריאות בארה"ב מאויימים. החברות נלחמות בכך עם מיזוגים, שמקנים יתרון לגודל ומשמרים את הרווח.
הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך ייעוץ ההשקעות בבנק לאומי