$
שוק ההון

סטנלי פישר: המצב הגיאופוליטי בעולם מדאיג הרבה יותר מהמצב הכלכלי

סגן יו"ר הפד לשעבר אמר כי המצב הפוליטי הגלובלי מחמיר בקצב גבוה מהצפוי, וכלל בדבריו את האפשרות למלחמה בין ישראל לאיראן; "מודאג שאם ארה"ב תאמץ מדיניות לא נכונה, תעבור ההנהגה הגלובלית לאסיה"

שיר רייטר וסוכנות הידיעות 12:2702.05.18

סטנלי פישר, לשעבר סגן יו"ר הפד ונגיד בנק ישראל, מודאג יותר מהאקלים הפוליטי והאסטרטגי הגלובלי מאשר מהעתיד הכלכלי. כך אמר פישר אתמול (ג') באירוע של רשת CNBC בניו יורק.

פישר כיהן כסגן יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, עד לשנה שעברה, והוא נחשב לבעל השפעה בעולם הכלכלי, אולם המישור הכלכלי הוא לא מה שמדאיג אותו, אמר.

 

"מה שמדאיג אותי הוא העולם המשתנה יותר ממה שהוא אמור להשתנות. המצב הפוליטי הגלובלי מחמיר באופן משמעותי, ובכלל זה האפשרות למלחמה בפועל בין ישראל לאיראן, וכן שובה של מתיחות מול רוסיה וסין", אמר פישר. 

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: בלומברג

 

"המצב הגיאופוליטי הופך ליותר ויותר מורכב, ואני לא יודע כיצד השינויים יבואו לידי ביטוי בכלכלה. דברים מסוג זה יכולים לצאת משליטה וקשה לדעת מה יהיה בעתיד".

 

פישר, שכיהן כסגן יו"ר הפד בשנים 2017-2014, היה מעורב במשך שנים בדרכי התגובה של ארה"ב ושל העולם לבעיות פיננסיות, והדבר עדיין משפיע על אופן חשיבתו, הסביר. "אני כל הזמן חושב על משברים כלכליים". פישר הוסיף כי הוא מופתע למדי מהתנהלותה של ארה"ב תחת הנשיא טראמפ ומשאיפתו להחזיר לאחור את מדיניות הסחר הפתוח.

 

"הדבר האחרון שדמיינתי זה שארה"ב תכריז שמה שבנינו החל מ-1944 לא שווה פרוטה", אמר פישר, שלא ציין במפורש את שמו של דונלד טראמפ. עוד הוסיף כי הוא מודאג שאם ארה"ב תאמץ את המדיניות הלא נכונה, תעבור ההנהגה הגלובלית לאסיה.

 

דחיפה קצרת טווח בלבד

 

פישר אמר כי קיווה שארה"ב תאמץ מדיניות פיסקאלית ממריצה, שתביא לעליית שיעור הריבית, שלדעתו נמוך בצורה חריגה ובעל השפעה נייטרלית מבחינה כלכלית.

 

במקום מדיניות כזאת, אמר, ההנהגה פעלה בהפרזה. לדבריו, "הם עשו זאת אך הגזימו". תומכיה של המדיניות הפיסקאלית הנוכחית אומרים שהתמריץ שנוצר מקיצוצי המס ועלייה בהוצאה הממשלה - יגביר את הצמיחה הכלכלית ויפחית את הגירעונות בטווח הארוך, אולם רוב הכלכלנים סבורים כי גישה זו מוטעית.

 

הפד עצמו רואה בפעולות אלה דחיפה קצרת טווח בלבד לכלכלה. בנוסף, גורמים רשמיים מודאגים לגבי השפעות המהלכים לטווח הארוך, בהתחשב בכך שארה"ב עומדת מתמודדת כבר עתה עם קשיים תקציביים ובכך שהכלכלה צומחת בקצב איטי יותר ביחס למגמתה בעבר.

 

פישר הביע אופטימיות גדולה יותר בנוגע לנוף הכלכלי. לדבריו, חזרתה של האינפלציה ליעד הפד של 2% לא מבשרת על לחצים להעלאת מחירים. כמו כן אמר פישר כי אינו מודאג מהעלייה בתשואות האג"ח הממשלתי של ארה"ב - שהגיעו ל-3% בשבוע שעבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x