$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עקב מכירת המניות: עובדי הבורסה עושים שריר לבן זאב

הוועד דן עם ההנהלה על השלכות המכירה למאניקיי, ודורש הסכם ביטחון תעסוקתי חדש - עד 2028, כדי למנוע מעבר עבודות למיקור חוץ

גולן חזני 07:4326.04.18

מכירתן הצפויה של מניות הבורסה מעוררת שוב חיכוך בין העובדים להנהלה - לראשונה בזמן כהונתו של המנכ"ל איתי בן זאב. ל"כלכליסט" נודע כי הוועד החל בדיונם מול ההנהלה על השלכות המכירה, שבסיומה תהיה קרן מאניקיי בעלת המניות הגדולה בבורסה עם 20% מהמניות.

בשיחות עם בן זאב דורש הוועד להאריך את תקופת הביטחון התעסוקתי עד 2028, בניגוד להסכם הקודם, שבו מחויבת ההנהלה רק עד 2021. המשמעות של ביטחון תעסוקתי היא שעובדי הבורסה לא יפוטרו ללא הסכמת הוועד, ושההנהלה לא תוציא עבודות מחשוב ואחרות למיקור חוץ.

איתי בן זאב. ממתין לאישור מרשות ני"ע למאניקיי איתי בן זאב. ממתין לאישור מרשות ני"ע למאניקיי צילום: בלומברג

 

מאניקיי אמורה להגיש בימים הקרובים בקשה להיתר אחזקה בבורסה, שנדרש לכל גוף המחזיק ביותר מ־5% מהבורסה. העסקה תושלם רק אם הקרן תקבל את האישור מרשות ני"ע, דבר שאינו ודאי כלל לאור הסתבכות מאניקיי מול רשות ני"ע האמריקאית (SEC) ב־2009.

 

הוועד מונה כיום שלושה חברים, והוא מיוצג על ידי עורך הדין בני כהן, שמנהל מטעמם את המו"מ מול בן זאב. העובדים דורשים הסכם חדש, משום שכבר לא מדובר על שינוי מבנה בעלות, כפי שנחתם בהסכם הקודם, אלא בשינוי הבעלות עצמה. לפי ההסכמים למכירת מניות הבורסה, תשלם מאניקיי 31 מיליון דולר עבור 20%.

 

חמישה גופים פיננסיים נוספים ירכשו 10.3% כל אחד, ובהנפקת מניות שתבצע הבורסה, של 30% מהמניות, הם יתחייבו למכור 5.5% ולהישאר עם אחזקה שלא תחייב היתר. בן זאב שואף לבצע את ההנפקה ברבעון האחרון של 2018. אך לאור הבדיקה המקיפה שמתכננת רשות ני"ע למאניקיי, ספק אם יעמוד בלוח הזמנים.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", ב־2013 הסתבכה מאניקיי בחקירה של SEC, שבסיומה נאלצו שני מנהלי הקרן להתפטר מדירקטוריון הבורסה האוסטרלית. הקרן, שרשומה בדלוור ארה"ב, נקנסה ב־2.5 מיליון דולר עקב רווח של 1.6 מיליון דולר מפעילות שהוגדרה על ידי SEC לא תקינה. התקנה שעליה עברה מאניקיי אוסרת על מי שמכר נייר ערך בתקופה מוגבלת, לרכוש אותו לאחר מכן בהנפקה לציבור.

 

עובדי הבורסה רחוקים מלהיות מקופחים. מדו"חות הבורסה שפורסמו בשבוע שעבר עלה ששכרם הממוצע 47 אלף שקל, עלות מעביד. שכר זה זכה לביקורת קשה, אך העובדים הצליחו לשמור על זכויותיהם גם מול המנכ"ל החדש. השכר הממוצע של 249 העובדים אמנם ירד ב־2017 ב־3.6% לעומת 2016, אך עלות ההטבות גדלה ל־140 מיליון שקל, לעומת 137 מיליון שקל ב־2016, עקב עלייה של 6% במספרם.

 

כהן הגיב לביקורת ואמר: "המספרים הם של שכר ממוצע, וכשמפחיתים מהם את שכר המנכ"ל, שהיה 2.4 מיליון שקל, ואת שכר הסמנכ"לים - הממוצע אחר. השכר משקף את התרומה של העובדים, ואם הרווחים לא היו הולכים אליהם, הם היו הולכים לחברי הבורסה, הבנקים".

 

מהבורסה נמסר: "הסכם העבודה החדש, שנחתם עם ועד עובדי הבורסה ב־2017, מקנה לעובדים ביטחון תעסוקתי ל־5 שנים ומניות בגין השינוי המבני. מבנה האחזקות שנחתם לפני כשבוע אינו מאפשר שליטה בבורסה לאף גורם, והציבור יהיה שותף ביותר מ־30% ממניות הבורסה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x