שיכון ובינוי מצטיידת במזומנים: משרדי הממשלה ומנהרות הכרמל יניבו 650 מיליון שקל
על רקע הקריסה במניית שיכון ובינוי שהחלה עם החקירה הגלויה בפרשת השוחד לכאורה, החברה בשליטת שרי אריסון מקדמת שתי מכירות - פרויקט ג'נרי 2 בירושלים ואחזקות בחברת כרמלטון ובנתיבי הצפון
על רקע הקריסה במניית שיכון ובינוי שהחלה עם החקירה הגלויה בפרשת השוחד לכאורה באפריקה, שיכון ובינוי מצטיידת במזומנים. בשבוע שעבר נחשף בכלכליסט על גיוס חוב פרטי בהיקף של חצי מיליארד שקל וכעת שיכון ובינוי מקדמת שתי מכירות שצפויות להניב לה ביחד תזרים מזומנים של 650 מיליון שקל.
- חקירת השוחד בשיכון ובינוי מתרחבת: המשטרה הקפיאה נכסים של עופר קוטלר ב־30 מיליון שקל
- עד מפתח מהשלוחה בשוויץ עשוי לסגור על שיכון ובינוי
- בזמן החקירות: שיכון ובינוי לקראת גיוס פרטי של חצי מיליארד שקל
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המכירה הראשונה היא פרויקט ג'נרי 2 - פרויקט ההקמה של משרדי הממשלה החדשים בירושלים. חברת אלייד השקעות של משפחות גוטוירט, משורר, רובין, נוסבאום ויצחק סוארי רכשה היום (ה') את הזכויות של שיכון ובינוי בפרויקט הזה תמורת 70 מיליון שקל.
שיכון ובינוי תרשום בעבור העסקה הזו רווח של 30-25 מיליון שקל אחרי מס. אלייד אחזקות תיקח על עצמה גם חוב של חצי מיליארד שקל שקיים על הנכס. ג'נרי 2 היא חברת הזכיין של פרויקט קריית הממשלה בירושלים שחתמה על הסכם הקמה תפעול והעברה (BOT) לתקופה של 22 שנים עם החשב הכללי באוצר.
העסקה מותנית במספר תנאים מתלים, וביניהם קבלת אישור הממונה על ההגבלים העסקיים, אישור הרשות הממונה על הפרויקט והמלווים שהעמידו מימון לפרויקט. הפרויקט כבר הסתיים ובימים אלו מחכה לאכלוס. מדובר בפרויקט ענק שיכיל 3,000 משרדים על גבי 60 אלף מטר בנוי, והוא צפוי לאכלס את משרדי הממשלה השונים.
פרויקט נוסף גדול יותר שצפוי להניב תזרים של 580 מיליון שקל הוא אחזקות של 45% בחברת כרמלטון שמפעילה את מנהרות הכרמל בחיפה ו-40% מפרויקט שיקום תפעול ואחזקה של 270 ק"מ של כבישים באזור הצפון למשקיעים מוסדיים (עמיתים ומנורה מבטחים) תמורת 580 מיליון שקל, ורווח נטו של 300-250 מיליון שקל.
היום דיווחה שיכון ובינוי כי השותפים שלה בפרויקט ויתרו על זכות הסירוב שלהם למכירת האחזקות לגופים המוסדיים. השותפה היא לא אחרת מאלייד השקעות שהסכימה לוותר.
במסגרת העסקה ירכשו המשקיעים, שכוללים כפי שפורסם ב"כלכליסט" גם את מנורה מבטחים ועמיתים, 45% מכלל הזכויות בכרמלטון (מתוך 50% ששיכון ובינוי מחזיקה כיום) ו־40% מכלל הזכויות בנתיבי הצפון (מתוך 60% ששיכון ובינוי מחזיקה כיום).
הסכם הזיכיון של מנהרות הכרמל נחתם במרץ 1999, ולפיו הזכיין יהיה אחראי למימון, תכנון, הקמה, תפעול ותחזוקת הפרויקט, לרבות גביית אגרה מהמשתמשים בו במשך תקופת הזיכיון, שתסתיים ב-2040. בתום תקופת הזיכיון יועבר הפרויקט לידי המדינה ללא תמורה. הזכיין התחייב לשלם למדינה תמורת הזיכיון כ־218 מיליון שקל.