דוחות טבע המלאים חושפים: ירידה של 9% במספר העובדים ב-2017
מספר העובדים של טבע עומד על 51,792 לעומת 56,960 עובדים בסוף 2016, גם בישראל מדובר בירידה של 9% במספר עובדי החברה; כמו כן, בחברה החליטו לא לחלק דיבידנד בעתיד הקרוב; עלות שכרו של המנכ"ל החדש קאר שולץ בשנה החולפת - 17 מיליון דולר
חברת טבע מפרסמת כעת את הדוחות השנתיים המלאים בטופסי 10K ולא בטופסי 20F כפי שהייתה מפרסמת עד לסוף שנת 2017, עקב שינוי סיווגה לחברה אמריקאית במקום חברה זרה.
- הכישלון של טבע: 36 מיליארד דולר עבור 0% צמיחה
- S&P הורידה את דירוג האשראי של טבע לרמת "זבל"
- דוחות טבע: מחיקת מוניטין של 17 מיליארד דולר, והורדת תחזיות
מהדוחות עולה כי מספר העובדים של טבע, נכון לסוף 2017, עומד על 51,792 - ירידה של 9% בהשוואה ל- 56,960 עובדים בסוף 2016.
בגזרה הישראלית גם כן מדובר בירידה של 9%, מ-6,863 עובדים בסוף 2016 ל-6,245 עובדים בסוף 2017. עוד עולה מהדוח כי לטבע 88 אתרי ייצור ומחקר ופיתוח, מהם 16 בארה"ב, ו-31 באירופה. כמו כן, בחברת טבע החליטו לא לחלק דיבידנד בעתיד הקרוב.
עוד בהקשר הישראלי באחד מגורמי הסיכון מציינת טבע כי גל הפיטורים עלול להוביל לאובדן של הטבות מס מסוימות שהיא נהנת מהם כיום. מנגד, מס החברות בארה"ב צפוי לרדת מ-35% ל-21% כך שטבע תהנה גם מכך.
עוד עולה מהדוח כי לטבע 88 אתרי ייצור ומחקר ופיתוח,מהם 17 בארה"ב, 33 באירופה ו-38 ברחבי העולם, כאשר 80 מהם מייצרים תרופות גנריות, 5 תרופות מקור ו-3 מתקנים משולבים.
על פי טבלת השכר ל-2017 המנכ"ל החדש קאר שולץ קיבל שכר בעלות של 17 מיליון דולר, שרובה מורכב בעיקר מבונוס חתימה של 14 מיליון דולר. המנכ"ל שקדם לשולץ, יצחק פטרבורג, נהנה משכר בעלות של 6.7 מיליון דולר שכוללת בנוסוי מניות בהיקף של 3 מיליון דולר. עלות שכרם של מייקל היידן ואייל דשא היתה 4.2 מיליון דולר ואפילו שאריות של ארז ויגודמן עם עלות שכר של 2.8 מיליון דולר.
כמו כן, בחברת טבע החליטו לא לחלק דיבידנד בעתיד הקרוב ומזהירים את המשקיעים כי הם לא יוכלו יותר להסתמך על ההכנסות מדיבידנדים עד להחלטה חדשה של ההנהלה.
"החשש שמכירות המוצרים הגנריים עלולות להיפגע"
טבע מפרטת מעט על הבעיות השוק הגנרי בארה"ב ובעיקר על שחיקת המחירים שפוגעת בה בהיותה חברת הגנריקה הגדולה בעולם ושגרמה לה לרשום מחיקת מוניטין של 11 מיליארד דולר ברבעון האחרון של השנה.
"חלק ניכר מהמכירות שלנו בשוק האמריקאי נעשה דרך שרשרת של מעט קמעונאי תרופות, מפיצים סיטונאים ובתי חולים", מסבירים בטבע. "החשש שלנו הוא שהמכירות של המוצרים גנריים שלנו עלולות להיפגע בגלל קונסולידציה של בסיס הלקוחות ובריתות מסחריות בקרב לקוחותינו".
על פי טבע ישנן שלוש קבוצות של ארגונים שרוכשים בהיקף של כ-80% מהיקף הגנריקה בארה"ב. בטבע חוששים כי קבוצות אלה עשויות להגיש בקשות אגרסיביות להצעות תמחור נמוכות ולהקים בריתות מסחריות כדי להגדיל את כוח המיקוח שלהן.
עוד חוששים בטבע מהכניסה של ענקית הקמעונאית אמזון לשוק התרופות ללא מרשם ,לאחר שביצעה לאחרונה מהלכים ראשוניים לפיתוח עסקי הפצה של תרופות. כמו כן בטבע חוששים ממיזוג אפשרי של בין CVS Health לבין Aetna, שאם יושלם, צפוי ליצור ארגון עם שליטה מוגברת על הרופאים ועל רשתות בתי המרקחת, ובסופו של דבר יחליט איזה תרופות נמכרות לחולים.
בנוסף, מספר מערכות הבריאות הגדולות בארה"ב הודיעו על תוכנית להקמת חברה ללא מטרות רווח שתספק לבתי חולים בארה"ב מספר תרופות גנריות. כמו כן, בינואר 2018, אמזון, ברקשייר האת'וויי וג'יי פי מורגן הודיעו כי הם מתכוונים לאחד כוחות על ידי יצירת חברה בריאות עצמאית לעובדיהם בארה"ב. יוזמה זו צפויה להגביר עוד יותר את התחרות ולהקדים את שחיקת מחירים.