בלעדי לכלכליסט
טבע קונה שקט תעשייתי במחיר של 12 משכורות לעובד לפחות
כדי לשמור על עובדי המפעלים בירושלים עד סגירתם הציעה טבע 18-12 משכורות לעובד, תלוי בוותק ובגיל, נוסף לפיצויים המוגדלים. במפעל הטבליות חתמו ובשני מתנגדים: "זו אחיזת עיניים. למי שעבד 30 שנה מגיע מינימום פיצוי של עוד 30 משכורות"
הנהלת טבע מצאה את עצמה בבעיה. נותרו עוד שנתיים לסגירת שני המפעלים שלה בירושלים על פי תוכנית הקיצוצים של המנכ"ל החדש קאר שולץ. כדי למנוע עזיבה לפני הסגירה, הציעה ההנהלה לעובדים בבירה הצעה מפתה: מי שיסכים להישאר עד סגירת המפעלים, יקבל בונוס של עד 18 משכורות.
אלה עיקרי ההסכם שנחתם אתמול עם איציק בן סימון, יו"ר ועד עובדי מפעל הטבליות בירושלים. על פי ההסכם, שנחתם בחסות ההסתדרות, עובד שיישאר עד סוף 2019 יקבל 12 משכורות. נוסף לכך, אם הוא מעל גיל 50 ועובד מעל 10 שנים במפעל - יקבל עוד שלוש משכורות (סה"כ 15), או אם עובד בטבע יותר מ־20 שנה - יקבל עוד שש משכורות (סה"כ 18).
- התחרות על מטופלי הקופקסון בדרך להתרחבות: מומנטה מתקרבת לשוק
- עובדי טבע שנותרו נאבקים על החופשים והבונוסים
- עזריאלי, אמות וריט 1 במגעים לרכישת המרלו"ג של טבע
מדובר על 450 עובדים שנותרו לאחר שפוטרו כ־100 אחרים, מרביתם מועסקים על רצפת הייצור. המענקים יינתנו בנוסף למענק המוגדל שהושג בהסכם תוכנית הפרישה לעובדים, שכוללת מענקים, הכשרות מקצועיות, השמה וייעוץ פנסיוני.
במפעל השני בירושלים, הרב־תחומי, לא ממהרים לחתום על ההסכם. "זו אחיזת עיניים. למי שעובד 30 שנה מגיע מינימום פיצויים של 30 משכורות, מעבר לפיצוי המוגדל", מסבירים העובדים שנותרו במפעל, שמוביל יו"ר הוועד פנחס בר איתן. 60 מחבריהם עזבו בגל הפיטורים האחרון ונותרו 180 עובדים. "מאיפה לקחו את הכסף הזה? לקחו לנו את הנופשון, שעולה אלפי שקלים בשנה, ביטלו את הבונוס, ביטלו את הרווחה - ואת הכסף הזה דחפו לאנשים מסכנים בפיצויים", הם ממשיכים. "איפה הממשלה שכופפו אותה? את ביבי, את שר הכלכלה אלי כהן, את שר האוצר כחלון? בושה למדינה ולהסתדרות שמכרה אותנו".
הרבה מייצור התרופות בירושלים הופסק עם השנים וכיום מנוצל חלק קטן ביותר מכושר הייצור שלו. "כיום עובד במפעל בירושלים עולה פי חמישה מעובד בהודו וכפול מעובד במזרח אירופה", אמר ל"כלכליסט" בכיר לשעבר בטבע. לטבע קשה להצדיק את השארת המפעל בירושלים לאחר שרכשה את אקטביס וקיבלה בעסקה מפעל ייצור בהודו. לאחר סגירת המפעלים, טבע תוכל למכור את הקרקעות שעליהן הם בנויים ולהפיק רווחים של מאות מיליוני שקלים.
תחרות ענקית בפתח
המניה ספגה אתמול גם מכה לא צפויה בוול סטריט, לאחר שאמזון, ברקשייר וג'יי פי מורגן הודיעו על הקמת חברה חדשה. החברה תספק שירותי בריאות לעובדיהם בארה"ב ולבני משפחותיהם, ותהיה חפה מאילוצי רווח. האתרים האמריקאיים מיהרו להכתירה כ"מפלצת התלת־ראשית", ומניות חברות הבריאות בארה"ב צללו.
פרשנים בארה"ב מעריכים שהמהלך עלול לשבש את מערכת הרפואה בארה"ב. מדובר בשלוש חברות ענק שמעסיקות יחד קרוב ל־1.2 מיליון עובדים, ובתוספת בני משפחה, מספר המבוטחים הפוטנציאלי של החברה החדשה יכול להגיע לכמה מיליונים.
עוד מכה לקופקסון
אם לא די בכך, טבע הוכתה גם בגזרת תרופת הדגל, הקופקסון. כיום התחרות הגנרית לתרופה מגיעה מכיוון מיילן בלבד, אך נראה שזה ישתנה בקרוב: חברת מומנטה דיווחה כי מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה־FDA, הסיר את המגבלות על מפעל הייצור של פייזר, הספקית שלה ושל סאנדוז. במפעל מתבצעת אריזת הגרסה הגנרית לקופקסון במינון 40 מ"ג.
עדיין לא מדובר באישור לשיווק, ובינתיים יש למומנטה רק גרסה גנרית לקופקסון 20 מ"ג, אך בחברה מעריכים שהשקת הגרסה הגנרית תתבצע עוד במחצית הראשונה של השנה. השקה כזו תגביר את הלחץ על הקופקסון במינון 40 מ"ג. כניסת מתחרות נוספות תפגע במכירות טבע ותאלץ אותה להוריד מחירים.
אפשרות לגיוס אג"ח
אתמול הגישה טבע לבורסת תל אביב תשקיף מדף, לאחר שהוגש לארה"ב. מדובר במסמך רישום מקדמי לקראת הנפקת אג"ח ב־5 מיליארד דולר. בתחילת השנה רשות ני"ע האמריקאית הפכה את טבע מחברה זרה לחברה מדווחת אמריקאית. זאת לאור בדיקה שערכה בעקבות רכישת אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן, ב־40 מיליארד דולר באוגוסט 2016.
לפי החוק האמריקאי, חברה לא תיחשב זרה אם יותר מ־50% מנכסיה ממוקמים בארה"ב או יותר מ־50% מהבכירים והדירקטורים שלה אמריקאים או שעסקיה מנוהלים מארה"ב; ובנוסף יותר מ־50% ממניותיה מוחזקות על ידי אמריקאים. כבר כמה שנים כ־90% מבעלי מניות טבע הם אמריקאים. לכן, הטריגר להגשת התשקיף אינו הכנה להנפקה כבדרך כלל, אלא החלפת תשקיף המדף הקיים. כך, הפן הטכני של הרישום מאפשר לטבע לבצע גיוס אג"ח.
צעד ראשון למיחזור החוב
"לאחר שהמנכ"ל החדש חזר והדגיש שהוא לא מתכוון לגייס הון במניות, מתברר שטבע מתכוונת לגייס אג"ח למיחזור חובות קיימים", אומר סטיבן טפר, אנליסט פארמה וביומד, בבית ההשקעות אי.בי.אי. "סביר שטבע תמחזר את ההלוואות הבנקאיות בעזרת אג"ח לטווח הבינוני והארוך. למרות תוספת בעלויות המימון, המהלך חשוב וחיובי, כי הוא יקטין את הלחץ של החזרי החוב לטווח הקצר וישפר את הגמישות הפיננסית שלה".
טבע הודיעה בדצמבר האחרון רשמית כי תקצץ 25% מכוח האדם שלה בעולם - 14 אלף מתוך 56 אלף עובדים - בשנתיים הקרובות, מרביתם עוד השנה. בישראל מדובר בפיטורי 1,700 עובדים, לא כולל העובדים במרכזי החברה שיימכרו. מתוך כלל המפוטרים, 1,200 יפוטרו כבר בשנה הקרובה, בהם 560 עובדי מטה מפתח תקווה. 500 נוספים יפוטרו ב־2019, עם סגירת שני המפעלים בירושלים. החברה הודיעה כי בכוונתה למכור את המפעל באשדוד ואת מפעל מיגדה בקריית שמונה.