$
שוק ההון

עובדי טבע שנותרו נאבקים על החופשים והבונוסים

אחרי שכמעט והשלימו עם תוכנית הפיטורים, ועדי העובדים בטבע פותחים חזית על זכויות העובדים ששרדו את הקיצוץ: ברמת חובב מובילים קו מיליטנטי, בכפר סבא מעדיפים מאבק משפטי ובפתח תקווה מתעקשים שאף אחד לא עזב מרצון

דרור רייך 07:1030.01.18

"הנהלת טבע עושה הכל כדי לייאש ולשבור את רוחם של העובדים, כדי לגרום להם להתפטר מרצונם עם מענק של פרוטות". כך אמרו העומדים בראש ועדי העובדים של טבע, בצל ישיבה שיקיימו ביום ראשון עם ההנהלה הבכירה של ענקית התרופות. על הפרק: תנאי הרווחה של העובדים שנותרו ובחינת הבונוס השנתי לקראת השנים הבאות.

 

ראשי הוועדים מסרו כי הם "מקווים שנצליח להגיע להבנות מול ההנהלה, תוך הידברות ודיאלוג אמיתי". אולם, גם הם מבינים שהסיכוי למצוא פתרון קלוש ביותר. מכאן הדרכים שבהן בוחרים הוועדים מתפצלות. ועד טבע־טק ברמת חובב מוביל את הפן המיליטנטי במאבק. ועד עובדי כפר סבא בחר לפנות לאפיק המשפטי, ואילו בוועד עובדי המטה בפתח תקווה העדיפו לוותר על הרווחה בתמורה לפיצויים מוגדלים למפוטרים.

 

במפעלי טבע־טק וכפר סבא לא נערכו קיצוצים במסגרת התוכנית שפרסמה טבע בדצמבר האחרון. זאת משום שהם כבר עברו הליך התייעלות וחתמו על הסכם קיבוצי בגל הפיטורים הקודם, באוגוסט 2017.

 

רמת חובב לא רוצים להגיד תודה

בטבע־טק החליטו לפנות להסתדרות במטרה לצאת להשבתה של המפעל בעוד שבועיים, באמצעות הכרזה על סכסוך עבודה. לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט", אתמול הוכרז סכסוך בהסכמה של רוב העובדים במפעל.

 

"ועד עובדי טבע־טק קיבל החלטה חד־משמעית - הוא לא מוכן להיכנע באופן חד־צדדי לדרישות ההנהלה, במיוחד כשכל נושאי הרווחה שההנהלה רוצה לבטל מעוגנים כחוק בהסכם הקיבוצי של המפעל", מסר הוועד. הסתדרות העובדים בנגב הביעה תמיכה מוחלטת בעמדה זו.

 

 

 

 

"אין בכוונתי לאפשר להנהלת טבע לפגוע בעובדי טבע־טק ולתפוס אותנו כבני ערובה, לרמוס ולפגוע בכבודנו וזכויותינו", אמר יו"ר ועד עובדי המפעל כאמל אלדנפירי. "לא מקובלות עליי האמירות של ההנהלה, שלפיהן עלינו להודות על כך שאין פיטורים באתרנו".

 

במפעל, המייצר בעיקר חומרי גלם לתרופות, פוטרו באוגוסט 110 עובדים. 880 העובדים הנותרים מוגנים מפני פיטורים עד 2021.

הפגנת עובדי טבע. "במקום פירות יבשים, שיתנו פיצויים למפוטרים" הפגנת עובדי טבע. "במקום פירות יבשים, שיתנו פיצויים למפוטרים" צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

 

כפר סבא: "לדירקטוריון לא מקצצים"

אלירן קוזליק, ראש ועד טבע כפר־סבא, מוביל את הקו המשפטי במאבק. קוזליק שכר את היועצים המשפטיים של משרד אהוד שילוני, המתמחים בדיני עבודה, כדי לתכנן את צעדי הוועד. "אני לא זוכר שבזמן גל הקיצוצים אצלנו בוטל אירוע החברה בקיסריה", אמר קוזליק ל"כלכליסט". באוגוסט האחרון, בזמן ש־120 מעובדי המפעל בכפר סבא פוטרו, ערכה ההנהלה אירוע מנקר עיניים לעובדים בקיסריה.

 

"הבונוסים שלנו מעוגנים בהסכמים ומושתתים על יעדים אישיים, ויכולים להגיע ל־20% משכר העובד", הסביר קוזליק. "לכן אנחנו רוצים לפנות לבית הדין לעבודה ולהגיע להבנות. עם כל הכבוד, אני לא ראיתי שמקצצים לדירקטוריון - שמרוויח 15 אלף דולר לחודש ו־2,100 דולר לישיבה. לנו אומרים שהכול מוקפא, ואפילו לא נותנים דוגמה אישית".

 

כ־120 מעובדי אתר הייצור בכפר סבא, שמעסיק 1,450 עובדים במו"פ גנרי ובייצור טבליות במוצרים סטריליים, פוטרו בגל הקודם באוגוסט וההסכם הקיבוצי מגן על הנותרים מפני פיטורים עד סוף 2021.

 

פתח תקווה: מוותרים על הרווחה

המטה הגלובלי של טבע, הממוקם בפתח תקווה, הוא האתר הגדול ביותר שלה. מועסקים בו 1,500 עובדים ש־40% מהם, 560 עובדים, יפוטרו בחודשים הקרובים, בדרך לסגירת מחלקות ולהעברת חלק מהפעילות לחו"ל.

 

דניאל שבתאי, יו"ר ועד העובדים בפתח תקווה, התייחס לשמועה שלפיה הפיטורים מרצון במפעל הצליחו מעבר למצופה והביאו לאחוז גבוה מאוד של מתנדבים להתפטר, כולל מנהלים בכירים. "זה ממש לא נכון", אמר שבתאי. "אלה שהתנדבו לעזוב הם אלה שהיו ברשימות מההתחלה".

 

"הסברנו לעובדים שהם ברשימות ואם 'יתנדבו' לעזוב, הם יקבלו עוד שתי משכורות מעבר למתווה הפיטורים. לכן אין פלא שיש היענות גבוהה", ציין. "אבל אף אחד לא רוצה לעזוב את טבע. מי שלא היו ברשימות המפוטרים וביקשו להתנדב הם  27-25 איש מתוך 560 מפוטרים. השאר התנדבו אחרי שידעו שהם ברשימות". לגבי נושא הרווחה אמר שבתאי: "אמרתי להנהלה, אם מפטרים אני לא רוצה שיחלקו לנו פירות יבשים. שייקחו את הכסף וייתנו כפיצויים לעובדים".

 

14 אלף מפוטרים לא יחולקו דיבידנדים

עד כה העובדים פונקו: עבור שירות מילואים היו מקבלים בונוס, לילדים היו קייטנות ממומנות וגם ניתנה חופשה שנתית. כל זה הוקפא. המנכ"ל החדש קאר שולץ קיבל בונוס של 20 מיליון דולר עוד לפני שישב על הכיסא, וזה מאוד צורם לעובדים. גם קודמו, ארז ויגודמן, קיבל את כל מה שהגיע לו ומעבר.

 

בוועדים טוענים כי יש לרתום את העובדים למהלך ההקפאה ולא לכפות אותו. "מפעל זה בית לעובדים יותר מאשר למנהלים, הם באים לעבוד בשאיפה עד הפנסיה", אמר קוזליק. "בהנהלה לא יכולים לקחת בכוח דברים. אולי ניתן בהידברות להקפיא תנאים תוך התחייבות שכשהמצב ישתפר העובדים יקבלו יותר, אבל לא באופן חד־צדדי. אם לא תהיה ברירה, נפנה לבתי הדין לעבודה".

 

פיטורי העובדים וסגירת פעילויות הם חלק מתוכנית ההבראה של טבע. 14 אלף מתוך 56 אלף עובדי חברת התרופות בעולם יפוטרו בשנתיים הקרובות, מרביתם השנה. בנוסף, טבע תפסיק לחלק דיבידנד לבעלי מניות רגילות וגם חלוקתו לבעלי מניות בכורה תיבחן מדי רבעון. כמו כן לא ישולמו בונוסים עבור 2017. תוכנית ההבראה צפויה לחסוך לטבע 3 מיליארד דולר עד סוף 2019.

 

מחברת טבע נמסר בתגובה: "טבע מחוייבת להקטין את בסיס עלויותיה באופן מיידי על מנת לשרת את חובה ולהבטיח את עתידה. החברה נקטה בפעולות רבות, ובכלל זה קיצוץ שכרם של חברי הדירקטוריון, אי תשלום בונוסים – כולל של חברי ההנהלה, והפסקת תשלום דיבידנדים למניות הרגילות. זאת בנוסף לצמצום של כ-25% מכוח האדם בעולם.

 

ברור כי בשנה מורכבת שכזו, בה עובדים כה רבים מסיימים את עבודתם בחברה בעולם וגם בישראל, לא נוכל להמשיך להתנהל כבשגרה, ולהעניק את מלוא סל הטבות הרווחה, שהוא מן הרחבים והמיטיבים במשק.

 

טבע נמצאת בדיאלוג עם הוועדים בישראל ופועלת לגיבוש הסכמות בנוגע להיקף סל הרווחה של החברה, אשר מחד, יעניק לעובדים תנאי רווחה אטרקטיביים המשמרים את יתרונותיה התחרותיים של טבע למול השוק, ומאידך, ייקח בחשבון את צו השעה והנראות הציבורית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x