אי.בי.אי הוציא צו גיוס משפחתי לקרן ההייטק החדשה
קרן ההייטק של בית ההשקעות אי.בי.אי קיבלה התחייבות השקעה של 104 מיליון שקל מתוך 400 מיליון שקל הדרושים לקבלת הגנה מהמדינה. אלא שנתח גדול מהמשקיעים המעטים מגיעים מגופים שקשורים ישירות לבית ההשקעות, כולל שלושת המייסדים
המוסדיים הישראליים הגדולים נמנעים מהגיוס של קרנות ההייטק שהוקמו ביוזמת משרד האוצר. בית ההשקעות אי.בי.אי פרסם תשקיף מעודכן של קרן ההייטק שהקים במסגרת היוזמה – והיה הראשון לחשוף את רשימת המוסדיים שהזרימו התחייבויות להשקיע בקרן. מהתשקיף עולה כי חלק לא מבוטל מהמוסדיים היו קשורים לאי.בי.אי, ובסך הכל ניתנה התחייבות מוקדמת רק ל־17.3% מהסכום הדרוש לקבלת רשת ביטחון של 50 מיליון שקל מהמדינה – 104 מיליון שקל.
- רשות ני"ע פנתה לבנקים כדי להציל את קרנות ההייטק
- חמש קרנות ההייטק גייסו פחות מהנדרש לקרן אחת
- האוצר מבהיר לקרנות ההייטק: האחריות על המנהלים - ולא היועצים
בית ההשקעות עצמו העמיד 20 מיליון שקל, עוד חצי מיליון שקל העמידה חברה בבעלות דוד ופיליס ויסברג, ממייסדי בית ההשקעות וזוגתו, עוד 3.5 מיליון שקל העמידה חברה בבעלות צבי ותקווה לובצקי, אף הוא שותף־מייסד, ועוד 1.5 מיליון שקל העמידה חברת עשו אחזקות, שבבעלות המייסד השלישי עמנואל קוק וזוגתו שרה. בסך הכל השקיעו בקרן שלושת המייסדים מכיסם הפרטי 5.5 מיליון שקל.
בנוסף, החברה לניהול קרן ההשתלמות לעובדי המדינה התחייבה להשקיע 5 מיליון שקל – ובדיקה מעלה כי את השקעותיה מנהלת אמבן, חברת ניהול התיקים של אי.בי.אי. החלטת ההשקעה התקבלה על ידי ועדת ההשקעות של קרן ההשתלמות. גם קופת התגמולים והפיצויים של עובדי עיריית תל אביב־יפו, שהשקעותיה מנוהלות על ידי חברת ניהול התיקים של אי.בי.אי, התחייבה להשקיע 3.4 מיליון שקל. קופת הגמל המח"ר של הסתדרות האקדמאים, שמנוהלת גם היא על ידי אמבן, תשקיע 4 מיליון שקל. בשורה התחתונה, כ־36% מהגיוס המוסדי הגיעו מאי.בי.אי, המייסדים וקופות גמל שמנוהלות על ידי חברת ניהול התיקים של אי.בי.אי.
קרן ההייטק של אי.בי.אי זכתה לאמון גם מצד איש הנדל"ן אלכסנדר דמביצר, שחברה בבעלותו בשם תן השקעות התחייבה להזרים לקרן 1.5 מיליון שקל. קרן ההשקעות קלאריטי קפיטל KCPS בניהולו של טל קינן השקיעה 1.7 מיליון שקל בקרן; ופלוטוס השקעות, שלפי רשם החברות מוחזקת על ידי רון בש, אדר אילן, ישראל יגל, וקרן ספרה, השקיעה 3 מיליון שקל.
פסגות הצטרפה
שתי חברות ניהול תיקים של בתי השקעות מתחרים התחייבו אף הן להשקיע בקרן. חברת ניהול התיקים של אקסלנס, שהקימה בעצמה קרן הייטק, התחייבה להזרים 2.66 מיליון שקל. חברת ניהול התיקים של פסגות, מצדה, התחייבה להעמיד 36.8 מיליון שקל ללקוחותיה. ל"כלכליסט" נודע כי בכל הנוגע להזרמה מפסגות מדובר בשש קופות גמל מפעליות שאת השקעותיהן מנהלת פסגות וביקשו ממנה לבצע את ההשקעה בקרן.
גם הכשרה ביטוח, חברת הביטוח של אלי אלעזרא, התחייבה להשקיע בקרן 7.8 מיליון שקל. אך אף אחד מחברות הביטוח הגדולות ובתי ההשקעות לא הזרימו את כספי החוסכים שלהם לקרן ההייטק של אי.בי.אי.
הבנק לא ממהר להמליץ
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי על רקע הקושי לגייס כסף מגופי הפנסיה, הקרנות לוחצות על הבנקים להמליץ לציבור להשקיע בקרנות. אלא שעל רקע ההיענות החלשה מצד השחקנים המתוחכמים, גם בבנקים לא מזדרזים להמליץ לציבור להשקיע בקרנות. אם הקרנות לא יעמדו ביעד הגיוס של 400 מיליון שקל לקרן, הן לא יזכו בהגנת המדינה והמודל שלהן עלול לקרוס.
מאי.בי.אי נמסר בתגובה כי "אנחנו לא מתייחסים להשקעה ספציפית זו או אחרת בקרן. אנחנו שמחים שמוסדיים ומשקיעים פרטיים מגלים עניין ומביעים אמון בקרן. אף שהמוצר מיועד בבסיסו ללקוחות קמעונאיים, השלב המוסדי הסתיים בהצלחה יתרה מבחינתנו עם גיוס של כ־105 מיליון שקל, שהיה גבוה מהיעדים שהצבנו לעצמנו והגבוה מבין זה של הקרנות האחרות. שיווק הקרן לציבור יתחיל רק השבוע. מאינדיקציות שאנחנו מקבלים, אנחנו משוכנעים שבשל מודל ההשקעה הייחודי שבנינו ובזכות שותפי ההשקעה המובילים שחברו לקרן, נמשיך לראות התעניינות גוברת ונשלים את יעד הגיוס הכולל בהצלחה. בנוסף, אנחנו מתכוונים להמשיך את הדיאלוג עם חלק מהגופים המוסדיים שגילו התעניינות גם בשלב הציבורי".