האוצר מבהיר לקרנות ההייטק: האחריות על המנהלים - ולא היועצים
משרד האוצר הסתייג מהגבלת שיקול הדעת של מנהלי הקרנות, הערה רלבנטית בעיקר לקרן איילון, שהתחייבה לעקוב אחר מייסד ווייז אורי לוין, ולזו של אי.בי.אי, שנשענת על מודל תיאורטי
משרד האוצר אישר את חמש הקרנות שהגישו מועמדות למכרז ההייטק שקידם - אבל הוסיף הסתייגות. האוצר אישר את המנהלים של כל חמש הקרנות - איילון, אקליפטוס ותמיר פישמן, אלומות, אקסלנס ואי.בי.אי. אולם, לבקשת רשות ני"ע הוסיף האוצר לאישורו את ההסתייגות הבאה: "בימים האחרונים נחשפנו לדפוסי השקעה שייתכן וינקטו מנהלי חלק מהקרנות, העלולים להגביל את שיקול הדעת של אנשי המפתח בניהול תיק ההשקעות של הקרן. למען הסר ספק, נבהיר כי תנאי המכרז קובעים כי אנשי המפתח שהוצגו במסמכי המכרז ישמשו כ'יועץ לקרן' כמשמעותו בתקנות השקעות משותפות בנאמנות".
- כל 5 הקרנות שהגישו מועמדות למכרז האוצר קיבלו את אישורו
- כשהחלום המתוק של האוצר נתקל במציאות
- מה זה יצירתי מדי, נוצץ מדי ובכלל לא שקוף?
בהמשך ציין האוצר כי "בהתאם לכך, בידי אנשי המפתח צריכה להישמר הסמכות לקבל החלטות הנוגעות למדיניות ההשקעות של הקרן, או לתת ייעוץ לשם קבלת החלטות בעניין. על מנהל הקרן לשמר סמכות זו ואת שיקול הדעת העצמאי של אנשי המפתח בעניין זה לכל אורך פעילות הקרן. יובהר כי המדינה רואה באנשי המפתח עליהם הצהרתם... כנושאים באחריות לעניין יישום מדיניות ההשקעות של הקרן".
מרשות ני"ע נאמר ל"כלכליסט" כי הכוונה היא שבית ההשקעות המנהל את הקרן הוא הפוסק האחרון לגבי ההשקעות הלא סחירות שלה, וכי על המשקיעים בקרן לוודא שליועץ יש את מלוא שיקול הדעת בנושא. כל הקרנות המשתתפות במכרז הכריזו על שורה של יועצים או שותפי השקעה לקרן והעניקו להם סמכויות שונות בקביעת מדיניות ההשקעות של הקרן.
הערת האוצר עשויה להיות רלבנטית במיוחד במקרה של קרן איילון, שהתחייבה מראש להשקיע בשמונה סטארט־אפים שבהם מושקע אורי לוין, ממייסדי ווייז, ביחס של 1 ל־9. המבנה הזה משאיר למנהלי הקרן שיקול דעת צר בלבד, כמו בהחלטה מתי לממש את ההשקעות, שבה הם אינם כפופים ללוין. נראה כי ברשות מעוניינים להזכיר לבתי ההשקעות כי מי שיישא באחריות להצלחה - ובעיקר לכישלון - יהיה המנהל או המנהלים שמונו לתפקיד, ולא אורי לוין.
קרן נוספת שלגביה הערות האוצר עשויות להיות רלבנטיות היא זו של אי.בי.אי, שבה מנהלי הקרן פועלים לפי מודל שפיתחו, ולא רק לפי החלטות השקעה פרטניות. כדי שההשקעה תצא לפועל היא צריכה רוב בוועדת ההשקעות של הקרן, המונה חמישה יועצים.
בשני המקרים האלה, לפחות לפי טיוטות התשקיפים שפורסמו, מבנה הקרן מכתיב הגבלות על שיקול הדעת של מנהליה בנוגע להשקעות לא סחירות. יש להניח שגם הגופים המוסדיים הבחינו בבעיות שעליהן הצביע האוצר; השאלה היא כמה משקיעים מן השורה יידעו לעשות את ההבחנות הללו - ולהביא אותן בחשבון בבואם להשקיע בקרנות.