"אפולו שרבבה בלוליינות את המילה ביטקוין כדי שהמשקיעים יקנו מניות"
אפולו פאוור טענה כי הצליחה לייצר מטבעות וירטואליים מאנרגיית השמש וזינקה ביותר מ־100%, אך דיווח מתוקן שלה הפיל את המניה. כעת מגיעה הבקשה לתביעה הייצוגית: "לא דובים ולא ביטקוין"
ירייה ראשונה לקראת תביעה ייצוגית נגד חברה ישראלית סביב שיגעון הבלוקצ'יין. לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית על ידי המשקיע אלי בוכריס, נגד חברת אפולו פאוור - בטענה להטעיית משקיעים באמצעות פרט מטעה בדיווח לבורסה. הבקשה נוגעת לאירועי המסחר ב־18 בדצמבר במניה שהביאו לעלייה של יותר מ־100% בשווייה במהלך יום המסחר, בעקבות דיווח שפרסמה על כניסה לכריית מטבעות וירטואליים.
- עוד צעד של האוזר נגד הביטקוין: יבדוק דיווחי חברות הבלוקצ'יין
- בורסת הבלוקצ'יין בת"א? עוד חברה ציבורית נכנסת לתחום
- איתי בן זאב: "הבלוקצ'יין הוא חשוב - את המטבעות הדיגיטליים אין דרך לתמחר"
בוכריס מאשים בבקשה שהוגשה באמצעות עו"ד מתן פריידין את אפולו פאוור, היו"ר איציק שרם, המנכ"ל עודד רוזנברג ואת הדירקטורים ב"הטעיית משקיעים חמורה ובוטה באמצעות דיווח מיידי הכולל פרטים חסרים ומטעים". אפולו פאואר, באמצעות החברה־הבת סולארפיינט, עוסקת בפיתוח טכנולוגיות לתחום האנרגיה הסולארית.
ניצלו את השיא?
לפי הבקשה, "אפולו, באמצעות הנתבעים, זיהתה 'טרנד' חדש ואטרקטיבי המכונה 'בלוקצ'יין' - תפיסה טכנולוגית מהפכנית המאפשרת ביצוע פעילות עסקית מאובטחת באינטרנט ואימות של עסקאות, תוך ייתור הצורך בגורם ניהול. היישום הראשון, המפורסם והחשוב ביותר בעולם הבלוקצ'יין, הוא המטבע המבוזר ביטקוין - שמשתמש בשרשרת הבלוקים לרישום ההעברות במטבע, ללא צורך בגורם המנהל את המסחר".
"בשעה 9:19 בבוקר ב־18 בדצמבר אפולו העבירה דיווח מיידי דרמטי על אודות פריצת דרך טכנולוגית הנוגעת לניסוי שערכה סולארפיינט, המאפשר כריית מטבעות וירטואליים באמצעות המערכת הסולארית שלה", כותב בוכריס. לפי כתב הבקשה, "הבעיה המרכזית הנעוצה בכריית מטבעות וירטואליים נוגעת לאנרגיה הרבה הנדרשת לצורך כרייתם - דבר הגורם לצריכת חשמל גבוהה ולעלויות כספיות ניכרות. המשמעות היתה פריצת דרך שתאפשר כריית מטבעות וירטואליים באמצעות מערכת סולארית, כלומר מערכת המייצרת אנרגיה מקרני השמש באופן שיביא לחיסכון כספי ממשי באופן כריית אותם מטבעות, ויהפוך אותה לכדאית ומשתלמת יותר".
בוכריס מציין שבאותו יום עמד שער הביטקוין על 19,114 דולר ושער האת'ר על 795 דולר – שערים שקרובים לשיאי כל הזמנים של המטבעות. לפי כתב הבקשה, "דיווח מיידי זה הביא לעלייה דרמטית ומיידית בשווי מניות החברה. כך, בעוד שעם פתיחת המסחר עמד שער מניותיה של אפולו על 434.7 אגורות, הרי שבתוך שעות ספורות טיפס שער המניה ליותר מ־1,000 אגורות".
"משקיעים רבים, ובכללם התובע, התייחסו לדיווח כאמין. בשל כך הם רכשו את המניה בסמוך לפרסום הניסוי שהביא ל'פריצת דרך'". אך רק 6 שעות לאחר מכן - לאחר מסחר ער במניות החברה – מסרה אפולו דיווח מיידי נוסף, שהבהיר כי הדיווח הראשוני היה לטענת התובע "חלקי, מטעה, כוזב, תרמיתי, ולכל הפחות רשלני".
35 סנט ביום
הדיווח השני של אפולו נמסר ב־15:15 ובו הובהר לדברי בוכריס כי למעשה הדיווח מבוקרו של אותו יום היה מטעה וכוזב – והוסתרו פרטים מהותיים רבים. דיווח זה נכפה על החברה על ידי רשות ניירות ערך. לטענת התובע, הדיווח המטעה של אפולו "שרבב, באומנות פתלתלה, כמעט לוליינית, את המילה ביטקוין (...) כדי לעודד משקיעים לרכוש את מניות החברה".
בדיווח נחשף כי בניסוי הופקו בסך הכל 18 מגה־האש (יחידת מדידה לכריית מטבעות), שבמועד הניסוי היו שווי ערך ל־0.000054 מטבעות את'ר, שערכם כ־4 סנט בלבד. עוד התברר כי הניסוי יכול לייצר ביום עבודה מטבעות בשווי 35 סנט בלבד. זאת, בעוד שבדיווח המקורי נטען כי "הפיתוח מסוגל לייצר הכנסה נוספת משמעותית למשתמשים במערכת".
עוד נוסף בדיווח כי רכיב כריית האת'ר מעמיס על המערכת עלויות נוספות, שעלותן איננה ידועה בשלב זה – וכן שלא ניתן כלל לכרות ביטקוין באמצעות המערכת. זאת, כשכל הבשורה לכאורה היא העלות המופחתת שיש למערכת. "לא מיניה ולא מקצתיה. לא דובים ולא ביטקוין", טוען בוכריס בתביעה. בוכריס מאשים את החברה כי "הביאו לנזקים כספיים אדירים לתובע ולחברי הקבוצה העולים כדי מיליוני שקלים רבים".
מאפולו פאוור נמסר בתגובה כי לא התקבלה בחברה כתב הבקשה.