$
בורסת ת"א

פרשנות

רזה, יעילה, וכזאת שמנצלת הזדמנויות: טבע רוצה להיות מיילן

על פי תוכנית ההתייעלות שהציג אתמול מנכ"ל טבע קור שולץ, הוא שואף לבנות חברה גנרית רזה ויעילה, שתמכור מוצרים ברווחיות גבוהה ותנצל הזדמנויות בתחום תרופות המקור והתרופות הביולוגיות. לחברה כזאת יש שם: מיילן

אורי טל טנא 12:1315.12.17

טבע דיווחה ביום חמישי על תוכנית קיצוצים אגרסיבית שמטרתה להפחית את ההוצאות התפעוליות בכ-3 מיליארד דולר בשנה עד לסוף 2019.

 

טבע מנסה לבנות חברה גנרית רזה ויעילה, שלוקחת הזדמנויות מסוימות בתחום תרופות המקור והתרופות הביולוגיות. בכך טבע תהפוך דומה יותר למתחרה הגדולה מיילן, שעובדת במודל המתמקד בתחום התרופות הגנריות ופועלת עם בסיס הוצאות נמוך.

 

 

טבע נכשלה בניסיון ליצור חטיבה גנרית גדולה ורווחית. בשנת 2015 טבע מצאה את עצמה החברה לאחר מספר רבעונים של רווחיות גבוהה של החטיבה הגנרית שנבעה בעיקר מהשקה בארה"ב של מספר בודד של תרופות גנריות עם בלעדיות שתרמו חלק מהותי מהרווח, ועם צפי לירידה בהשקות אלו עם בלעדיות וכתוצאה מכך בפני ירדה צפויה ברווחיות החטיבה הגנרית.

 

זה הרקע לרכישה של אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן, שמטרתה הייתה להגדיל את רווחיות התחום הגנרי של טבע. מחיר הרכישה המקורי היה 40.5 מיליארד דולר, אך הוא הצטמצם ל-37 מיליארד דולר כיוון שחלק מהתמורה הייתה במניות טבע שערכן ירד עד להשלמת העסקה וכיוון שטבע נאלצה למכור חלק מהנכסים שרכשה (כמו גם חלק מהפעילות המקורית שלה) בגלל דרישה של ההגבלים העסקיים (התמורה ממכירות אלו צמצמה את מחיר הרכישה). רכישה זו התבררה כאסון טבע גדול, כאשר יצרה חוב פיננסי ענק של 35 מיליארד דולר, ותרומתה לרווחיות של טבע היתה נמוכה.

 

עובדי אתר הייצור של טבע בירושלים שורפים צמיגים עובדי אתר הייצור של טבע בירושלים שורפים צמיגים צילום: אוהד צויגנברג

 

הרכישה נכשלה ממספר גורמים. ראשית, כפי הנראה, חלק גדול מרווחיות הפעילות של אקטביס נבע ממספר תרופות להן הייתה לחברה בלעדיות, שהבולטת שבהן היא Concerta לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. אקטביס שווקה גרסה גנרית לתרופה זו לפי הסכם עם יצרנית תרופת המקור שנתן לה למעשה בלעדיות של חמש וחצי שנים בשיווק תרופה זו. עם תחילת תחרות גנרית משמעותית לתרופה בתחילת 2017 המכירות שלה נפלו והתרומה שטבע קיבלה מהתרופות הגנריות של אקטביס פחתה משמעותית. כלומר, טבע רכשה חברה בהסתמך על רמת רווחיות שלה בעת הרכישה, אך זו נבעה ממספר מועט של תרופות עם רווחיות גבוהה, וכשנפתחה להן תחרות הרווחיות של הפעילות הנרכשת קרסה.

 

גורם נוסף לתרומה הנמוכה של אקטביס לרווח הוא ההיקף העצום של תרופות שהחברות נאלצו למכור בגלל ההגבלים העסקיים. קבוצות המוצרים שנמכרו כוללת את המוצרים הרווחיים יותר – כיוון שהתחרות בהם נמוכה (ולכן ההגבלים העסקיים דרשו את המכירה), לאחר הליך המכירה טבע איבדה את החמאה שבאקטביס ונשארה עם הלחם היבש – התרופות להן תחרות רבה. גורם נוסף, שלא תלוי בחברות, הוא ירידת המחירים החדה של תרופות גנריות בארה"ב בשנה האחרונה. הגורם הרביעי הוא צבר המוצרים בפיתוח.

 

טבע רכשה את אקטביס בעיקר בשביל צבר התרופות הגנריות בפיתוח שהיה לחברה. אך מאז השלמת הרכישה, במשך חמישה רבעונים ברציפות, לא היו לחברה הממוזגת השקות גנריות מהותיות עם בלעדיות בארה"ב. ברבעון הנוכחי המצב משתנה מעט בזכות ההשקעה הגנרית בבלעדיות לויאגרה של פייזר. אך טבע מבהירה בהערכות שלה לעתיד שלפחות בטווח הקצר לא צפויות השקות גנריות מהותיות רבות בארה"ב. כלומר, אקטביס לא מספקת את הסחורה מבחינת התרופות בפיתוח, כנראה כיוון שחלק מהותי מהתרופות המהותיות שפותחו חפף לאלו שפותחו על ידי טבע ובנוסף, צבר התרופות בפיתוח, כפי הנראה, היה פחות אטרקטיבי מההערכות המוקדמות של טבע. לדעתנו, חלק מגורמים אלו, כפי הנראה, ניתן היה לזהות בבחינה מעמיקה יותר של הרכישה טרם ביצועה.

 

טבע של היום, יותר משנה לאחר השלמת רכישת אקטביס, היא חברה עם חטיבה גנרית ענקית עם רווחיות נמוכה. ברבעון השלישי המכירות של החטיבה הגנרית היו 3 מיליארד דולר. הרווח התפעולי של החטיבה, לפני ייחוס הוצאות הנהלה וכלליות היה 619 מיליון דולר. לטבע הוצאות הנהלה וכלליות עצומות של כ-300 מיליון דולר. סביר לשייך כשני שליש מהן לחטיבה הגנרית. לכן הרווח התפעולי המתואם של חטיבה זו היה 419 מיליון דולר ושיעור הרווח התפעולי המתואם היה 14% בלבד. לשם השוואה, מיילן רשמה ברבעון השלישי רווח תפעולי מתואם של 822 מיליון דולר על הכנסות זהות של 3 מיליארד דולר שמהווה שיעור רווח תפעולי מתואם של 27.4%, רווח כמעט כפול מזה שטבע השיגה. לפי תוכנית ההתייעלות של שולץ, טבע רוצה להיות מיילן.

 

טבע מתכננת צמצום חד בכל רמות הפעילות, ובמקביל היא מתכוונת להפסיק לייצר מוצרים שרווחיותם נמוכה מאוד או להעלות את המחיר של המוצרים האלו כדי לצמצם מהותית את הכמות ומנגד לשמור על רווחיות. צמצום הייצור של הפעילות הזו יאפשר לטבע לצמצם מהותית את מספר המפעלים שלה ואת מערכת הלוגיסטיקה. בכך שולץ מתכנן טבע רזה יותר ורווחית יותר. היעד של טבע אגרסיבי, צמצום הוצאות של 1.5 מיליארד דולר בשנה עד לסוף 2018 ושל 3 מיליארד דולר בשנה עד לסוף 2019. קצב ההוצאות התפעוליות השנתי של טבע, אם תעמוד ביעד זה, צפוי לפחות מ 16 מיליארד דולר השנה ל 13 מיליארד דולר בשנת 2020. טבע צופה השנה הכנסות של 22.25 מיליארד דולר. עד 2020 ההכנסות צפויות לפחות. הסיבות לכך יהיו ירידת המכירות הצפויה של הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה ושל טרנדה לטיפול בסרטן שצפויה לתחרות גנרית ב 2019, מכירת חטיבת בריאות האישה ואולי פעולות אחרות שאינן בתחומי הליבה של טבע, וגם בגלל הפסקת הייצור של תרופות גנריות שרווחיותן נמוכה יחסית כחלק מהתוכנית הנוכחית של טבע. המכירות הצפויות של תרופות המקור החדשות, AUSTEDO לטיפול בהנטינגטון ובדיסקינזיה מאוחרת ו fremanezumab לטיפול מניעתי במיגרנה צפויים לקזז רק חלקית את הירידה הצפויה בהכנסות. לכן קשה מאוד להעריך מה תהיה הרווחיות העתידית של טבע.

 

ויתור על פיתוח זרוע תרופות מקור מהותיות

 

טבע כשלה בתחום המחקר והפיתוח בעשור האחרון, הן בזה שפותח בחברה והן בזה שנרכש מבחוץ (בעיקר רכישת ספאלון). התוצאה היא קיפאון בתחום תרופות המקור החדשות, וטפטוף איטי מידי של גרסאות גנריות חדשות לתרופות עם היקף מכירות גבוה. המחיר שטבע משלמת על כך עכשיו הוא ויתור בפועל על פיתוח זרוע תרופות מקור מהותיות, וצורך להיכנס למערכת התייעלות קשה בכל התחומים. כשאין מספיק תרופות חדשות (גם תרופות מקור וגם תרופות גנריות עם בלעדיות) המאבק על שמירת הרווחיות מתמקד בהתייעלות.

 

לטבע אין כרגע משאבים לרכוש חברות קטנות עם מוצרים בשלב מתקדם של פיתוח כפי שעשתה בכבר בגלל החוב הגבוה. החברה עוברת כעת למגננה והצטמצמות כדי לנסות לשפר את הרווחיות, להקטין את החוב, ולהתחיל מחדש כחברה רווחיות יותר ויעילה יותר. משקיעי המניה אהבו את ההודעה הזו, בעיקר בעקבות הקביעה שהחברה תמנע בשלב זה מגיוס הון נוסף.

 

המשקיעים עושים את החישוב הפשוט שחטיבה גנרית יעילה שתמכור מוצרים ב-10 מיליארד דולר בשנה עם שיעור רווח תפעולי של 25% שווה הרבה יותר מחטיבה גנרית רחבה שמוכרת ב 12 מיליארד דולר בשנה אך עם רווח תפעולי של 14% בלבד. את המחיר ישלמו העובדים של טבע, אלו שעובדים כעת במפעלים ששיעור הרווחיות שלהם נמוך, אלו שנמצאים במטה החברה הן בארץ והן במקומות אחרים בעקבות צמצום המשרות הצפוי בהנהלה, ואלו האחראים על תחומי המחקר ופיתוח שיסגרו.

 

התוכנית של שולץ מאתגרת וכואבת כאחד. שולץ מעריך שיוכל לצלוח את התקופה הקרובה ללא גיוס הון נוסף. עם פרסום הדו"ח השנתי של טבע בפברואר הקרוב טבע תפרסם תחזית ל 2018. תחזית שצפויה להיות נמוכה בהרבה מאדר תוצאות 2017 בגלל התחרות הגנרית לקופקסון במינון 40 מיליגרם. באותו מועד אנחנו צפויים לקבל תמונת מצב רחבה ומדויקת הרבה יותר על מצבה המורכב של טבע, ועל המעבר של תוכנית ההתייעלות שלה לשלב הביצוע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x