הטריק של אלשטיין עשוי לשמור את שלמה אייזנברג בת"א 125
חברת ערד, בעלת השליטה בישרס, ביצעה עסקת החלף כדי להגדיל את אחזקות הציבור ליותר מ־30% - ונעזרת בתקדים שקבעה אי.די.בי פתוח לפני כמה חודשים. ועדת המדדים של הבורסה תבחן אם העסקה מאפשרת שמירה של החברה במדד
חברת ישרס, שבה שולט שלמה אייזנברג באמצעות חברת ערד, דיווחה אתמול לבורסה שלפיו ערד ביצעה עסקת Swap (החלף) שבעקבותיה תחזיק ערד ב־61.34% ממניות ישרס במקום 65.74% כיום. מטרת העסקה היא להגדיל את אחזקות הציבור במניית ישרס מ־23.3% שבידיו כיום, כלומר מדובר בעסקה שבמסגרתה ערד מוכרת מניות של ישרס.
- מכה לשלמה אייזנברג: המוסדיים התנגדו להארכת חוזהו בישרס
- ישרס: ההכנסות משכר דירה עלו ב-8% לכ-74 מיליון שקל
- שלמה אייזנברג גייס 90 מיליון שקל בהנפקת מניות לישרס
עסקת החלף היא עסקה להחלפה עתידית של נכסים בין מוכר וקונה כשבמקרה זה בעל השליטה בישרס מכר חלק מאחזקותיו לצד שלישי. מדובר בעצם בעסקה עתידית המאפשרת למוכר להינות מעליית הערך העתידית של המניה למרות שמכר אותה. בעדכון המדדים הקרוב אמורה ישרס, שנסחרת במדד ת"א־125, לצאת ממנו מכיוון שהיקף אחזקות הציבור שלה ירד מתחת ל־30% בניגוד לכללי הסף. העסקה שדווחה היא צעד ראשון בדרך חזרה.
אלא שוועדת המדדים של הבורסה תצטרך לבחון בימים הקרובים אם העסקה היא אמיתית. החשש של הבורסה הוא שמתן הכשר לעסקאות כאלה יפתח פתח לעוד חברות עם רף אחזקות ציבור שלא עומד בקריטריונים. כמו במקרה של משאבי טבע, מדובר גם כאן באירוע מורכב להנהלת הבורסה ולוועדת המדדים.
עבור הוועדה מדובר בסוגיה רגישה, שכן דרישת מינימום אחזקות ציבור נועדה לייצר סחירות במניה, וברגע שמדובר בעסקת החלף בעל השליטה למעשה עוקף זאת. מנגד מדובר בעסקה חוקית לגמרי, ולבורסה יהיה קשה לתקוף אותה, והיא אף עלולה להיות חשופה לתביעות משפטיות על קבלת החלטה רטרואקטיבית.
ערד למעשה התקשרה דרך מוסד בנקאי עם צד ג' למכור לו 4.4% ממניות ישרס. במקביל התקשרה ערד עם אותו מוסד בנקאי בעסקה לפיה בתום תקופה שהוגדרה מראש תתבצע התחשבנות כספית בין שניהם על ההפרש בין מחיר השוק של מניית ישרס כעת לבין מחיר השוק במועד ההתחשבנות - כך שערד תהנה מעליית ערך מניית ישרס למרות שכבר לא מחזיקה בה.
עסקת החלף דומה ביצעה אי.די.בי, שנדרשה על ידי הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, למכור בשוק מניות של כלל ביטוח. למרות הטענות נגד אמיתיות העסקה של אי.די.בי, היא אושרה על ידי הממונה.
מערד נמסר בתגובה: "העסקה שבוצעה נועדה לסייע, בין היתר, להישארות ישרס במדד ת"א־125, ובכך לשרת את כלל בעלי המניות. המניות נמכרו על ידי ערד בעסקה מוחלטת במכר מלא, ללא הסתייגויות, ללא תנאים וללא זכות חזרה. הרוכש הוא צד שלישי שאינו קשור לערד או לבעלי השליטה. בשתי עסקאות דומות שבוצעו במאי ובאוגוסט 2017, שבהן נמכרו מניות כלל ביטוח על ידי בעלת השליטה, אי.די.בי, הכירה הבורסה במניות שנמכרו כאחזקות ציבור, ולא ראינו כל סיבה שלא להסתמך על כך".