משבר הניהול במגוריט: גם המנכ"ל בוחן את דרכו, היזם רוזנבוך הפך ליו"ר זמני
בעקבות פרישתם של היו"ר אייל גבאי והדירקטורית יעל אנדורן: המנכ"ל מתי דב ממתין להחלטה על זהות המחליפים; מקים הקרן ארז רוזנבוך יוביל את הדירקטוריון עד לאיתור יו"ר קבוע
עורך הדין ארז רוזנבוך, יזם קרן הריט מגוריט, המיזם השנוי המחלוקת, לוקח את המושכות לידיים - והופך ליו"ר הדירקטוריון של הקרן. רוזנבוך מחליף את אייל גבאי, שפרש במפתיע לפני ימים אחדים מהקרן, יחד עם הדירקטוריות יעל אנדורן, יו"ר ועדת האסטרטגיה במגוריט. רוזנבורך ממונה כיו"ר זמני, עד לאיתור יו"ר חדש - שיאלץ להתמודד עם חברה שאיבדה 20% משוויה מאז ההנפקה.
- מגוריט רוצה למנות לדח"צ את יצחק בורבא, אחד החשודים בפרשת ישראל ביתנו
- קבוצוה משותפת למגוריט ומנרב תבנה 42 יח"ד להשכרה בחולון
- מסע הרכישות של מגוריט: במו"מ לרכישת 105 דירות להשכרה תמורת 175 מיליון שקל
רוזנבוך עשוי למצוא את עצמו מחפש לא רק יו"ר חדש אלא גם מנכ"ל חדש: בעקות פרישתם של גבאי-אנדורן שוקל המנכ"ל מתי דב את צעדיו, והוא ממתין להחלטה על זהות המחליפים של השניים. בשיחה עם "כלכליסט" ניסה דב להרגיע את הרוחות: "כרגע אין שום החלטה להתפטר. כשיהיה אדווח".
העזיבה של אנדורן וגבאי הגיעה בעקבות הבקשה של הדירקטוריון למנות כדח"צ את החשוד בפלילים יצחק ברבא - אחד החשודים בפרשת השחיתות "ישראל ביתנו". אלא שמקורבים לחברה מספרים ל"כלכליסט" שהמינוי השנוי במחלוקת הזה היה רק "המסמר האחרון" שעמד מאחורי ההחלטה, ושההתלבטות בעניין היתה ממושכת, וקדמה למינוי האמור. התלבטות זו נבעה בעיקר מהביקורת שהועברה על מגוריט מצד שורה של פעילים בשוק ההון, לצד הקושי של החברה לבצע עסקאות חדשות בתחום של דיור להשכרה בישראל.
קרן הריט מגוריט שהחלה לפעול בשנה האחרונה, היתה החברה הראשונה שעוסקת בתחום של מגורים להשכרה בישראל. הקרן לא הצליחה למשוך אליה משקיעים מוסדיים גדולים ונאלצה לגייס את הכסף שלה בעיקר מקרנות פנסיה של חרדים, וכן מקרנות לטובת אלמנות ויתומים.
מגוריט הוקמה על רקע הטבות מיסוי חדשות שהעניק משרד האוצר כדי לעודד השקעות בדיור להשכרה לטווח ארוך, בניסיון לשנות את המצב הקיים בשוק. על פי התקנות החדשות, קרנות ריט שיתמקדו בתחום המגורים להשכרה בישראל, יוכלו לרכוש דירות במס רכישה מופחת בשיעור של 0.5%, בהשוואה למס רכישה בשיעור של 8% שמשלמים משקיעים הרוכשים דירות.
הקרן הודיעה כי תרכוש לפחות 20 יחידות דיור בכל פרויקט בפריסה גיאוגרפית או מקבצי דיור שיוצעו למכירה על ידי המדינה. הקרן תשכיר ותחזיק את הדירות לפרקי זמן ארוכים. על פי החוק, מחויבת הקרן לחלק באופן קבוע מדי שנה לפחות 90% מרווחיה, שינבעו מדמי השכירות שיניבו הדירות, כדיבידנד לבעלי מניותיה.
עד היום ביצעה מגוריט שלוש עסקאות. הראשונה בינואר 2017 כשרכשה 34 דירות במחיר של 71 מיליון שקל בפרויקט מידטאון בתל אביב; השנייה בפברואר 2017 כשרכשה מגדל מגורים של 84 דירות תמורת 123 מיליון שקל; והשלישית במרץ 2017 כשרכשה 23 יח"ד תמות 47 מיליון שקל. עדיין מוקדם לשפוט את הביצועים של מגוריט, אך על פי ביצועי המניה שלה בת"א - ירידה של 10% ב-12 החודשים האחרונים - נראה שהשוק אינו צופה גדולות לחברה.
עלות שכרו השנתי של אייל גבאי כיו"ר הדירקטוריון עומדת על 96 אלף שקל בעבור 20% משרה. עלות שכרה של יעל אנדורן כיו"ר וועדת האסטרטגיה עומדת על 80 אלף שקל בשנה.
מינוי דח"צ בעייתי הדליק את השמן במדורה
לפני שבועיים, פרסמה הנהלת מגוריט על רצונה למנות את יצחק בורבא לדירקטור חיצוני בחברה. בורבא, יו"ר איגוד התאגידים הארגוניים ברשויות המקומיות, נעצר בסוף שנת 2014 ביחד עם איש העסקים ציון זוארץ במסגרת פרשת השחיתות הגדולה של מפלגת ישראל ביתנו. בפרשה זו הוגשו לאחרונה כתבי אישום - בין השאר נגד סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום.
השניים חשודים באחת הפרשיות העוסקת במועצה האזורית תמר. לפי החשד, השניים קשרו קשר ביחד עם אחרים לקבל כספים מתקציב המדינה במרמה. במסגרת הקשר ולקידומו, כך לפי החשד, נתן ראש מועצת תמר שוחד במספר הזדמנויות לסגנית השר פאינה קירשנבאום ואחרים בתמורה לקבלת תקציבים. בורבא וזוארץ, טוענים במשטרה, תיווכו בחלק מהמקרים בין הצדדים.