בלעדי לכלכליסט
"מכרתי מניות של הפניקס. זו לא פעם ראשונה - ובטח לא אחרונה"
יעקב שחר מכר אתמול מניות של חברת הביטוח ב־120 מיליון שקל, לאחר שבספטמבר מכר מניות ב־150 מיליון שקל. בכך הוא כנראה סיים את ההרפתקה שלו בחברה של יצחק תשובה, ונשאר עם נתח של 16% בלבד
עשרים שנה לאחר שנכנס להשקעה פיננסית בחברת הביטוח הפניקס, נראה שיעקב שחר, הבעלים של יבואנית מותגי הרכב וולוו והונדה ומועדון הכדורגל מכבי חיפה, החליט לצאת מההרפתקה הפיננסית שלו בחברת הביטוח של יצחק תשובה. שחר מכר היום (ב') מניות של הפניקס בשווי 120 מיליון שקל (7 מיליון מניות במחיר של 17.2 שקל), והשלים עסקה שנייה מסוג זה בתוך חודשיים.
- הערכות: יעקב שחר וישראל קס ימכרו מניות נוספות של הפניקס בחודשים הקרובים
- יעקב שחר עצר את מכירת מניות הפניקס לאחר שבנו נחשף למידע פנים
- עצירת מכירת המניות של שחר: הדרישות של רשות ני"ע מוגזמות
בעסקה הקודמת, בתחילת ספטמבר, הוא מכר מניות בשווי 150 מיליון שקל. שתי המכירות האחרונות בוצעו על ידי חברת הרכב מאיר, שדרכה הוא מחזיק בהפניקס. המכירות שלשלו לקופת מאיר 270 מיליון שקל, והן צמצמו את אחזקתה בהפניקס ב־6.5% לשיעור אחזקה נוכחי של 16% בלבד.
בשיחה עם "כלכליסט" טען שחר כי אין זו המכירה האחרונה שהוא מתכוון לבצע בהפניקס. לדבריו, "מכרתי מניות הפניקס. זו לא פעם ראשונה ובטח לא אחרונה". מקורב לשחר אמר ל"כלכליסט": "הרבה שנים הוא סירב לגעת באחזקה הזו בהפניקס, וראה בה אחזקה פיננסית אסטרטגית לאורך זמן. עכשיו לאחר שהמניה עלתה לא מעט, והוא מבין שלא צפויה עסקה כרגע לרכישת השליטה בחברה, והוא קיבל החלטה להתחיל לממש את המניות".
מקורב אחר אמר כי "שחר הבין שלא תהיה עסקה בקרוב למכירת השליטה בהפניקס. זה מגדיל את הסיכון שתשובה יצטרך למכור את המניות שלו בשוק, וזה יביא ללחץ על המניה כלפי מטה". המקורב התכוון לניסיונות של קבוצת דלק של תשובה למכור את השליטה (40%) בהפניקס בשנים האחרונות.
תשובה מחויב למכור את המניות שלו בעקבות חוק הריכוזיות, שמחייב להפריד אחזקות ריאליות מפיננסיות. מכיוון שדלק היא הבעלים בזכויות מאגר הגז תמר, היא מחויבת למכור את האחזקות שלה בהפניקס. תשובה ניהל בשנים האחרונות מגעים מול כמה חברות זרות, בין השאר משפחת קושנר האמריקאית, חברת פוסון הסינית וחברת יאנגו. כל המגעים לא הבשילו לכדי עסקה. אחת הסיבות לכך היא התמיכה של הממונה על שוק ההון והביטוח, דורית סלינגר, ברעיון שלפיו הפניקס תהיה חברה ללא גרעין שליטה.
במצב כזה, דלק תהיה מחויבת למכור את המניות שלה בהפניקס בבורסה בתל אביב, ומכירה שכזו עלולה להביא ללחץ של המחירים כלפי מטה. ייתכן כאמור כי שחר מעוניין לממש את המניות שלו לפני שתשובה יחליט לבצע מהלך דומה.
שחר מממש את המניות שלו בזמן שהפניקס נסחרת לפי שווי של 4.35 מיליארד שקל. מניית חברת הפניקס רשמה השנה עלייה של 30%, ובשלוש השנים האחרונות היא רשמה עליית ערך של 50%.
שחר נכנס לראשונה להשקעה בהפניקס באמצעות מאיר ב־2002, כשרכש מהבעלים הקודם של חברת הביטוח, יוסי חכמי, 56% מהחברה תמורת 313 מיליון דולר. מאז חלקו של שחר דולל בעקבות הנפקות שביצעה הפניקס.
לפני חודש הוא מכר חבילה נוספת של מניות בשווי 150 מיליון שקל, שהיוו אז נתח של כ־4% מהחברה. המכירה הזו בוצעה לאחר שניסיון קודם ביוני באותה שנה בוטל, בעקבות חשש לשימוש במידע פנים. שחר ביטל את המכירה לאחר שהפניקס יצרה עמו קשר והודיעה לו על התפתחות בחברה שעלולה היתה להגיע לאוזניו כמידע פנים. שחר היה עשוי להיחשף למידע דרך נציגו בדירקטוריון – עומר שחר, בנו.
.