"זו היתה פסגת חיי. לא רואה עצמי ממנכ"ל חברה אחרת"
בתום 11 שנים בעזריאלי, חמש מהן כמנכ"ל, פורש יובל ברונשטיין במפתיע מהקבוצה. לדבריו, אין לו עדיין תוכנית ספציפית, אבל הכיוון הכללי הוא עסקים עצמאיים בתחום הנדל"ן. יחליף אותו בתחילת 2018 אייל חנקין, שמכהן כמנכ"ל החברה־הבת סופרגז
"היתה לי תקופה מדהימה בקבוצת עזריאלי. קיבלתי מהחברה לא פחות ממה שתרמתי לה, ואני גאה בהצלחתה", כך סיכם אתמול ל"כלכליסט" יובל ברונשטיין את 11 שנות כהונתו בהנהלה הבכירה של קבוצת עזריאלי - שש שנים כסמנכ"ל כספים וחמש שנים כמנכ"ל. "אני יוצא לדרך חדשה ועדיין לא ברורה. אחפש אתגרים מקצועיים עצמאיים חדשים, ואפעל לממש אותם כפי שפעלתי גם במשרד האוצר וגם בקבוצת עזריאלי".
- העומס על השוכרים לא גדל. יש כאלה שמצליחים יותר, יש שפחות
- חבלי לידה קשים לקניון הווירטואלי: עזריאלי מתקפלת בניסיון להישאר באופנה
- דנה עזריאלי: "השוכרים לא עושים לנו טובה. כדאי להם להיות אצלנו"
בעזריאלי ניסו להרגיע את השטח לאחר הפרישה המפתיעה עם מינוי מיידי של אייל חנקין, מנכ"ל סופרגז מקבוצת עזריאלי. ברונשטיין יסיים רשמית את תפקידו ב־31 בדצמבר, וחנקין יחל לכהן כמנכ"ל ב־1 בינואר 2018. עזריאלי, חברת הנדל"ן הגדולה בישראל, נסחרת בשווי שוק של כ־25 מיליארד שקל, רק מעט פחות מהשווי של בנק לאומי, שנסחר לפי שווי של 29 מיליארד שקל.
המשקיעים לא התרגשו מהטלטלה, והמניה ירדה אתמול ב־0.5% בלבד בתל אביב.
גם ממשרד האוצר פרש ברונשטיין במפתיע
ברונשטיין שולל כל אפשרות שיעבור לכהן כמנכ"ל של חברה ישראלית אחרת. "בעיניי, מנכ"ל קבוצת עזריאלי הוא התפקיד הטוב ביותר במשק הישראלי. הגעתי לפסגת חיי בעזריאלי, ולכן איני רואה את עצמי ממנכ"ל חברה ישראלית אחרת בשנים הקרובות".
בשיחות סגורות תולה ברונשטיין את הסיבות לעזיבתו ברצון לבלות יותר זמן עם משפחתו, ולדבריו הוא מעוניין להיכנס לפעילות עצמאית בתחום הנדל"ן. אולם נכון להיום, הוא טוען, אין לו עדיין תוכנית ספציפית, שותפים פוטנציאליים או כוונה ממשית לבצע עסקה כלשהי.
ברונשטיין (48) הצטרף לקבוצת עזריאלי לאחר ששימש במשך 11 שנים בתפקידים בכירים במשרד האוצר, האחרון בהם כמשנה לחשב הכללי. גם הפרישה שלו ממשרד האוצר היתה מפתיעה, שכן ההערכות אז היו כי ימשיך לתפקיד החשב הכללי.
ב־11 שנות עבודתו בקבוצת עזריאלי פעל ברונשטיין למקד את תחומי הליבה שלה, לפתח ולהרחיב את פעילות הנדל"ן המניב באמצעות ייזום ורכישת קרקעות ונכסים חדשים, ולהרחיב ולשדרג נכסים קיימים. בנוסף, ברונשטיין הוביל תהליך של מכירת פעילויות שאינן בליבה העסקית של הקבוצה, כמו טמבור וסונול. בזמן כהונתו נכנסה הקבוצה לפעילות מואצת בתחום הדיור המוגן, כמנוע צמיחה חדש, וברונשטיין היה גם זה שהוביל את עזריאלי לבצע גיוסי חוב בשוק ההון על חשבון מימון בנקאי — מהלך שהתגלה כרווחי במיוחד וחסך לחברה עשרות מיליוני שקלים בהוצאות מימון.
בשוק היו שמועות על מתיחות השוררת בין ברונשטיין לבין יו"ר הקבוצה דנה עזריאלי, אולם שני הצדדים שללו את קיומה של מתיחות כזו, כמו גם מקורבים לשניהם. ״אני מכבדת את החלטתו של יובל לפרוש מתפקידו ומודה לו על שנים של פעילות משותפת ופוריה", אמרה אתמול עזריאלי. ועל מינויו של חנקין הוסיפה כי "אייל הוא מנהל מוכשר, שנכנס לתקופת פעילות ענפה בקבוצה. בימים אלה קבוצת עזריאלי נמצאת בתנופת פיתוח אדירה בהיקף של כ־600 אלף מ״ר בייזום ובבנייה, בהיקף כספי של כ־5 מיליארד שקל".
שווי השוק של עזריאלי הוכפל בתקופתו
ברונשטיין מונה למנכ"ל במרץ 2013, ונכנס בפועל לתפקיד באפריל אותה שנה. זאת לאחר פרישתו של המנכ"ל הקודם שלמה שרף, שכיהן כמנכ"ל הקבוצה במשך שנתיים.
ברונשטיין קיבל לידיו חברה שסיימה את שנת 2012 עם הכנסות של 1.4 מיליארד שקל ורווח נקי של 986 מיליון שקל, והוא עוזב אותה עם הכנסות כמעט כפולות — 2.4 מיליארד שקל בשנת 2016 ורווח נקי של 1.8 מיליארד שקל באותה שנה. החוב של קבוצת עזריאלי מסתכם היום ב־8.9 מיליארד שקל, מתוכו 5.5 מיליארד שקל בשלוש סדרות אג"ח. יחס החוב הפיננסי נטו לנכסים עמד בסוף הרבעון השני של 2017 על 26%.
גם שווי השוק של החברה הכפיל את עצמו בתקופת כהונתו של ברונשטיין. שווי החברה עלה מרמה של 12 מיליארד שקל באפריל 2013 לשווי הנוכחי של כ־25 מיליארד שקל. ברונשטיין מונה לתפקידו שנתיים אחרי שהקבוצה הונפקה בבורסה בתל אביב לפי שווי של 9.5 מיליארד שקל. זאת בזמן שהוא כיהן כסמנכ"ל הכספים.
חנקין הפחית את חובות סופרגז ב־50%
אייל חנקין (48) כיהן כמנכ"ל סופרגז מקבוצת עזריאלי במשך יותר משבע שנים, ונחשב למי שאחראי למהפך העסקי והכלכלי שעברה. במהלך כהונתו הביא חנקין לשיפור של מאות אחוזים ברווח הנקי של החברה, במקביל להפחתת חובותיה של סופרגז ביותר מ־50%. חנקין גם יזם כניסה למגזרי פעילות חדשים ובהם גז טבעי, תשתיות ואנרגיה מתחדשת.
האתגר העיקרי שלו כמנכ"ל יהיה להצדיק את כניסתה של עזריאלי לענף הדיור המוגן, שבו השקיעה הקבוצה מאות מיליוני שקלים בשלוש השנים האחרונות. לעזריאלי יש כיום שמונה פרויקטים בשלבי ייזום והקמה שונים בהיקף של 510 אלף מ"ר, לא כולל מגדל עזריאלי שרונה שבנייתו הסתיימה.