$
בורסת ת"א

פרשנות

עשרת האתגרים שעומדים בפני מנכ"ל טבע החדש

קור שולץ הוא האיש המתאים לתפקיד מנכ"ל טבע, אך בפניו ניצבים אתגרים רבים, כמו השבת אמון המשקיעים והסתגלות לסביבת מחירים חדשה. אך לטבע ישנה משוכה נוספת: היפרדות מדירקטורים שלא השכילו למנוע את הכישלונות שהובילו את החברה למצבה הנוכחי

סופי שולמן 07:1012.09.17

בטבע כססו ציפורניים במשך חודשים ארוכים בהמתנה עצבנית לאביר על הסוס הלבן שיחלץ אותה מצרותיה הנערמות. אתמול (ב') התברר שהם קיבלו אפילו יותר ממה שייחלו לו - נסיך דני. המינוי של קור שולץ מזכיר את המינוי של ג'רמי לוין, רק טוב יותר. בדומה ללוין, הוא מסמן את התרופות האינובטיביות כנתיב שבו תפסע טבע, מה שנראה כדבר נכון במצב שוק הפארמה הנוכחי. אך בשונה מלוין - וכאן טמונה ההתלהבות של המשקיעים שהקפיצו אתמול את מניית טבע - לשולץ יש ניסיון הן בניהול מערכת גדולה ועתירת עובדים, תפקיד שעשה כסמנכ"ל תפעול של נובו־נורדיסק; והן בקיצוצים כואבים ושיפור הרווחיות, תפקיד שעשה בשלוש השנים האחרונות כמנכ"ל לונדבק.

 

לונדבק היא אמנם חברה קטנה משמעותית מטבע, אך במקרה זאת הדרך היא שרלוונטית. בלונדבק היה שולץ אחראי לחזרה לצמיחה, ובעיקר לרווחיות, לאחר משבר לא פשוט שפקד את החברה ועמד במשימה. אולם הניסיון שלו בנובו־נורדיסק - שם מילא שורה של תפקידים בכירים במשך עשורים ארוכים ובשיאם נשיא וסמנכ"ל תפעול - רלוונטי לא פחות עבור טבע ואולי אפילו יותר.

 

 

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מה שמשחק כמובן לטובתו של שולץ הוא הטיימינג. קשה לדמיין כניסה בעיתוי נוח יותר מאשר לאחר חשיפת התוצאות הגרועות בתולדות החברה, מחיקת מוניטין ענק לאחר רכישה לא מוצלחת של אקבטיס ב־40 מיליארד דולר וכמובן צניחת המניה ב־50% לשפל חסר תקדים.

 

יצחק פטרבורג, המנכ"ל הזמני של טבע שמכהן בתפקיד קצת יותר מחצי שנה, כאילו הכין את השטח לשולץ. ובכל זאת מצפים לו אתגרים רבים שאם יצליח בהתמודדות עמם, יוכל גם להיות מנכ"ל נוברטיס או פייזר בצעד הבא בקריירה.

 

 

 

1. להבין את הבלגן של טבע

 

הדבר הראשון שיצטרך שולץ לעשות הוא להחליט מה להשאיר בטבע, מתוך שלל פעילויות שנרכשו בשנים השמנות של החברה בהן הקופקסון חיפה על כל הטעויות הניהוליות. המגעים שמתנהלים למכירת מספר פעילויות לא גדולות כבר היום - כגון בריאות האשה או סרטן באירופה - הן רק ההתחלה ולא יספיקו לחברה. לשולץ, שמגיע מצד אחד מבחוץ אך מצד שני ממרכזו של ענף הפארמה, יהיה קל יותר מאשר להנהלה הנוכחית לזהות ממה אפשר וכדאי להיפרד.

 

לאור הצלחתו בשיקום לונדבק אחרי אובדן הפטנט על נוגד הדיכאון ציפרלקס, שולץ מבין את הסכנה שבהירדמות על בלוק־באסטר בודד, אבל גם את המשמעות של איתור של אחד כזה. הנטיה האינובטיבית שלו תכתיב ככל הנראה צמצום בהשקעה בגנריקה והקצאת משאבים לפיתוח תרופות חדשות.

 

2. למכור במחיר טוב פעילויות מיותרות

 

החוכמה בפרידה מפעילויות היא לא רק בזיהוי המועמדים, אלא בניהול התהליך באופן שלא ישדר לחץ, זאת כדי לקבל את המחיר המירבי. את זה כמובן הרבה יותר קל להגיד מלעשות, בעיקר כשעיני כל שוק הפארמה נשואות למשבר של טבע והלחץ למזומנים חשוף וידוע.

 

3. להתמודד עם החוב הגדול של החברה

 

אחת הירושות הבעייתיות ביותר שמקבל שולץ היא החוב העצום, שעמד בתום המחצית הראשונה של 2017 על 35.1 מיליארד דולר. החברה אמנם רושמת הכנסות שנתיות גבוהות מ־20 מיליארד דולר ותזרים המזומנים הרבעוני שלה נמדד במאות מיליוני דולרים, אך החוב מתחיל להעיק עליה. זאת בשל ההרעה בביצועים והירידה בשווי השוק, שמקרבים אותה למצב של הפרת תנאי ההלוואה.

 

כמו כן, החברה שהרגילה את משקיעיה לאורך השנים לדיבידנד מפנק, חתכה אותו ברבעון האחרון לראשונה בתולדותיה. היא עשתה זאת כדי לעמוד בהחזרי החוב, אך השוק מתקשה לסלוח לה על כך.

 

4. קיצוצים, קיצוצים ועוד קיצוצים

 

כדי להצליח לעמוד גם בהחזר החוב העצום וכדי לשוב לחלוקת הדיבידנד הנדיבה, על שולץ יהיה לבצע קיצוצים כואבים. היתרון שלו נעוץ בעיקר בכך שטבע עדיין לא מימשה את מלוא הסינגריה מעסקת אקטוויס, ולכן יש לו מאיפה לחתוך.

 

האתגר המרכזי שלו בתחום זה יהיה בבחירת מוקדי הקיצוץ הנכונים והימנעות ממוקשים. אחד המוקשים הבולטים הוא כמובן הפרה הקדושה של טבע - עובדיה בישראל. הימנעותה מפיטורים בארץ, זכר לשיקולים הפטריוטיים של אלי הורביץ, לא תמיד הייתה מחוייבת המציאות וכך החברה מעסיקה כיום כ־7,000 עובדים בישראל.

 

המנכ"ל הקודם ג'רמי לוין ניסה לקצץ 10% מכות האדם המקומי, הקים עליו את יו"ר ההסתדרות דאז עופר עיני ומיהר להתקפל. גם פטרבורג מצא את עצמו מתקוטט על פיטורי מאות בודדות של עובדים, כואבים ככל שיהיו, כאילו מדובר בסגירת מפעלי ענק שתהיה להם השפעה של ממש על ההוצאות של טבע. לשולץ יש יתרון גם בנושא זה, שכן הוא מגיע ממדינה סקנדינבית, שם באופן מסורתי יש ועדי עובדים חזקים.

 

5. להביא פיתוחים חדשים לקו הסיום

 

תחת עומס הצרות שפקדו את טבע בשנתיים האחרונות, נעלמו מהעין נקודות האור שיש בחברה. לטבע יש מספר תרופות חדשניות ולא גנריות בתהליכי פיתוח, שהמעניינת והמתקדמת שבהן היא פרמאנזומאב המיועדת לטיפול במיגרנה. מדובר בתרופה בעלת פוטנציאל להפוך לבלוק באסטר עם הכנסות של יותר ממיליארד דולר.

כיום אין טיפול של ממש למיגרנה, ומספר חברות תרופות מובילות מתחרות ביניהן על מי תגיע ראשונה לאישור FDA המיוחל. לטבע, שכבר נמצאת בשלב השלישי של הניסויים הקליניים, יש סיכוי טוב לנצח, אם מערך הניסויים, ההגשה ל־FDA והשיווק בהמשך יתנהלו נכון.

 

6. להתמודד עם סביבת המחירים המשתנה

 

גם אם פיתוח הפרמאנזומאב יצליח, קרוב לוודאי שהתרופה החדשה לא תהיה רווחית בסדרי הגודל של קופקסון. זאת משום שהרגולציה העולמית, ובעיקר זו האמריקאית, מנסה להילחם בשנים האחרונות במחירי התרופות המאמירים. מצד שני, גם בגנריקה כבר לא ניתן למצוא נחמה, וטבע למדה זאת על בשרה באופן צורב מאוד לאחר שמספר ענקיות בארה"ב עברו לרכוש את התרופות באופן מלוכד ומרוכז, ובכך גרמו לירידת מחירים חדה ורווחיות כמעט אפסית.

 

עבור טבע, שהימרה בכל משאביה על אקטביס הגנרית, מדובר בחדשות רעות במיוחד ובהתמודדות מורכבת עבור שולץ.

 

7. להיאבק במתחרים המתחזקים

 

השוק הגנרי לא מאיר פנים לטבע גם בכל הקשור לתחרות. לחץ המחירים דוחק את כולם, אלא שמתחרותיה הגנריות ובראשן מיילן, נמצאות במצב טוב משמעותית עם כריות מזומנים והנהלה יציבה. מצב זה מסבך את התמונה עוד יותר עבור שולץ, שיתמודד בשנת הכהונה הראשונה שלו עם כניסת התחרות הגנרית לקופקסון, שתחתוך דרמטית בהכנסות ותפגע משמעותית יותר ברווח הנקי של החברה.

 

 

 

 

8. לעמוד במשימות בלי גמישות פיננסית

 

בכל המשימות המורכבות, ויש שיאמרו כמעט בלתי אפשריות, יצטרך שולץ לעמוד ללא משאבים של ממש, עם חוב שרובץ על המאזן וללא יכולת לבצע רכישות משמעותיות. זה אולי דווקא לא כל כך רע, כי אם יש משהו שהוא יכול ללמוד מקודמיו הוא שקשה יותר להתאפק ולא לקנות מאשר לקנות. היעדר הגמישות הפיננסית אמנם יקשה על טבע בתחרות, אך מצד שני ימנע משולץ לעשות טעויות יקרות.

 

9. להחזיר את אמון המשקיעים בחברה

 

אתגר זה יגדיר את כהונתו של שולץ. בחברות ציבוריות, הצלחה וכישלון נמדדים לפי ביצועי המניה. לעתים מדובר בביצה ותרנגולת, ודווקא עליית המניה מגבירה את הגמישות הפיננסית, הופכת את המניה למטבע סוחר לרכישות ומייצרת תדמית נוצצת. לשולץ עומד כאן יתרון משמעותית, שכן הוא נכנס בנקודת שפל היסטורית של המניה כאשר לפניו שורה ארוכה של מנכ"לים שלא באמת ידעו לתקשר עם וול סטריט.

 

10. האתגר הגדול ביותר - הדירקטוריון

 

דירקטוריון טבע הוא האתגר הגדול ביותר של החברה, אך הוא כלל לא תלוי בשולץ עצמו. דירקטוריון החברה נבנה על ידי אלי הורביץ, כך שיהיה לו נוח ליישם את מדיניותו. בהמשך הפך הדירקטוריון לאוסף מריונטות שלא באמת יודע לכוון את המנכ"ל או לתת לו קונטרה.

 

הדבר היחיד שהדירקטוריון של טבע הצטיין בו הוא לדעת לזהות מתי הצונאמי של חוסר שביעות רצון המשקיעים מגיע קרוב מדי לפתח תקווה, ולזרוק להם מהר ראש של מנכ"ל תורן.

 

כל עוד ישבו בדירקטוריון מי שהצביעו "הן" בעד קניית רימסה המקסיקנית ללא בדיקת נאותות, בעד יציאה למהלך כושל של השתלטות על מיילן ובעיקר בעד עסקת ה־40 מיליארד דולר שמאיימת כעת על שרידותה של טבע - יהיה לשולץ כמעט בלתי אפשרי להוציא את טבע לדרך חדשה ולהחזיר את תדמיתה הזוהרת כחברה ישראלית נועזת שמנייתה יודעת רק לעלות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x