בלעדי לכלכליסט
סלינגר מאותתת: היתר השליטה בכלל ביטוח מתרחק מג'ורג' לו
אי.די.בי פתוח פנתה בשבוע שעבר לדורית סלינגר בבקשה לדחות מכירת נתח נוסף של מניות כלל ביטוח, בגלל מו"מ מתקדם עם קבוצת הרכישה הסינית החדשה. המפקחת סירבה לבקשה בטענה שלא נחתם הסכם מחייב בין הצדדים, והמניות נמכרו
הסיכוי של ג'ורג' לו והואבנג הסינית לקבל היתר שליטה בכלל ביטוח נמוך, וצעד של רשות שוק ההון בשבוע שעבר יכול להעיד על כך. ל"כלכליסט" נודע כי אי.די.בי פתוח שבשליטת אדוארדו אלשטיין פנתה לרשות שוק ההון ולמפקחת על הביטוח דורית סלינגר בשבוע שעבר וביקשה לדחות את מכירתן של 5% ממניות השליטה בכלל ביטוח שמוחזקות מאוגוסט 2013 בידי הנאמן משה טרי, שאותן ביקשה המפקחת למכור עד 3 בספטמבר. מדובר בנתח שני של 5% ממניות כלל ביטוח שאמורות להימכר בשוק מדי רבעון אם אלשטיין לא ימכור את השליטה בחברת הביטוח.
- מזכר הבנות למכירת השליטה בכלל ביטוח למשקיעים סינים
- מאבדת שליטה: אי.די.בי מוכרת עוד 5% מכלל ביטוח ב־152 מיליון שקל
- כלל ביטוח: רווח של 65 מיליון שקל ברבעון, לאחר שמחקה 53 מיליון שקל מפעילות הגמל
הסירוב המיידי של סלינגר
אי.די.בי תלתה את בקשת הדחייה בטענה שהיא מנהלת מו"מ מתקדם למכירת השליטה בכלל ביטוח להואבנג ולשותפה (50%) שלה לרכישה, חברת הביטוח הסינית צ'יינה טאיפינג. סלינגר השיבה מיד בשלילה, בטענה שבין הצדדים לא נחתם הסכם מחייה, ואי.די.בי מיהרה למכור את המניות בעסקת סוואפ מחוץ לבורסה. אתמול אישרה אי.די.בי בדיווח לבורסה את הפרסום הבלעדי ב"כלכליסט" על חתימת מזכר הבנות מול קבוצת הרכישה שהגישה הצעה לא מחייבת בסוף יולי לרכישת השליטה (44.9%) בכלל ביטוח. הסינים אמורים לשלם 2.2 מיליארד שקל עבור מניות השליטה, עסקה המשקפת לחברת הביטוח שווי של 4.88 מיליארד שקל – הזהה להון העצמי שלה בסוף הרבעון השני.
קבוצת הרכישה מורכבת, כאמור, משתי חברות סיניות הנסחרות בבורסה של הונג קונג. צ'יינה טאיפינג (China Taiping Insurance Holdings) והואבנג פייננשל (Huabang Financial Holdings). טאיפינג, שפועלת בעיקר בתחום ביטוחי החיים, הבריאות, הפנסיה, הרכב, הרכוש והאסונות, נסחרת לפי שווי של 7.10 מיליארד דולר. בין בעלי המניות שלה קרן ההשקעות הענקית האמריקאית בלקרוק וחברת ניהול הנכסים הבריטית שרודרס, שמנהלות כל אחת נכסים בטריליוני דולרים.
הואבנג פייננשל מעניקה ייעוץ ומימון פיננסי לחברות, נסחרת לפי שווי של 225 מיליון דולר. הואבנג היא זו שיזמה את המהלך וצירפה אליה את צ'יינה טאיפינג כשותפה לרכישה, אם זו אכן תבשיל. בעל השליטה בהואבנג הוא ג'ורג' לו, מיליארדר בעל אזרחות אמריקאית מהונג קונג, שהואבנג מהווה אחזקה קטנה יחסית בתיק הנכסים שלו, שרובו פרטי.
מכשלת הממשלה הסינית
צ'יינה טאיפינג מוחזקת בחלקה (ככל הנראה 40%) בידי ממשלת סין ועובדה זו עשויה להכשיל את העסקה. ברשות ההון שוק לא מוכנים להעניק היתר שליטה לגופים שמוחזקים בידי ממשלות, לאו דווקא ממשלת סין, בשל השלכות מדיניות שעלולות להתפתח במקרה של קונפליקט עתידי מול מקבלי ההיתר.
מכירת המניות הורידה כאמור את אי.די.בי לאחזקה של 44.9% בכלל ביטוח, עובדה שעלולה להקשות על רוכש שירצה להגדיל את שליטתו, ויהיה חייב להגיש הצעת רכש לבעלי מניות אחרים. באי.די.בי מקווים עם זאת להתקדם במגעים מול הסינים, וגם מול סלינגר, במטרה להימנע ממכירת 5% נוספים מהמניות בעוד כמה חודשים.