אפולו שמה רגל לשרי אריסון בחסות המוסדיים
הקרן, בשיתוף משפחת דיין, רכשה אתמול מהציבור והמוסדיים 34% ממניות איי.די.או ב־650 מיליון שקל. המהלך עשוי לטרפד את הצעת הרכש שהגישה שיכון ובינוי ל־10% ממניות החברה
קרן אפולו, אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, רכשה אתמול מחוץ לבורסה מניות איי.די.או מגופים מוסדיים ומהציבור והגיעה לאחזקה של 34% ממניות החברה בהשקעה של כ־650 מיליון שקל. הקרן פועלת בשיתוף משפחת דיין, ולשתיים אחזקות משותפות בגרמניה.
- לאחר הצעת הרכש של אפולו: שרי אריסון תצטרך לפתוח את הכיס
- קרן אפולו רוכשת מחוץ לבורסה מניות איי.די.או בעשרות מיליוני שקלים
- שרי אריסון לא תוכל להסתפק בפרמיה זניחה על שווי מניית איי.די.או בהצעת הרכש
"זה משונה שהמוסדיים מכרו בלי לבוא לשיכון ובינוי קודם", אמר מקורב לשיכון ובינוי אתמול על המהלך שנראה כמו נסיון השתלטות על החברה. משפחת דיין ניהלה לקראת סוף 2016 מגעים לרכישת אפריקה ישראל, אבל נסוגה מהרכישה לאחר שהמגעים נחשפו בתקשורת. המשפחה, שמיוצגת במהלך עם אפולו על ידי מיקי דיין, משקיעה חלק שולי מהיקף ההשקעה הכולל ברכישת המניות, ורוב ההון מגיע מאפולו.
הרכישה המסיבית נעשית ימים ספורים לאחר הצעת הרכש שהגישה בשבוע שעבר החברה־האם של איי.די.או גרופ, שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון. שיכון ובינוי, המחזיקה ב־40.2% מאיי.די.או, הציעה לרכוש 10% נוספים במחיר של 56 שקל למניה - פרמיה של 8.5% על מחיר השוק ערב ההודעה.
מניית איי.די.או פתחה את יום המסחר אתמול במחיר של 55.4 שקל וזינקה ב־10.2%. לאחר הזינוק היא עומדת על 61 שקל - גבוה יותר מהמחיר בהצעת הרכש. לפיכך, סביר להניח ששיכון ובינוי תידרש לפרסם עדכון למחיר בהצעת הרכש. גורמים בשוק ההון העריכו שייתכן שהרכישה של קרן אפולו נועדה לטרפד לשיכון ובינוי את הצעת הרכש. לא ברור אם אפולו מתכוונת להמשיך ברכישות של מניות איי.די.או גם היום.
שיכון ובינוי עשויה להרוויח 380 מיליון שקל
אם בעלי המניות ייענו להצעה של שיכון ובינוי, בשווייה הנוכחי, היא תשלם 153 מיליון שקל על המניות שתרכוש. המחזיקות העיקריות במניות איי.די.או מעבר לשיכון ובינוי הן הראל (13.73%), הפניקס (8.71%) ומיטב דש (6.66%) - שככל הנראה מכרו את אחזקותיהם לאפולו.
מטרת הצעת הרכש היא שינוי הרישום החשבונאי בדו"חות שיכון ובינוי. אם שיכון ובינוי תחזיק ביותר מ־50% מהחברה, היא תוכל לאחד את תוצאותיה בדו"חות הכספיים.
עד היום שיכון ובינוי רשמה את איי.די.או כחברה כלולה - כלומר שווי הנכסים שלה הוכר לפי עלות ולא לפי שווי שוק. אם ההצעה תיענה, שיכון ובינוי תאחד את החברה במלואה בדו"חות הכספיים, והמהלך ייצור לה רווח חשבונאי אדיר של כ־300–380 מיליון שקל. בנוסף, היקף הנכסים של שיכון ובינוי צפוי לגדול ב־11 מיליארד שקל, כאשר ההתחייבויות יגדלו ב־6 מיליארד שקל וההון העצמי יגדל ב־5 מיליארד שקל.
איי.די.או מבצעת פעמיים בשנה עדכון לשווי הדירות שלה באמצעות הערכת שווי מחודשת על ידי הפירמה הבינלאומית CBRE. עדכון כזה בוצע ברבעון השני של 2017 והביא לעליית שווי של 642 מיליון שקל, לעומת עלייה של 555 מיליון שקל ברבעון המקביל. העלייה בשווי הנכסים לא נבעה משינוי בשיעור ההיוון, שנותר יציב ברמה של 4.7%, אלא בעקבות עלייה בדמי השכירות בנכסים של החברה. תיק הנכסים של איי.די.או כולל נכון לסוף הרבעון השני של 2017 כ־19.1 אלף דירות בשווי של 2.6 מיליארד יורו.
רווחי איי.די.או זינקו ב־27% ברבעון השני
איי.די.או מחזיקה בפורטפוליו של יותר מ־20 אלף דירות בברלין ורשמה רווח נקי של כ־206 מיליון שקל ברבעון השני – עלייה של 27% לעומת הרבעון המקביל. הכנסותיה ברבעון הסתכמו בכ־117 מיליון שקל, ירידה של כ־1% לעומת הרבעון המקביל. החברה מחזיקה בנכסים באמצעות החברה המוחזקת (38%) איי.די.או פרופרטיז.
אפולו מנהלת 232 מיליארד דולר. עד היום לא נכנסה הקרן המנוהלת על ידי ליאון בלאק להשקעות בישראל, אף שהיא בחנה השקעה בכמה חברות ובהן הפניקס. משפחת דיין מחזיקה בחברות בתחום הנדל"ן בישראל ובחו"ל, ובתחום המלונאות והרכב. המשפחה רכשה מידי אפריקה ישראל בתי מלון של קראון פלאזה והולידיי אין ובתי מלון אחרים שהחזיקה עם קבוצת נץ.