עסקת הרכישה של מיטב דש בוטלה, עוד גוף סיני יצא חבול
ארבעה חודשים עברו מאז שקבוצת XIO היתה אמורה לבקש היתר שליטה בבית ההשקעות מידי דורית סלינגר. מאז נדחה מועד הגשת הבקשה שוב ושוב, בין היתר בגלל תביעה שהוגשה נגד הרוכשת. בסוף החליט דירקטוריון מיטב דש שנמאס לו
עסקת מכירת השליטה בבית ההשקעות מיטב דש לידי קבוצת XIO, שגוועה באיטיות, הגיעה אתמול לסופה הצפוי כשמיטב דש הודיע על ביטול העסקה. שלשום, ולאחר דחיות רבות, היה המועד האחרון להגשת בקשת היתר שליטה מצד XIO לרשות שוק ההון, אולם בקשה זו לא הוגשה לאחר שמיטב דש התנגד למתווה הבקשה שהכינה XIO, ודירקטוריון בית ההשקעות התכנס שלשום בערב והחליט על ביטול העסקה.
- מיטב דש: הסכם המיזוג עם הקרן הסינית XIO בוטל
- דוחות מיטב דש: ההכנסות זינקו ב-19% ברבעון השני של 2017
- השפן האחרון של XIO לרכישת מיטב-דש: אהרון פוגל, לשעבר יו"ר מגדל
כבר לפני שנה חשף "כלכליסט" את המגעים למכירת השליטה במיטב דש לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל. עבור צבי סטפק ואלי ברקת, בעלי השליטה בבית ההשקעות מדובר היה בפרמיה של 60% על שווי השוק שעמד אז על 860 מיליון שקל. שווי זה ייצג מכפיל של 7 על הרווח התזרימי תפעולי (EBITDA). מדובר במכפיל גבוה ביחס לגופים פיננסיים בשוק המקומי.
התובע ששינה את התמונה
בתחילת דצמבר 2016 דיווח מיטב דש כי חתם על העסקה עם XIO. אולם במרץ השנה פירסם "וול סטריט ג'ורנל" את קיומה של תביעה שהוגשה על ידי המיליארדר הסיני שיה ז'יקון, בסכום של מיליארד דולר, שבה טען כי בכירי הקרן קשרו קשר להונות אותו ולגזול ממנו את כספו. בתביעה שהוגשה באיי קיימן טען ז'יקון כי השקיע 940 מיליון דולר בקרן ואיפשר לה את שתי ההשקעות הראשונות, בחברת דשנים גרמנית ובחברת המכשור הרפואי הישראלית לומניס שנרכשה ב־2015. התביעה הטילה צל על אופי הפעילות של הקרן ומשקיעיה, והורידה משמעותית את הסיכוי הלא גבוה גם כך של XIO לקבל היתר שליטה במיטב־דש.
XIO טענה בתגובה כי ז'יקון מעולם לא השקיע כסף כלשהו בקרן. מנכ"ל XIO, ג'וזף פצ'יני, כתב במייל תגובה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי "ז'יקון אינו משקיע ב־XIO, ומעולם לא היה", והכחיש את טענות המיליארדר הסיני. לדברי פצ'יני, משקיעים אחרים, ולא ז'יקון, היו אלו שהשקיעו בקרן 3.2 מיליארד דולר ב־2014.
מאז חלף מועד הגשת הבקשה לסלינגר כמה פעמים, כאשר מיטב דש הודיע כבר באפריל כי הרוכשת מפרה את תנאי העסקה, בשל אי־הגשת בקשה להיתר שליטה במועד, באופן שמתיר לבית ההשקעות לבטל באופן חד־צדדי את העסקה אם XIO לא תתקן את ההפרות.
ההפרות לא תוקנו
בין יתר התנאים שהציב מיטב דש היה הקמת גוף ייעודי לרכישה, שבו לא יכללו גורמים מתוך XIO שקשורים לתביעה. לפי הדיווח של מיטב דש לבורסה אתמול, המתווה שהוגש לה לפני שלושה ימים לא עמד בתנאים שנקבעו. ככל הנראה, גם במתווה הרכישה החדש שהגישה XIO נכללו שותפים בקרן שקשורים בתביעה שהוגשה על ידי ז'יקון.
מי שהיה מיועד להיות יו"ר מיטב דש מטעם הקרן ולהעניק לה צביון ישראלי היה אהרון פוגל, יו"ר חברת הביטוח מגדל לשעבר. אולם לאחר שקבוצת יאנגו הסינית לא קיבלה היתר שליטה בהפניקס, חרף העובדה שצירפה לשורותיה את יונל כהן, שהיה מנכ"ל מגדל, שאף היה שותף אקוויטי ברכישה, היה די ברור שצירופו של פוגל לעסקה, כיו"ר ישראלי, לא יסייע בהרבה.
גורמים בסביבת XIO המקורבים לעסקה מסרו כי: "הקרן היתה מוכנה להגשת הבקשה והציגה למיטב דש את המסמכים ואת המבנה החדש שלהבנתה עומד בכל הקריטריונים הנדרשים. דירקטוריון מיטב דש החליט כי זה לא מספק אותו וכרגע העסקה מבוטלת. שני הצדדים עשו בשבועות האחרונים עבודה מאומצת מאוד אך לא הצליחו להגיע להסכמות".
סטפק וברקת שמעוניינים למכור את בית ההשקעות ייאלצו כעת למצוא קונה אחר. אולם בתקופה שבה חברות ביטוח גדולות כמו כלל והפניקס, וכן בית ההשקעות פסגות, מחפשים רוכש, זו תהיה משימה לא קלה.