$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

אייפקס, סקיי וקלירמארק ינסו להשתלט על גלובוס מקס

קרנות ההשקעה זוממות לרכוש את פעילות הרשת בכ־60-70 מיליון שקל, כמחצית משוויה המוערך. בקשת הקפאת ההליכים חשפה כי הבעלים האמריקאים טוענים להתנהלות כושלת של שותפם בנט קפלן. קפלן: "מעולם לא לקחתי דבר שלא הגיע לי"

רחלי בינדמן ואורנה יפת 06:4815.06.17

קרנות ההשקעה קלירמארק, אייפקס וסקיי החלו לגשש סביב האפשרות להשתלט על גלובוס מקס ולרכוש את פעילות החברה במחיר חיסול. הקרנות מדברות על שווי פעילות, לא כולל חוב, של 70-60 מיליון שקל, בעוד בגלובוס מקס מעריכים את שווי החברה, שלדבריהם מייצרת רווח תזרימי של כ־20 מיליון שקל בשנה, בכ־140-150 מיליון שקל - כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

שלשום הגישה רשת בתי הקולנוע בקשה להקפאת הליכים, שחשפה תיבת שרצים וסכסוכים בין בעלי המניות - היו"ר לשעבר בנט קפלן ושני שותפיו, האמריקאים משה שטראוס והרברט סייף. שטראוס וסייף מחזיקים 75% מהחברה ובמשך שנים תפקדו כשותפים שקטים, והותירו את הניהול בידי קפלן, שמחזיק 25% מהחברה.

 

הקשר בין השלושה נוצר לפני 18 שנה, כשבנט פנה לשטראוס וסייף והציע להם לחבור אליו להקמת קולנוע ה־IMAX באילת, שבנייתו החלה ב־2003. בהמשך נכנס המפיק יורם גלובוס כשותף בחברה, וכך נולדה גלובוס מקס. ב־2014 רכשו השותפים את חלקו של גלובוס בחברה תמורת 40 מיליון שקל, שהגיעו ממימון חיצוני, וחזרו לבעלות מלאה. בהמשך מונה איציק תורג'מן ליו"ר משותף בגלובוס מקס לצד קפלן, ולאחראי על הצד הפיננסי. באותה שנה העמיד בית ההשקעות פסגות הלוואה של 80 מיליון שקל לחברה, שנועדו לשמש להתרחבות והקמת מתחמים חדשים.

 

קופת שרצים נפתחה

 

ביולי 2016 החלו הבעיות להתעורר, כשבפסגות הבינו שגלובוס מקס הפרה לכאורה כמה התחייבויות שהיו מעוגנות בהסכם ההלוואה בין הגופים. בין ההפרות היו חריגות תקציב, חריגות בנייה, חריגות זמנים וכן נטילת הלוואות נוספות בריביות דו־ספרתיות, חלקן מאנשים פרטיים. ההסכם בין פסגות לגלובוס מקס כלל סעיף שלפיו אסור לחברה לקחת הלוואות נוספות לפני החזר מלא של החוב לבית ההשקעות.

 

בנט קפלן בנט קפלן צילום: צביקה טישלר

 

בדצמבר, לאחר שהתגלו החריגות, דרשו אנשי פסגות לקבל את מלוא החוב בחזרה, ובנט שנדחק לפינה נאלץ לפנות לשותפיו בארה"ב. שטראוס וסייף נענו, ומאז הזרימו לחברה 65 מיליון שקל - מתוכם 35 מיליון שקל הלכו לטובת החוב לפסגות, שנותר כעת על 38 מיליון שקל, כולל 9 מיליון שקל של קרנות ההשתלמות של המורים.

 

במקביל החלו השותפים השקטים לגלות מעורבות בענייני החברה, ואף הגיעו לישראל. במרץ האחרון גילו השותפים, לטענתם, בור נוסף שלא ידעו עליו לפני כן - גלובוס מקס חתומה על צ'קים לטובת חברה שנקראת עמיטק, בבעלות יורם עזרי. התברר שקפלן, כדי לקנות את חלקו של גלובוס בחברה, לקח מעמיטק הלוואה של 40 מיליון שקל והעמיד כנגדה צ'קים של גלובוס מקס. במקביל התברר שאיציק תורג'מן, אותו יו"ר משותף, מכהן גם כדירקטור בעמיטק וכי הוא זה שתיווך בין החברה לבין בנט בעסקת ההלוואה.

 

בסביבת שטראוס וסייף טוענים שבעת מינויו של תורג'מן לא ידעו שהוא קשור לעמיטק, ועוד טוענים שלא ידעו על הצ'קים. עוד טוענים הבעלים כי התברר להם שלרואי החשבון של החברה - דלויט - לא דווח כראוי על הצ'קים הללו. כשבדלויט גילו זאת, ביטלו את חתימתם על הדו"חות הכספיים. כשבפסגות גילו את סיפור הצ'קים ועמיטק, פקעה סבלנותם ודרשו מגלובוס מקס את כל יתרת החוב - 38 מיליון שקל - עד ה־20 ביוני.

 

כרוניקה של קריסה

 

במקביל שכרו הבעלים את שירותיו של רו"ח יהודה בר לב כדי לבצע חקירה פיננסית בחברה. הדו"ח של בר לב, שחלקים ממנו הגיעו לידי "כלכליסט", חושף התנהלות בעייתית בלשון המעטה של קפלן ותורג'מן, ובפרט שורה של הלוואות נשך שנלקחו בשנים האחרונות על ידי גלובוס מקס מאנשים פרטיים בהיקף של מיליוני שקלים ובריביות דו־ספרתיות. עוד חושף דו"ח החקירה כי ממש מתחת לעיניהם של השותפים השקטים סידר לעצמו לכאורה קפלן על חשבון גלובוס מקס רכב מסוג מרצדס ביבוא אישי בשווי של 700 אלף שקל. עם קבלת ממצאי הדו"ח, הובילו השניים מהלך להדחתו של קפלן.

 

 

 

בתוך כך הבינו שטראוס וסייף כי בעשרת החודשים האחרונים ניהלו קפלן ותורג'מן משא ומתן עם קרן ההשקעות קלירמארק למתן הלוואה של 120 מיליון שקל לגלובוס מקס, גם היא בריבית דו־ספרתית. השניים הבינו כי המצוקה שאליה נקלעה החברה היא כתוצאה ממהלכי התרחבות משמעותיים שהוביל בנט בין השנים 2014-2016, שכללו החלטה על פתיחת 10 מתחמי קולנוע חדשים בנוסף לשבעה הקיימים - כלומר יותר מהכפלת פעילות החברה בפרק זמן קצר - וזאת במקביל למימון שנדרש לרכישת חלקו של יורם גלובוס. אלא שהמו"מ התפוצץ אף הוא כשגם בקלירמארק גילו את דבר קיומם של הצ'קים לטובת עמיטק.

 

במקביל החליטו הבעלים להפסיק להזרים כסף לחברה והחלו לחפש מקור מימון חלופי. בכלל זה פנו לבנק מזרחי טפחות, שניהל את מסגרות האשראי של החברה. אבל כשבמזרחי הבינו שהבעלים לא מתכננים להזרים כסף כדי לאפשר לחברה לעמוד בהוצאות השוטפות שלה, החליטו להקפיא את מסגרות האשראי - מה שמנע מהחברה לשלם לספקים ולעובדים ואילץ אותה לבקש הקפאת הליכים.

 

כעת צפויה להיפתח חקירה של התנהלות החברה, ובכלל זה בדיקה של חוקיות הצ'קים שהועמדו לביטחון ההלוואה של עמיטק. הבעלים מצדם לא מעוניינים למכור בשלב זה את פעילות החברה, אם כי להשיג מימון ארוך טווח שיאפשר חזרה לפעילות ולהכנסה תזרימית.

 

בנט קפלן מסר בתגובה: "זו הפעם הראשונה שאני שומע על דו"ח החקירה. מעולם לא לקחתי דבר שלא הגיע לי לפי ההסכמים שביני לבין החברה. אם היו הלוואות בעייתיות בעיני החברה, פרטיהן לא נמסרו לי. באשר למכונית, רכשתי אותה מכספי הפרטי".

 

איציק תורג'מן מסר בתגובה: "אני מופתע לשמוע על טענות כלפי. היה ראוי שהחברה היתה מבררת איתי את טענותיה לפני שהיא מגבשת עמדה ובוודאי לפני שהיא מפרסמת אותם בעיתון . אני אתייחס לכל טענה שתעלה במקום הנכון. אבהיר כי פעלתי כמנהל בשליחות בעלי המניות , בחברה פרטית . פעלתי רק לטובת החברה וכל פעולותי היו שקופות ובוודאי כשרות . אני גאה בהישגים להם הייתי שותף . צר לי על ההדרדרות המהירה והמפתיעה של החברה בחודשים האחרונים, לאחר עזיבתי ואני מקווה שהיא תתעשת ותחזור למעמדה כחברה צומחת ומובילה בתחומה . כואב לי במיוחד על מאות עובדים נאמנים , ספקים ושותפים עיסקיים שהובילו את החברה בגאון וכעת עלולים להיפגע ולעמוד מול שוקת שבורה. אני חושב שבעת הזו נכון להתרכז בפעולות הנחוצות לחברה על מנת להתעשת ולכן אשמור את תגובותי ובוודאי את זכויותי לעת אחרת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x