$
בורסת ת"א

תיק מעקב: אנרג'יקס חטפה בפולין, אבל הפוטנציאל בתחום האנרגיה המתחדשת נותן לה רוח גבית

מניית החברה התכווצה ב־18% בשנה האחרונה על רקע אירועים חיצוניים, אך מנוע הצמיחה הבא כבר באופק - פרויקט אר"ן ברמת הגולן

יניב רחימי 07:3724.05.17
אנרג'יקס סומנה לפני שנה כאחת מההבטחות הגדולות בבורסת תל אביב. ביטוי לאופטימיות ששררה לגבי עתיד החברה שבשליטת אלוני חץ (69.8%) אפשר היה לראות בהקצאת האופציות למנכ"ל אסי לוינגר, שבאופן חריג הותנה מימושן בכך שמחיר המניה יוכפל. אך כגודל הציפיות גודל האכזבות, ובשנה האחרונה התכווץ מחיר מניית אנרג'יקס ב־18%. ביצועי החסר של המניה מגיעים על רקע העובדה שבשנה אחת נאלצה הנהלת החברה להפחית שלוש פעמים את התחזית שסיפקה למשקיעים.

 

להפחתות התחזית אחראים שני גורמים, שאינם בשליטת החברה. ראשית, מחיר התעודות הירוקות (נכס שהרגולטור בפולין העניק ליצרני חשמל מאנרגיה מתחדשת) צנח ב־75% מסכום של 108.6 זלוטי בסוף 2015 ל־27 זלוטי בסוף הרבעון הראשון של 2017. שנית, המטבע הפולני נחלש מול השקל, והירידה בערכו שוחקת את ההכנסות והרווחיות של אנרג'יקס, כיוון שהכנסותיה בפולין נקובות בזלוטי, בעוד מטבע המדידה וההצגה בדו"חות הוא השקל.

 

 

מה דעתך על מניית אנרג'יקס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

משקיעי אנרג'יקס למדו על בשרם כי תעודות ירוקות אינן תעודות ביטוח, וגם למדו להכיר את הצד השני של המטבע הפולני. על רקע ההתפתחויות השליליות בפולין החליט דירקטוריון החברה במרץ האחרון לסגת ממדיניות חלוקת הדיבידנד שאותה אישר שנה קודם לכן, וקבע כי בשלב זה הרווחים יתועלו לפעילות העסקית של החברה.

 

עם זאת, אין בסיכון הרגולטורי בפולין כדי לאיין את הפוטנציאל הרב שטמון באנרג'יקס. אכזבת המשקיעים, שמקורה באירועים אקסוגניים, בהחלט מוצדקת, אך ההזדמנויות שגלומות בתחום הפעילות של החברה - אנרגיה מתחדשת - נותרו גבוהות כשהיו.

 

 צילום: עמית שעל

 

אנרג'יקס פועלת בשני מגזרים, ובכל אחד מהם יש לה הזדמנויות לצמיחה משמעותית. בתחום הפוטו־וולטאי מוכרת החברה חשמל המיוצר במערכות פוטו־וולטאיות שבבעלותה לחברת החשמל בישראל. ההספק הנוכחי הכולל של המערכות, המחוברות למערכת החשמל, הוא 45MWp (Megawatt Peak), בעוד אנרג'יקס פועלת לייזום ופיתוח פרויקטים נוספים בהספק של עד 400MWp - פי תשעה מהנוכחי.

 

במרץ זכתה אנרג'יקס בהליך תחרותי שפרסמה רשות החשמל. מדובר בייצור חשמל במתקנים פוטו־וולטאיים שהחברה תקים בהיקף של כ־90MWp ובהשקעה של 300–250 מיליון שקל. בהתאם לתעריף המובטח (19.9 אגורות למגה־ואט/שעה), ממועד חיבור המתקנים לרשת החשמל, צפויות הכנסות אנרג'יקס לעמוד על 33–28 מיליון שקל בשנה, וה־EBITDA הצפויה תנוע בטווח של 26-23 מיליון שקל.

 

בתחום אנרגיית הרוח יש לאנרג'יקס מערכות בפולין, המחוברות לרשת החשמל בהספק כולל של 116MW (מגה־ואט). במקביל היא פועלת לפיתוח וייזום פרויקטים נוספים בהספק של עד 350MW. הפרויקט שמסתמן כמנוע הצמיחה המשמעותי ביותר הוא אר"ן שברמת הגולן, לייצור חשמל מאנרגיית רוח בהספק של כ־152MW. החסם העיקרי לקידומו הוסר ביוני 2016, עם קבלת אישור משרד הביטחון. ברבעון הראשון השנה התקבלו מחברת החשמל סקרי היתכנות חיוביים לפרויקט, שעתיד להגדיל פי 1.3 את הספק החשמל שמייצרת אנרג'יקס מאנרגיית רוח.

 

בשבוע שעבר פרסמה אנרג'יקס את הדו"ח לרבעון הראשון של השנה, שהציג צמיחה בהכנסות אך ירידה ברווח. ההכנסות ממכירת חשמל עלו בשיעור של 30%, אולם בשורה התחתונה הציגה החברה הפסד של 1.5 מיליון שקל, לעומת רווח של 3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. התופעה הזאת נובעת מחיבור שני פרויקטים לרשת החשמל בפולין ביוני 2016. אלה הגדילו את ההכנסות ובמקביל הביאו לעלייה בהוצאות התפעוליות.

 

טורבינות של אנרג'יקס טורבינות של אנרג'יקס צילום: אנרג'יקס

 

לא מוכרת את התעודות

 

הסעיף המרכזי שהביא לירידה ברווח של אנרג'יקס הוא "ירידת ערך התעודות הירוקות", שברבעון הראשון "גילח" 3.3 מיליון שקל מהרווח של החברה. על רקע שינויי החקיקה שנכנסו לתוקף בפולין ב־2016, מחירי התעודות הירוקות שם רשמו ירידות חדות. הנהלת החברה החליטה לא למכור את מלאי התעודות הירוקות שברשותה, מתוך תקווה לעליית מחירן בטווח הארוך. אך בינתיים ממשיכים מחירי התעודות לרדת, והמלאי שנצבר באנרג'יקס מסב לחברה הפסדים "על הנייר", שמצטברים ל־9.9 מיליון שקל.

 

בסעיף פחת והפחתות נרשמה עלייה חדה בהשוואה לרבעון המקביל בהיקף של 3.7 מיליון שקל. חלק מהעלייה נובע משינוי שיטת ההפחתה של פרויקטים בתחום אנרגיית הרוח. מ־2017 הפחת יתפלג באופן לא ליניארי על פני השנה, כשהפחת ברבעון הראשון והרביעי יהיה מוטה כלפי מעלה. המשמעות היא שבשני הרבעונים הבאים היקף הפחת יהיה נמוך יותר.

 

בשיחת הוועידה בשבוע שעבר ציין לוינגר כי בשבועיים האחרונים של מרץ נרשמה ירידה בתפוקת המתקנים בפולין עקב תנאי רוח נמוכים, דבר שגרם לירידה קלה בהכנסות. אולם לדבריו, באפריל התפוקה התאזנה.

 

משקיעי אנרג'יקס יכולים להתעודד גם מהעובדה שמסוף הרבעון הראשון ועד אישור הדו"ח בשבוע שעבר עלו מחירי התעודות הירוקות מ־27 זלוטי ל־30.8 זלוטי. אנרג'יקס מקבלת רוח גבית גם מכיוון המטבע הפולני, שבאותה תקופה התחזק ב־3.8% מול השקל. שילוב של עלייה בערך התעודות והתחזקות הזלוטי צפוי להביא לשיפור בתוצאות ברבעון השני. ומי יודע, אם המגמות החיוביות יתעצמו, אולי גם לשינוי תחזית בפעם הרביעית — הפעם לשם שינוי לטובה.

 

הכותב הוא אנליסט עצמאי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x