שוב מצטרפים בסוף החגיגה? הציבור מסתער על הקרנות המנייתיות
בשבוע הראשון של חודש מאי גייסו קרנות הנאמנות המנייתיות 570 מיליון שקל, יותר משגייסו בחודש אפריל כולו. מתחילת השנה הן כבר גייסו 3.6 מיליארד שקל לעומת הפדיונות בתקופה המקבילה אשתקד. הסיבה: הריבית הנמוכה והיעדר אלטרנטיבות השקעה מתדלקים את שוק המניות ומגרים את התיאבון של הציבור לסיכון
תחושת האופוריה בשוק ההון מתורגמת גם לגיוסים בקרנות הנאמנות, המתאפיינות בהשקעה של משקיעים פרטיים. מנתוני בית ההשקעות מיטב דש עולה כי קצב הגיוסים של קרנות הנאמנות המתמחות בהשקעה במניות זינק במאי. הקרנות המנייתיות גייסו 570 מיליון שקל בשבוע הראשון של מאי, לאחר שבאפריל כולו נרשם גיוס של 500 מיליון שקל בלבד. מתחילת השנה קרנות הנאמנות המנייתיות מגייסות בקצב גבוה. בינואר הן גייסו כמעט מיליארד שקל נטו, בפברואר 800 מיליון שקל ובמרץ 777 מיליון שקל.
- הדירוג הפיננסי הגדול של 2016: למה המוסדיים לא משקיעים בהייטק?
- הציבור מסתער על הקרנות המנייתיות; תעודות הסל איבדו מיליארד שקל במרץ
- עידן אזולאי עוזב את אפסילון, ג'רי קוטישטנו יחליפו
החודשים הראשונים של השנה המקבילה התאפיינו דווקא ביציאה של כספים מהקרנות המנייתיות, כאשר מתחילת 2016 עד השבוע הראשון של מאי נפדו מהקרנות 453 מיליון שקל. לדברי מורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש, הנהירה התחילה מאז הברקזיט ביוני 2016, והמגמה התגברה בראשית 2017.
האופוריה בשוק שמלבה את תיאבון הסיכון של הציבור באה לידי ביטוי במאי בעליות שערים במדדי המניות בישראל ובאירופה, לצד מגמה מעורבת בשוק המניות בארה"ב. האג"ח הקונצרניות סיכמו את השבוע בעליות שערים, ואילו האג"ח הממשלתיות הציגו מגמה שלילית, בעקבות עליות השערים בשוקי המניות והאג"ח הקונצרניות.
אנליסטים ומנהלי השקעות רבים מביעים אופטימיות ביחס לשוק ההון, על רקע המשך סביבת הריבית הנמוכה, שמגדילה את תיאבון הסיכון בהיעדר אלטרנטיביות מניבות באפיקים הסולידיים.
במקביל, כפי שנחשף ב"כלכליסט", יש גופים אופטימיים פחות ביחס לשווקים. חברת תעודות הסל קסם צפויה להשיק בקרוב תעודות סל על מדד VIX, "מדד הפחד" האמריקאי, שעולה יחד עם חששות בשוק לירידות בשווקים ולתנודתיות. בנוסף, בשיחות סגורות מתארים מנהלי קרנות רבים את החשש שלהם מ"פחד גבהים" בשווקים. לדברי אחד מהם אתמול ל"כלכליסט", "אנחנו בין הגופים הבודדים שהקטנו סיכון, ובגלל זה אנחנו מפגרים בתשואות. המתחרים שלנו חוששים גם הם מתיקון בשוק, אך לא רוצים להישאר מאחור כל עוד החגיגה נמשכת".
השחקנים המתוחכמים בשוק ההון חוששים מכך ששוקי המניות נמצאים ברצף עליות כמעט בלתי פוסק משנת 2009, לאחר המשבר הפיננסי העולמי של 2008, וכי מחירי המניות מנופחים, ובפרט שוק המניות האמריקאי. מדד S&P 500, מדד המניות המוביל בארה"ב, עלה מאז תחילת 2009 בשיעור חד של 157% במונחים דולריים, מדד יורוסטוקס 600 האירופי עלה בשיעור מתון יותר של 51%, אך מדד המניות העולמי MSCI World האמיר ב־100% מאז 2009. אמנם במהלך השנים התרחשו תיקונים בשווקים, אך אלה לא עברו לרוב את רמת ה־5%. הכיוון הכללי של השווקים, בדגש על השוק האמריקאי, הוא שורי.
ברקע הודיע הבנק המרכזי של ארה"ב כבר בתחילת השנה על כוונתו להעלות את הריבית כמה פעמים כבר ב־2016, כשהעלאה אחת כבר בוצעה. העלאת ריבית אינה חיובית בהכרח לשוק המניות, שכן היא הופכת את האלטרנטיביות הסולידיות יותר לאטרקטיביות יותר מול הסיכון בשוק המניות. עם זאת, האופוריה בקרב המשקיעים היא כה גדולה כך שאם בעבר איתותים על העלאת ריבית הובילו לירידות בשווקים, כיום הם כבר מהווים סימן לכלכלה חזקה שרק צומחת.
גם בשוק האג"ח הקונצרניות נמשכת גאות, עם גיוסים נטו של כמעט מיליארד שקל בשבוע הראשון של מאי לקרנות אג"ח כללי, בדגש על קרנות מעורבות עם חשיפה מנייתית. להשוואה, באפריל כולו גייסה הקטגוריה 1.6 מיליארד שקל. בינואר, בפברואר ובמרץ נרשמו גיוסים של יותר מ־2 מיליארד שקל בכל חודש - מגמה שככל הנראה חוזרת החודש.
במקביל, קרנות האג"ח הממשלתיות - הנחשבות למפלט סולידי ונהנו בשנים קודמות מגיוסי עתק על רקע סביבת הריבית הנמוכה - סובלות השנה מפדיונות כבדים. עם זאת, נרשמת ירידה בקצב הפדיונות. בין ינואר למרץ נרשמו פדיונות של יותר ממיליארד שקל בחודש ואילו באפריל צנח היקף הפדיונות ל־444 מיליון שקל. בשבוע הראשון של מאי נפדו מקרנות אלה 155 מיליון שקל בלבד.
תעשיית קרנות הנאמנות כולה רשמה מתחילת מאי גיוסים של כ־1.2 מיליארד שקל, ומנהלת נכון ל־11 במאי כ־225.1 מיליארד שקל.