נעילה מעורבת בוול סטריט; בכיר בפד: "להעלות הריבית עוד שלוש פעמים השנה"
דאו ג'ונס ירד ב-0.2%, נאסד"ק עלה ב-0.4%; מניית ורניט קפצה ב-10% לאחר הדוחות; הברקזיט יוצא לדרך: ראש ממשלת בריטניה חתמה על הצו המפעיל את סעיף 50 והוא הועבר לנציבות האירופית - בורסת לונדון הגיבה בעלייה של 0.4%; הליש"ט שומרת על יציבות ברמת 1.244 דולר
ניקיי האנג סנג שנגחאי דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500
יום היסטורי: תרזה מיי חותמת על הצו המפעיל את סעיף 50 לאמנת ליסבון (ראו עדכונים בסקירה) - ההודעה ההיסטורית של מיי על הברקזיט (קרדיט CNN)
The moment UK Prime Minister Theresa May announced the triggering of Article 50, beginning the #Brexit process https://t.co/mkE71Qwx7B pic.twitter.com/jWHLnjplGG
— CNN (@CNN) March 29, 2017
23:00 - נעילה מעורבת בוול סטריט. דאו ג'ונס ירד ב-0.2% - היום האדום בתשיעי בעשרת ימי המסחר האחרונים. לעומת זאת מדד נאסד"ק עלה ב-0.4%, ו-S&P 500 הוסיף 0.1% לערכו.
22:00 - עדכון משוק הסחורות: מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI עלה ב-2.4% ל-49.51 דולר לחבית, הרמה הגבוהה ביותר בשלושת השבועות האחרונים. מחיר הזהב ירד ב-0.2% ל-1,253.7 דולר לאונקיה.
21:30 - לפי מסמך שדלף מהפרלמנט האירופי, בשנתיים הבאות לא תקבל בריטניה הסכם סחר חופשי מהאיחוד האירופי. על פי המסמך, מכסים וחסמי סחר לא יוטלו ביום הראשון של הברקזיט ב־2019, אך ההסדר המיוחד לא יימשך יותר משלוש שנים ויהיה מוגבל בהיקפו. "זאת משום שאין באפשרותו להוות תחליף לחברות באיחוד". עוד נאמר, כי אם בריטניה תרצה לדון בהסכמי סחר חופשי עם מדינות אחרות בעודה חברה באיחוד, היא תוותר בכך על זכותה לקיים שיחות עתידיות עם האיחוד לגבי הסכם הסחר.
19:30 - נשיא הפדרל ריזרב בבוסטון, אריק רוזנגרן, סבור כי על הבנק לנקוט מדיניות אגרסיבית יותר, ולהעלות את הריבית עוד שלוש פעמים השנה. לפני כשבועיים העלה הבנק המרכזי האמריקאי את הריבית, ובכיריו אותתו כי צפויות שתי העלאות נוספות השנה.ואולם לדברי רוזנגרן, ארבע העלאות ריבית צריכות להיות "ברירת המחדל" של הפד, ויישומה יהיה תלוי בנתוני המאקרו שיתקבלו במהלך השנה. "הכלכלה האמריקאית חזקה מספיק כך שניתן לחזור לרמות ריבית יותר נורמליות", הוסיף.
רוזנגרן סבור כי יש סימנים לכך שהמשק האמריקאי עלול להתחמם יתר על המידה - שיעור האינפלציה, למשל, מתקרב ל-2% - דבר שמצדיק האצה של ההידוק המוניטרי.
יצוין כי לרוזנגרן אין זכות הצבעה בוועידת השוק הפתוח של הפד, אך הוא משתתף בישיבות.
המסחר בוול סטריט מתנהל במגמה מעורבת - דאו ג'ונס יורד ב-0.3%, נאסד"ק עולה ב-0.2%.
18:45 - הבורסות באירופה חתמו את היום בעליות שערים: מדד פוטסי הבריטי עלה ב-0.4% כמו עמיתיו דאקס הגרמני וקאק הצרפתי.
18:25 - טסלה צפויה להודיע על מסירת 23 אלף כלי רכב ברבעון שחלף, כך מעריכים האנליסטים בחברת קאוון (Cowen). הערכה זו נמצאת בקצה התחתון של טווח ההערכות בסיליקון ואלי. האנליסטים האופטמים מעריכים כי טסלה צפויה למסור כ-24.5 אלף כלי רכב.
17:15 - אופנהיימר על דוחות ורניט: "החברה הישראלית עקפה את התחזיות לרבעון הרביעי 2016, למרות השפעה שלילית של שערי מטבע, ושמרה על תחזיותיה לשנה הקרובה. החטיבה הביטחונית cyber-intelligence רשמה התאוששות ניכרת עם צמיחה של 26% לעומת הרבעון הקודם ושל 7% מהרבעון המקביל אשתקד, ובנוסף העלתה הנהלת ורינט את תחזית הצמיחה הצפויה להכנסות החטיבה הביטחונית לשנה הקרובה לצמיחה חד-ספרתית גבוהה. החטיבה הארגונית customer engagement הציגה צמיחה רבעונית של כ-10% וצמיחה שנתית של 6%, וצפויה להציג בשנה הקרובה צמיחה בשיעור חד-ספרתי בינוני. הנהלת החברה צופה המשך השיפור בשיעורי הרווחיות בשנה הקרובה, מגבשת תכנית להפרדת שתי פעילויות עסקיות, ומעריכה כי החדירה של אמזון לתחום מרכזיות השירות עשויה להרחיב את השוק ולהטיב עם עסקיה. אנו משמרים את המלצתנו על 'תשואת יתר' תוך שמירה על מחיר יעד של 49 דולר למניה". מניית החברה מזנקת ב-8.5% בבורסה.
16:35 - נפתח המסחר בוול סטריט: דאו ג'ונס יורד ב-0.3%, נאסד"ק שומר על יציבות ו- S&P 500 נחלש ב-0.2%. אפל עולה ב-0.2% לשיא כל הזמנים.
16:30 - ניב חצב מאופנהיימר מתייחס להליך הפרידה של בריטניה מהאיחוד: "השנתיים הקרובות צפויות להיות מלאות בכותרות על הדיונים בין בריטניה לאיחוד האירופי, אך בהינתן ההערכה כי המסחר בין בריטניה לאיחוד האירופי מהווה את בסיס הקשרים הכלכליים בין הגושים, לדיונים אלו צפויים להיות השפעות מועטות מאוד על המצב המאקרו כלכלי בגושים אלו, כמו גם על השווקים הפיננסיים. החלק המשמעותי יותר יהיה הסכמי הסחר, ונכון לרגע זה, נראה כי יש הסכמה כי הדיונים עליהם יתרחשו רק אחרי הסכמה על שאר הסעיפים. במילים אחרות, ה-Brexit צפוי להמשיך להיות בכותרות עוד הרבה מאוד זמן, אך בטווח הקרוב השפעתו על הכלכלות והשווקים הפיננסים תהיה מתונה יחסית".
15:30 - מניות הנמצאות במוקד העניין ניו יורק:
הבנק האמריקאי וולס פארגו הגיע להסדר זמני של 110 מיליון דולר בעקבות תביעה ייצוגית הקשורה לאחת מהפרשיות שלו - ההסדר עדיין זקוק לאישור בית המשפט.
מניית יצרנית התרופות גלקסו סמית' קליין צפויות לקבל רוח גבית, זאת לאחר שה-FDA לא פרסם את החלטתו (בניגוד לציפיות) בנוגע לגרסה הגנרית של מיילן לתרופה למחלת ריאות של גלקסו.
כלכלני הבנק הבריטי ברקליס מעניקים דירוג "משקל יתר" למניות אמזון, פייסבוק, אלפבת ואיביי.
ג'יימי דימון מנכ"ל ג'יי פי מורגן צ'ייס: "הברקזיט הוא לא אסון" (קרדיט בלומברג)
Jamie Dimon says #Brexit is not a disaster, but will reduce Britain's GDP https://t.co/U9monT7vGg pic.twitter.com/205HxIWuaI
— Bloomberg (@business) March 29, 2017
14:30 - תשעה חודשים עברו ממשאל העם הבריטי, וממש עכשיו, ההכרעה במשאל הופכת לפעולה רשמית: הצו המפעיל את סעיף 50 לאמנת ליסבון, החתום על ידי ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, הוגש לראש הנציבות האירופית. בכך החל למעשה הברקזיט - ובימים הקרובים ייפתח המו"מ בין האיחוד לבריטניה על תנאי הפרידה.
13:50 - לקראת פתיחה בוול סטריט: החוזים העתידיים על המדדים המובילים בניו יורק נסחרים בשעה זו ביציבות - דבר המעיד כי הבורסות המקומיות צפויות לפתוח גם הן ביציבות.
12:55 - עסקת המיזוג המתוכננת בין בורסת לונדון ובורסת פרנקפורט נחסמה על ידי הרגולטורים של האיחוד האירופי . מהנציבות האירופית נמסר היום כי העסקה הייתה יוצרת "מונופול דה פקטו" למספר שירותים פיננסים.
12:10 - נמחקה כמעט קליל הירידה בליש"ט: המטבע נסחר עתה בירידה קלה של פחות מ-0.1%, בשער של 1.244 דולר. "אנו נכנסים לתקופה ארוכה של תנודתיות, בליש"ט ובנכסים הבריטים, עם כניסת הממשלה למו"מ ממושך ומאתגר מאד על תנאי הברקזיט", נכתב בסקירה של ניל ווילסון (Neil Wilson), אנליסט שווקים בכיר ב-ETX Capital.
11:30 - ראש ממשלת בריטניה תישא דברים בהמשך היום בקונגרס, שחלקם כבר פורסמו לציבור: "כאשר אשב על שולחן המו"מ בחודשים הבאים, אייצג כל אדם ברחבי בריטניה, צעירים ומבוגרים, עשירים ועניים, מהעיר, העיירה, המדינה, ומכל הכפרים הגדולים והקטנים שביניהם. וכן, גם את תושבי אירופה שהפכו את הארץ הזו לביתם".
11:20 - הבנקים באירופה עולים, הבנקים בבריטניה מעורבים: דויטשה בנק עולה ב-1.8% בפרנקפורט, BNP פאריבה עולה ב-1% וסוסייטה ג'נרל מתחזק ב-0.5% בפריז, בנקו סאנטנדר עולה ב-0.5% במדריד. ובבנקים הבריטים: רויאל בנק אוף סקוטלנד עולה ב-1.3%, HSBC עולה ב-0.5%, ברקליס ולוידס יורדים ב-0.2% כ"א,
10:50 - אדמונד שינג (Edmund Shing), ראש מחלקת אסטרטגיית נגזרים בבנק הצרפתי BNP פאריבה (BNP Paribas) אומר שמדד הפוטסי 100 לא באמת רלבנטי לברקזיט ואינו מושפע ממנו. לשיטתו, המדד היותר רלבנטי ומעניין היום הוא היורוסטוקס 50 (מצוטט ב-CNBC): "הפוטסי הוא לא מדד בריטי, אין בינו לבין בריטניה שום דבר מהותי. יש שם מניות מכרות, נפט, ביטוחי בריאות, כמעט כולן חברות גלובאליות, כך שבאופן מפתיע למדי, לגורלה של כלכלת בריטניה יש השפעה מאד מצמומצת על הפוטסי 100".
10:10 - פותחים יום מסחר דרמטי באירופה, לקראת הפעלה בבריטניה של סעיף 50 לאמנת ליסבון ופתיחת תהליך הפרידה מהאיחוד (ראו עדכונים מוקדמים): הפוטסי של לונדון עולה ב-0.4%, מדדי דאקס וקאק עולים ב-0.5%. השטרלינג יורדת ב-0.3% ל-1.241 דולר, היורו נחלש ב-0.2% ל-1.079 דולר.
תשואת אג"ח גרמניה ל-10 שנים עולה ב-2 נק' ל-0.40%, תשואת אג"ח אנגליה ל-10 שנים עולה ב-2 נק' ל-1.21%.
הנפט מסוג ברנט עולה ב-0.6% ל-51.2 דולר לחבית, ה-WTI עולה ב-0.7% ל-48.7 דולר לחבית; הזהב יורד ב-0.5% ל-1,249.8 דולר האונקיה; באסיה: ניקיי עלה ב-0.1%, שנגחאי במינוס 0.4%, האנג סנג יציב. טושיבה עלתה ב-1% בטוקיו (ראו על טושיבה בעדכון מוקדם).
9:50 - BHP ביליטון הודיעה כי פיתוח מכרה הברזל South Flank הממוקם בצפון מערב אוסטרליה, נראה בשלב זה כאופציה הסבירה ביותר להחלפה העתידית של הפעילות של מכרות יאנדי (Yandi). החברה בוחנת חלופות שונות, לקראת סיום הפעילות ביאנדי, שמקורותיו צפויים להתרוקן בתוך כ-10-5 שנים. נכון להיום עומדת ההפקה מיאנגי על כ-80 מיליון טונה בשנה, כשליש מתפוקת הברזל של BHP.
9:40 - תאגיד הענק הסיני פוסון (Fosun International) דיווחה על עלייה של 28% ברווח הנקי ב-2016 ל-10.27 מיליארד יואן (1.5 מיליארד דולר). ההכנסות ירדו ל-73.97 יואן, לעומת 78.90 מיליארד יואן ב-2015.
9:15 - סמנכ"ל השיווק של חברת התעופה האירית ראיינאייר (Kenny Jacobs) קני ג'ייקובס (Kenny Jacobs), בראיון ל-CNBC, על השלכות הפרידה מאירופה: "מחכה לנו דרך מלאה טלטולים. הטיסות מאירופה לבריטניה ובדרך ההפוכה כפופות למדיניות השמים הפתוחים. מדיניות זו כפופה לביקורת של בית המשפט האירופי לצדק, ובריטניה מודיעה היום שהיא עוזבת את בית המשפט הגבוה לצדק. כך שצריך למצוא פיתרון חדש לגמרי. הפיתרון יכול להיות דו צדדי, והוא צריך להגיע מאד מאד מהר".
8:50 - סחורות: הנפט מסוג ברנט עולה ב-0.4% ל-51.5 דולר לחבית, ה-WTI עולה ב-0.4% ל-58.6 דולר לחבית; הזהב יורד ב-0.6% ל-1,248.3 דולר האונקיה.
8:10 - אף שהברקזיט מתומחר בשווקים, המשמעות הכבדה שיש להפעלה הבריטית הצפויה היום של סעיף 50 לוחצת על הליש"ט, שיורדת ב-0.3% מול המטבע האמריקאי, ל-1.241 דולר. זאת מול יציבות בשער היורו, הנסחר ב-1.081 דולר.
הירידה החלה אתמול, עם נסיגה של 0.9% בליש"ט (ל-1.245 דולר), בעקבות החלטת הפרלמנט הסקוטי על משאל עם נוסף בעניין העצמאות, לנוכח הניתוק מאירופה שנכפה לשיטת הפרלמנט על סקוטלנד. ההחלטה מסמיכה את השרה הראשונה ניקולא סטארג'ון (Nicola Sturgeon).
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי חתמה על הצו המפעיל את סעיף 50 לאמנת ליסבון. הצו יועבר בהמשך היום לנשיא הנציבות האירופית דונלד טאסק (Donald Tusk), ובכך תושלם הפעולה הרשמית הראשונה של תהליך הפרידה.
7:30 - מועצת המנהלים של טושיבה אישרה הגשת בקשה מטעם ווסטינגהאוס להגנת צ'פטר 11 (מקבילה, גם אם לא זהה, לבקשה להקפאת הליכים), במסגרת הליך של פשיטת רגל. ההפסדים הכבדים בפרויקטים של החברה הבת האמריקאית המתמחה בהקמת כורים גרעיניים, בג'ורג'יה ודרום קרולינה, גרמו למחיקת ענק של מעל 6 מיליארד דולר לטושיבה - שמתכוונת לממש נכסים על מנת לגייס הון (באמצעות ספין אוף של יחידת השבבים). טושיבה רכשה את ווסטינגהאוס (Westinghouse) ב-2006 עבור 5.4 מיליארד דולר.
מניית טושיבה עולה ב-1.2% בטוקיו.
7:20 - מגמה מעורבת ותנועות קלות הבוקר באסיה, לאחר ערב של עליות בניו יורק ובפתחו של יום היסטורי, עצוב למדי לדעת רבים, משמח לדעת אחרים: תשעה חודשים לאחר נצחון תומכי הברקזיט במשאל העם בבריטניה, תכריז היום הממשלה של תרזה מיי על הפעלת סעיף 50 לאמנת ליסבון - צעד הפותח את תהליך ההיפרדות, שבעקבותיו יחלו המגעים בין אירופה לממלכה על תנאי הפרידה.
מדד ניקיי יורד ב-0.1%, שנגחאי עולה ב-0.1%, האנג סנג עולה ב-0.2%. אמש בניו יורק עלה שבר רצף של 8 ימי ירידות עם עלייה של 0.7%, S&P 500 עלה גם הוא ב-0.7%, נאסד"ק עלה ב-0.6%.