קרן איפקס מתקדמת לרכישת השליטה בנגב קרמיקה
אפריקה תעשיות והבנקים הנושים של נגב החלו לקדם את המו"מ עם קרן ההשקעות
- עוד הסדר לאפריקה ישראל: נגב קרמיקה מארגנת מחדש את החוב
- קרן אייפקס מצטרפת למירוץ לרכישתה של נגב קרמיקה
- רשות ני"ע ממליצה להעמיד לדין את אבי מוטולה בפרשת המרמה בנגב קרמיקה
יצויין כי גופים נוספים ביניהם חברות טמבור וחמת וקרן סקיי, לא יצאו עדיין מהתהליך אבל לא הגישו הצעות רשמיות, ומבחינתן מדובר בסוג של עמדת המתנה להתפתחויות בחברה שמצויה בקשיים תזרימיים. עם זאת, במידה והמו"מ שמתנהל בהמשך להצעה רשמית שהגישה איפקס, ואשר מועמדותה נחשפה בכלכליסט בתחילת השבוע, יגיע לכלל הסכם שיספק את הבנקים, הרי שהתהליך לא יפתח למציעים אחרים. איפקס מקיימת בימים אלה בדיקות נאותות במשרדי נגב קרמיקה ובמפעל בירוחם.
חמשת הבנקים המממנים של נגב, שלהם חבה החברה 680 מיליון שקל, הם בנק הפועלים, בנק לאומי, מזרחי טפחות, אגוד והבנק הבינלאומי. הפועלים ולאומי מחזיקים בנתח של יותר מ־50% מהחוב. לפני כחודש הזרימו הבנקים 50 מיליון שקל לחברה שסיפקו חמצן לפעילותה ושימשו לרכישות ומלאי מספקים. את מרבית החוב נטלה נגב קרמיקה בשנים האחרונות למימון הקמתו של המפעל החדש בירוחם בהשקעה של כ־400–350 מיליון שקל.
השקעה זו הובילה את נגב להציג הפסדים כבדים בשנים האחרונות. בסך הכל רשמה נגב קרמיקה הפסד של כ־250 מיליון שקל בין ינואר 2014 לספטמבר 2016, שגרר עמו גם הפסדים של החברה־האם (100%) אפריקה תעשיות שבשליטת לב לבייב. במקביל סבלה נגב משערוריות חשבונאיות ופעולות לא חוקיות לכאורה שבוצעו בתקופת המנכ"ל הקודם אבי מוטולה. רשות ני"ע הודיעה כי העבירה את תיק החקירה נגד מוטולה ובכירים בחברה לפרקליטות עם המלצה להגשת כתב אישום.
המכרז למכירתה של נגב קרמיקה מנוהל על ידי חברת הייעוץ גיזה זינגר אבן שמעדכנת בהצעות שהתקבלו הן את הבנקים המממנים של נגב והן את מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, בעלת השליטה בנגב קרמיקה באמצעות אפריקה תעשיות. אם וכאשר תאושר מכירתה של נגב קרמיקה, אפריקה תעשיות לא תקבל תמורה כלשהי מהמכירה וזו תועבר ברובה לבנקים המממנים ובחלקה הקטן לקופת החברה.
נגב קרמיקה פועלת בעיקר בתחומי ייצור ושיווק של אריחי גרניט פורצלן לריצוף, והיא החברה־האחות של פקר פלדה, שעוסקת בעיבוד ובשיווק מתכות למגזרי הבנייה והתעשייה. נגב שמנוהלת על ידי יקי ודמני עברה בשנה האחרונה הליך התייעלות שכלל גם פיטורי 90 עובדים ואיחוד פעילויות. החברה היא המובילה בארץ בתחומה והיצרנית היחידה של קרמיקה.
מפעל החברה בירוחם מייצר כ־5 מיליון מ"ר קרמיקה בשנה, כ־15% מהיקף השוק בארץ שעומד על כ־35 מיליון מ"ר בשנה. המפעל איננו עובד במלוא ההספק, ומתחרה ביבוא זול מסין וטורקיה. זרוע השיווק של נגב קרמיקה כוללת שלושה מותגים: 11 חנויות של נגב קרמיקה, שלוש של סופר קרמיקה ואחת של ויה אקרדיה המיועדת למוצרי פרימיום. מדובר במותג חזק ומוביל וכמעט בלעדי בארץ בתחומו כשהפער מהמותג השני ומהמותג השלישי הוא עצום.