$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קרן אייפקס מצטרפת למירוץ לרכישתה של נגב קרמיקה

זהבית כהן, מנהלת אייפקס ישראל, קיימה פגישות עם הבנקים המממנים שהעמידו למכירה את החברה שהגיעה לחדלות פירעון. בימים הקרובים צפויה אייפקס להודיע אם תצטרף לקרנות ויולה וסקיי שכבר הגישו הצעות לרכישת נגב שבשליטת לב לבייב

גולן חזני 09:2226.02.17

זהבית כהן, מנהלת קרן אייפקס ישראל, קיימה פגישות עם הבנקים המממנים של נגב קרמיקה שהעמידו את החברה למכירה לאחר שהגיעה לחדלות פירעון. כך נודע ל"כלכליסט".

 

עוד נודע כי אייפקס תחליט בימים הקרובים אם להגיש הצעה רשמית לרכישת נגב קרמיקה, והסיכויים לכך גבוהים. בכך עשויה אייפקס להצטרף לקרן ויולה קרדיט המנוהלת על ידי רותי שמחה ולקרן סקיי המנוהלת על ידי צבי יוכמן וניר דגן שכבר הגישו את טווח ההצעות שלהן בשבוע שעבר. העסקה אמורה להיסגר במהירות, בתוך שבועיים־שלושה בלבד, לאור המצוקה של נגב. איפקס גייסה 500 מיליון דולר לקרן אייפקס ישראל לפני שנה.

 

תספורת לחוב של הבנקים

 

קרן אייפקס רכשה בחודש שעבר מבנק הפועלים את חברת הדלק טן שהגיעה לכינוס לאחר שבעליה אליעזר פישמן הגיע לחדלות פירעון. ההצעות לרכישת נגב מדברות על טווח של כ־300 מיליון שקל לחברה, חלק מהסכום במזומן וחלק במניות — 20%–40% ממניות החברה — שיוקצו לבנקים ואשר יקנו להם השתתפות בעליית שווי עתידית של החברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, הבנקים ימחקו בהליך לפחות מחצית מהחוב של נגב קרמיקה כלפיהם.

חמשת הבנקים המממנים של נגב, שלהם חבה החברה 680 מיליון שקל, הם בנק הפועלים, בנק לאומי, מזרחי טפחות, אגוד והבנק הבינלאומי. הפועלים ולאומי מחזיקים בנתח של יותר מ־50% מהחוב. לפני כחודש הזרימו הבנקים 50 מיליון שקל לחברה שסיפקו חמצן לפעילותה ושימשו לרכישות ומלאי מספקים. את מרבית החוב נטלה נגב קרמיקה בשנים האחרונות למימון הקמתו של המפעל החדש בירוחם בהשקעה של כ־400–350 מיליון שקל.

 

החקירה של רשות ני"ע

 

השקעה זו הובילה את נגב להציג הפסדים כבדים בשנים האחרונות. בסך הכל רשמה נגב קרמיקה הפסד של כ־250 מיליון שקל בין ינואר 2014 לספטמבר 2016, שגרר עמו גם הפסדים של החברה־האם (100%) אפריקה תעשיות שבשליטת לב לבייב. במקביל סבלה נגב משערוריות חשבונאיות ופעולות לא חוקיות לכאורה שבוצעו בתקופת המנכ"ל הקודם אבי מוטולה, שהוא ובכירים נוספים בחברה מצויים בחקירת רשות ני"ע.

מנכ"לית אייפקס זהבית כהן מנכ"לית אייפקס זהבית כהן צילום: אוראל כהן

 

המכרז למכירתה של נגב קרמיקה מנוהל על ידי חברת הייעוץ גיזה זינגר אבן שמעדכנת בהצעות שהתקבלו הן את הבנקים המממנים של נגב והן את מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, בעלת השליטה בנגב קרמיקה באמצעות אפריקה תעשיות. אם וכאשר תאושר מכירתה של נגב קרמיקה, אפריקה תעשיות לא תקבל תמורה כלשהי מהמכירה וזו תועבר ברובה לבנקים המממנים ובחלקה הקטן לקופת החברה.

 

גם טמבור מגלה עניין

 

שתי חברות פרטיות שנמצאות עדיין ברקע הבדיקות לרכישתה של נגב קרמיקה ואשר נכנסו לחדרי המידע הן חמת, שלגביה פורסם ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, וכן חברת הצבעים והגבס טמבור שהבעלות בה נרכשה לפני שנתיים על ידי אנשי עסקים מקזחסטן מידי קבוצת עזריאלי. חמת דיווחה בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" כי הביעה התעניינות בנגב, אולם אין בכוונתה להגיש הצעה מחייבת בשלב זה.

 

נגב קרמיקה פועלת בעיקר בתחומי ייצור ושיווק של אריחי גרניט פורצלן לריצוף, והיא החברה־האחות של פקר פלדה, שעוסקת בעיבוד ובשיווק מתכות למגזרי הבנייה והתעשייה. נגב שמנוהלת על ידי יקי ודמני עברה בשנה האחרונה הליך התייעלות שכלל גם פיטורי 90 עובדים ואיחוד פעילויות. החברה היא המובילה בארץ בתחומה והיצרנית היחידה של קרמיקה.

 

מפעל החברה בירוחם מייצר כ־5 מיליון מ"ר קרמיקה בשנה, כ־15% מהיקף השוק בארץ שעומד על כ־35 מיליון מ"ר בשנה. המפעל איננו עובד במלוא ההספק, ומתחרה ביבוא זול מסין וטורקיה. זרוע השיווק של נגב קרמיקה כוללת שלושה מותגים: 11 חנויות של נגב קרמיקה, שלוש של סופר קרמיקה ואחת של ויה אקרדיה המיועדת למוצרי פרימיום. מדובר במותג חזק ומוביל וכמעט בלעדי בארץ בתחומו כשהפער מהמותג השני ומהמותג השלישי הוא עצום.

 

הגיוס הטרי של סקיי

 

סקיי המנוהלת, כאמור, על ידי ניר דגן וצבי יוכמן, סיימה לאחרונה גיוס של 200 מיליון דולר לקרן השלישית שלה כשמשקיעי העוגן הם מנורה, מגדל ודיסקונט. הקרן מתמחית בהשקעה בחברות תעשיות בינוניות־קטנות. ויולה היא קבוצת קרנות שכוללת את כרמל שפועלת בתחום ההון סיכון, ויולה פרייבט אקוויטי שפועלת בתחום התעשייה, וויולה קרדיט שפועלת בתחומים שונים באמצעות מתן הלוואת ורכישת מניות, ומנוהלת על ידי רותי שמחה, ואשר היא זו שמתמודדת על נגב.

 

מרכז נגב קרמיקה בראשון לציון מרכז נגב קרמיקה בראשון לציון צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x