בלעדי לכלכליסט
טבע מתכננת לגייס 2 מיליארד יורו לצורך מחזור חוב דולרי
ענקית הגנריקה גייסה 20.4 מיליארד דולר ביולי האחרון למימון רכישת אקטביס. 15 מיליארד מהחוב גויסו בדולרים, והחברה מקווה לנצל את חולשת היורו לגיוס בשערי מטבע נמוכים. סמנכ"ל הכספים איל דשא נפגש עם בנקים זרים להובלת ההנפקה
שבעה חודשים בלבד לאחר שהשלימה את המימון לרכישת אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן, מנהלת טבע מגעים למחזור חלק מהחוב הכולל שלה בהיקף של 37 מיליארד דולר.
- יו"ר טבע רומז: המנכ"ל הבא לא חייב להיות מישראל
- דוחות טבע דלפו בארה"ב: הרווח וההכנסות התעלו על הציפיות
- ישיבת הדירקטוריון הסוערת: "ארז, אתה לא תחזיר לטבע את האמון שאיבדה"
החוב העצום התחיל להעיק על המאזן
ל"כלכליסט" נודע כי טבע פועלת לגיוס 2 מיליארד יורו לפחות, בניסיון לנצל את חולשתו של המטבע ולגייס בשערים נמוכים יחסית. בעקבות הגיוס צפויה טבע לבצע פירעון מוקדם של חלק מהחוב שלה בהיקף של 20.4 מיליארד דולר על רכישת אקטביס, שמרביתו בדולרים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
15 מיליארד דולר מתוך החוב גויסו בדולרים. בשבועות האחרונים מתחזק הדולר משמעותית מול היורו, ומתחילת החודש ירד המטבע האירופי ב־2.4% מול הדולר לרמה של 1.05 דולר ליורו. החברה מקווה לנצל כך גם את סביבת הריבית הנמוכה בגוש היורו. בשבועות האחרונים נפגש סמנכ"ל הכספים של טבע, איל דשא, עם בנקים זרים להובלת ההנפקה.
העסקה לרכישת אקטביס, שהסעירה את המשקיעים בחברה ואת הדירקטוריון שלה - ולמעשה היתה בין הגורמים שהובילו לפרישת הבזק של מנכ"ל ענקית התרופות, ארז ויגודמן - נחתמה בשנת 2015 תמורת 40.5 מיליארד דולר. סכום הרכישה נטו ירד ל־35.1 מיליארד דולר, בין השאר בשל מכירת קווי מוצר רבים לצורך קבלת האישור הרגולטורי ובעקבות ירידת מחיר מניית טבע.
חוץ מגיוס החוב ביצעה טבע בסוף 2015 גם גיוס הון של כ־7.2 מיליארד דולר למימון העסקה.
החוב העצום התחיל להעיק על המאזן של טבע, בעיקר לאור החששות מפני פגיעה בהכנסות עם אובדן הפטנטנים על הקופקסון. המשקיעים משדרים סקפטיות לגבי יכולתה של טבע לעמוד בתחזית לתזרים המזומנים הגבוה, שיאפשר סגירה מהירה של החוב. אם החברה תתעקש לעמוד בלוחות הזמנים של החזר החוב, היא עשויה להידרש לקיצוץ בהיקפי הדיבדנד הנדיב שאליו הרגילה את בעלי המניות שלה.
גיוס בריביות נמוכות בפרנק שוויצרי
טבע גייסה את המימון לרכישת אקטביס בשלושה שלבים: ב־18 ביולי 2016 גייסה 15 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח, שהיה הגיוס השלישי בגודלו אשתקד של אג"ח בוול סטריט ונעשה בריביות שפל היסטוריות. היא הנפיקה שש סדרות לטווחים של שנתיים (1.5 מיליארד דולר), שלוש שנים (2 מיליארד דולר), חמש שנים (3 מיליארד דולר), שבע שנים (3 מיליארד דולר), עשר שנים (3.5 מיליארד דולר) ו־30 שנה (2 מיליארד דולר). משך החיים הממוצע של הסדרות הדולריות הוא שמונה שנים, והריבית הממוצעת היא 2.7%.
ב־20 ביולי גייסה טבע 4 מיליארד יורו (4.4 מיליארד דולר) בשוק האירופי, כשהנפיקה שלוש סדרות אג"ח: 1.75 מיליארד יורו בהנפקת אג"ח לארבע שנים במרווח של 0.65% בהשוואה לתשואת אג"ח הממשלתי לטווח דומה; 1.5 מיליארד יורו בהנפקת אג"ח לשמונה שנים במרווח של 1.05% מעל תשואת האג"ח הממשלתי; ו־750 מיליון יורו בהנפקת אג"ח ל־12 שנים במרווח של 1.2% מעל תשואת האג"ח הממשלתי לטווח זה.
ב־23 ביולי השלימה טבע את המימון כשגייסה כמיליארד פרנק שוויצרי (כמיליארד דולר) בהנפקה של שלוש סדרות אג"ח: הראשונה בהיקף 300 מיליון פרנק, בריבית קבועה של 0.125% לפירעון בשנת 2018; השנייה בהיקף של 350 מיליון פרנק, בריבית קבועה של 0.5% לפירעון ב־2022; והשלישית בהיקף 350 מיליון פרנק, בריבית קבועה של 1% לפירעון ב־2025.