טבע: ישראליות בסימן שאלה
קדחת הרכישות של ענקית התרופות גרמה לחברה לאבד חלקים מהאופי הישראלי שלה וב־15 השנים האחרונות צנח שיעור המועסקים הישראלים בה משליש לכ־12%. גם עכשיו, לאחר פרישת המנכ"ל ויגודמן וכשרוב בעלי המניות אמריקאים, מה ששומר עליה בארץ הוא בעיקר התקנון
ההיסטוריה מראה כי חברות ענק שנאלצו להחליף הנהלות בקצב גובר איבדו את המיקוד העסקי, ההובלה ובהמשך גם את נתחי השוק שלהן. ואמנם, למרות שבקצת יותר מעשור הוחלפו בטבע שלושה מנכ"לים — ושלשום הצטרף אליהם ארז ויגודמן שהפך לרביעי — חברת התרופות ממשיכה להיות אחת מחברות העוגן בישראל.
טבע לא מפרסמת בדו"חות הכספיים שלה את היקף הייצוא מישראל, אולם לפי הערכות בשוק, הייצוא של טבע עמד בשנת 2015 על 11% מסך ייצוא הסחורות הישראלי (כולל יהלומים) ועמד על 6.4 מיליארד דולר. שיעור זה נחשב אמנם ליחסית גבוהה, אך במהלך השנים האחרונות חלקה של טבע מהייצוא הישראלי היה תנודתי.
- בני לנדא: "מנכ"ל טבע צריך להיות אדם עם תעודות שניהל חברה גלובלית - פטרבורג לא עומד בקריטריונים"
- ממיילן ועד רימסה - הכשלונות שהראו לויגודמן את הדרך החוצה מטבע
- יצחק פטרבורג: מיהו רופא הילדים שיצטרך להבריא את טבע?
כך, בשנת 2014 עמד ייצוא התרופות של טבע על 7.5% מכלל ייצוא הסחורות מישראל, ועל 4.6 מיליארד דולר; בשנת 2013 הוא עמד על 9% מייצוא הסחורות הישראלי ועל 5.7 מיליארד דולר; בשנת 2012 הוא עמד על 9.6% מייצוא הסחורות ו־6.1 מיליארד דולר; בשנת 2011 הוא עמד על 8% מייצוא הסחורות ועל 4.7 מיליארד דולר; ובשנת 2010 חלקו מכלל הייצוא הישראלי עמד על 10% ועל 5.7 מיליארד דולר.
לפי נתוני מכון הייצוא, ייצוא התרופות מישראל עמד בין 2010 ל־2015 על כ־40 מיליארד דולר, כך שהייצוא של טבע למעשה תופס את רוב שוק זה.
רכישת אלרגן הקטינה את שיעור הישראלים
מבחינת שיעור העובדים במפעלי טבע ברחבי העולם, חלקם של העובדים הישראלים פחת במהלך השנים. בשנת 2002, לפני שהחברה יצאה לקדחת המיזוגים והרכישות הגדולה, הועסק בישראל 32% מכוח האדם של טבע. אך בשנים האחרונות המצב השתנה לחלוטין: אם בשנת 2010 הועסקו בישראל 6,774 עובדי טבע, שהיוו כ־17% מעובדי החברה בכלל העולם, הרי שבסיום 2015 הועסקו בישראל 6,974 עובדי טבע, שהיוו 16.3% מעובדי החברה. מצב זה אף החמיר ב־2016, לאחר השלמת רכישת אלרגן האירית.
מתקני הייצור וההנהלה של אלרגן נמצאים מחוץ לישראל, ולכן כל הגידול בכוח האדם שנגרם כתוצאה מהעסקה נעשה בחו"ל.
כך, לפי הערכות, בשנת 2016 טבע העסיקה כ־7,000 עובדים בישראל זאת מתוך כ־58 אלף עובדים בכלל העולם. מדובר ב־12% בלבד מכלל כוח העבודה של חברת התרופות. ואמנם בטבע אומרים כי החברה מעסיקה עוד אלפי עובדים במעגלים שונים ורחבים יותר, וטוענים כי כך מספר העובדים בישראל כולל בהעסקה עקיפה מגיע לכ־21 אלף.
מרכז הייצור הגדול ביותר של חברת התרופות נמצא בישראל, וממנו טבע מייצאת ל־60 מדינות שונות ברחבי העולם, זאת באמצעות המרכז הלוגיסטי הממוקם בשוהם.
לחברה שבעה מפעלי ייצור בישראל — מטבע טק בנגב ועד לקריית שמונה: בכפר סבא מפעילה טבע את מפעל הייצור לטבליות, למוצרים סטריליים וביולוגיים, וכן מרכז פיתוח גנרי ייחודי; בירושלים היא מפעילה מפעל משאפים ומפעל טבליות; בנתניה היא מפעילה את מפעל פלנטקס לפיתוח וייצור חומרי גלם לתעשיית התרופות ואת אתר אביק; בנאות חובב שבצפון הנגב היא מפעילה את טבעטק לפיתוח וייצור חומרי גלם לתעשיית התרופות; בקריית שמונה היא מפעילה את מפעל טבעדפטור לציוד רפואי; ובאשדוד מפעל לייצור מוצרים סטריילים ונוזלים. מלבד אלו, לחברה יחידות מטה והנהלה בפתח תקווה ובירושלים, וכן מרכז לוגיסטי בשוהם.
הסעיפים שמקשים על יציאה מישראל
כיום רוב בעלי מניותיה של טבע הם אמריקאים. כדי למנוע יציאה של חברה מישראל, בתקופתו של היו"ר והמנכ"ל האגדי של טבע אלי הורביץ, הוטמנו בתקנונה סעיפים המקשים על מעבר. כך, סעיף 84C לתקנון החברה קובע כי כל עוד המרכז הניהולי של החברה יושב בישראל — מנכ"ל החברה צריך להיות תושב המדינה במהלך כהונתו. סעיף שלוש לתקנון קובע כי המרכז הניהולי של החברה יהיה בישראל, בסייג אחד: אם רוב מיוחד של 75% מחברי הדירקטוריון יתמוך בהעברת המרכז הניהולי של החברה מישראל — כך יהיה. אך כדי למנוע, או לפחות להפחית, מצב שבו רוב הדירקטוריון יצביע בעד מעבר לחו"ל — מגיע סעיף 59 בתקנון שקובע כי רוב חברי הדירקטוריון יהיו תושבי ישראל, אלא אם המרכז הניהולי של החברה יהיה מחוץ לישראל. בנוסף, התקנון קובע כי מרבית ישיבות הדירקטוריון בשנה קלנדרית מחוייבות להתקיים בישראל, ולא פחות מארבע. אך זאת לא רק הציונות — טבע נהנית ממעמדה בישראל. החברה קיבלה במהלך השנים מענקי השקעות והטבות מס בהיקפים של מיליארדי שקלים. כך, לפי נתוני מינהל הכנסות המדינה, טבע קיבלה ב־ 2012—2013 הטבות מס של 6.4 מיליארד שקל.