קרנות הפנסיה הוותיקות ברחו בינואר משוק תעודות הסל ופדו 1.3 מיליארד שקל
בשל חוסר הוודאות סביב רפורמת המדדים שתושק השבוע, נפדו 1.6 מיליארד שקל מתעודות העוקבות אחר מניות בארץ — 80% מהסכום בידי עמיתים
שוק תעודות הסל מדמם. בינואר נפדה מהתעשייה סכום עתק של 2 מיליארד שקלים, מתוכם 1.6 מיליארד שקל בתעודות סל על מניות בארץ. כך עולה מנתונים שפרסם איגוד תעודות הסל בסוף השבוע.
- כל מה שצריך לדעת על רפורמת המדדים בבורסה שתצא לדרך בשבוע הבא
- מאז ההכרזה על רפורמת המדדים באוגוסט 2015: בעלי עניין מכרו מניות ב־13 מיליארד שקל
- גוף הפנסיה הגדול בישראל בורח מהמדדים המקומיים
נכון לסוף ינואר עמד היקף הנכסים המנוהלים בתעודות הסל על 93.6 מיליארד שקל בלבד, זאת לעומת 96.1 מיליארד שקל נכון לסוף שנת 2016. באיגוד ציינו כי עיקר הפדיונות בחודש החולף נובעים משינוי תמהיל ההשקעות בחלק מהגופים המוסדיים.
מי שאחראיות לעיקר הפדיונות הן קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, ול"כלכליסט" נודע כי 1.3 מיליארד שקל מתוך הפדיונות בתעודות על מניות בארץ, כ־80%, מקורן במכירות שביצעו הקרנות הוותיקות.
עמיתים הוא גוף הפנסיה הגדול בישראל, ומנהל נכסים בהיקף של 361 מיליארד שקל. האחזקות של עמיתים בתעודות הסל מהוות 4.74% מכלל הנכסים — 17 מיליארד שקל — מתוכם 17.85% מוחזקים בתעודות סל החשופות למדדים בארץ, כ־3 מיליארד שקל. לפיכך, פדיונות של 1.3 מיליארד שקל מצד עמיתים בחודש האחרון מהווה 43% מהחשיפה של גוף הפנסיה לתעודות אלה.
בשוק ההון בכלל ובענף תעודות הסל ניסו לתהות על שורש ההחלטה שקיבלו בעמיתים. לפי הערכות, הסיבה לפדיונות הכבדים נובעת מהחשש בעמיתים מרפורמת המדדים של הבורסה, המתוכננת לשבוע הקרוב וצפויה לשנות את הרכב המדדים המובילים בישראל.
עמיתים ריכזו את עיקר הפדיונות שלהם בתעודות על מדד ת"א־75, מחשש כי למדד זה צפויה כניסה של 33 מניות חדשות במחיר גבוה. לא מן הנמנע כי בחלוף כמה חודשים, לאחר שהתמחור של המניות החדשות במדד יתאזן, ישובו בעמיתים וירכשו את התעודות.