בדיקת כלכליסט
מאז ההכרזה על רפורמת המדדים באוגוסט 2015: בעלי עניין מכרו מניות ב־13 מיליארד שקל
המחזיקים הגדולים מוכרים מניות לציבור כדי להבטיח כניסת החברות למדדים המובילים. קרן עזריאלי וויקטורי הגיעו לאחזקות ציבור של 30%, ופז, אופקו ואיירפורט סיטי מכרו כדי להגדיל משקלן במדד
הרפורמה במדדי הבורסה, שתצא לדרך בפברואר, כבר הביאה למכירה של מניות ב־12.7 מיליארד שקל מצד בעלי עניין בחברות, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". אלה רצו להבטיח את כניסת החברות למדדים במתכונתם החדשה או להגדיל את משקלן בהם.
- דירקטוריון הבורסה אישר שינוי לרפורמת המדדים: מהיום אמרו מדד ת"א־96 החדש
- שינוי נוסף ברפורמת המדדים: 6 מניות נוספות יוכנסו לת"א 90 ו-125
- 2.35 מיליארד שקל יתחלקו בין 288 מניות
השבוע מכרו האחים אייל ואבי רביד, בעלי השליטה ברשת המזון ויקטורי, כ־5% מאחזקותיהם בחברה הבורסאית תמורת 30 מיליון שקל. המכירה, שנועדה להכניס את ויקטורי למדדי ת"א המובילים, היא רק אחת מתוך 118 מכירות שביצעו בעלי עניין מאותה סיבה מאז אוגוסט 2015, אז הכריזה הנהלת בורסת תל אביב על הרפורמה.
הרפורמה במדדים נועדה, בין היתר, להביא לעלייה באחזקות הציבור בחברות הבורסאיות כדי להגדיל את מחזורי המסחר. אף שכבר ניכר גל מכירות של מניות בבורסה ושיעור אחזקות הציבור בחברות אכן עלה, הנהלת הבורסה רחוקה מלהשיג את מטרתה.
מחזור המסחר היומי הממוצע במניות בשנת 2016 עמד על 917 מיליון שקל בלבד, ירידה של 6% לעומת 2015. הסיבה פשוטה: רק שלוש חברות חדשות — אוברסיז, וונטייז ומגוריט — הצטרפו לבורסה בשנת 2016. זאת בעוד 17 חברות נמחקו ממנה באותה שנה. מאז ההכרזה על הרפורמה בוצעו עסקאות נוספות במניות ב־4 מיליארד שקל, שתרמו אף הן להגדלת מחזורי המסחר, אך אלה אינן משויכות לרפורמת המדדים.
קשה יותר להיכנס לרימון
הרפורמה במדדים תיכנס לתוקף ב־9 בפברואר. על פי המתווה שלה, את מאגר המניות הנוכחי למדדים יחליפו שניים — מאגר רימון ומאגר תמר. על מאגר רימון יתבססו המדדים המובילים, ואילו על מאגר תמר יתבססו מדד ת"א־צמיחה ומרבית המדדים הסקטוריאליים. בעדכון המדדים הראשון שיתחשב ברפורמה יידרש שיעור אחזקות ציבור של 25% כדי להיכנס למאגר רימון.
בעדכון המדדים שייערך חצי שנה לאחר מכן, באוגוסט 2016, הדרישה תוחמר ל־30%. בעדכון הבא, שייושם שנה לאחר תחילת הרפורמה, סף הכניסה לרימון יעלה ל־35% וכדי להישאר בו תידרש אחזקה של 30%. כך, דרישות אחזקות הציבור ברימון יהיו מחמירות מאלה שבמאגר הקיים.
עם החברות שבעלי העניין בהן מכרו מניות כדי להגדיל את אחזקות הציבור ל־30% ובכך להבטיח את כניסתן למדדים המובילים נמנת קרן עזריאלי (קרן לצדקה בעלת עניין בחברת הנדל"ן עזריאלי), שמכרה 5.08% ממניות עזריאלי בשווי מיליארד שקל כדי שאחזקות הציבור יגיעו ל־30%.
שאלת המשקל חשובה
הרפורמה במדדים כללה גם מדרגות של אחזקות ציבור לקביעת משקל כל חברה במדדים. לפיכך, היו גם בעלי עניין בחברות עם שיעור אחזקות ציבור גבוה מ־30% שבחרו למכור מניות. כך, בעלי עניין שונים באופקו מכרו 6.5% מחברת הביו־פארמה תמורת 1.6 מיליארד שקל, צדיק בינו ושותפיו לשליטה בפז מכרו 16.6% מחברת האנרגיה בשווי 952 מיליון שקל ובעלי מניות באיירפורט סיטי מכרו 14.3% מניות בשווי 575 מיליון שקל.
בבורסה מקווים שהדרישות יביאו חברות להפיץ מניות נוספות לציבור והסחירות תגבר. דחיית העלאת רף הכניסה למאגר רימון בחצי שנה נועדה להעניק לחברות שהות ארוכה להפיץ מניות. הכניסה למדד ת"א־125, שיחליף את ת"א־100, דורשת אחזקות ציבור של 25%, בתקווה שחברות שנכנסו למדד יבצעו הפצת מניות כדי להישאר בו.