פרשנות
טבע מודיעה על מותה בטרם עת של הקופקסון
בהינף החלטת ביהמ"ש בארה"ב איבדה ענקית התרופות את הפטנט הרביעי על תרופת הדגל שאחראית לחמישית מהכנסותיה. רגע אחרי זימן אליו טראמפ את בכירי מגזר הפארמה והבהיר שיש להוריד את מחירי התרופות. אך הבעיה הגדולה של טבע היא אובדן אמון השוק
החלטת בית המשפט המחוזי בדלאוור, ששללה מטבע את הפטנט הרביעי שלה על תרופת הדגל - הקופקסון - היא גל גדול נוסף בסערה שמתחוללת בענקית הגנריקה הישראלית. החדשות הרעות האלו, שמגביהות את גובה הגלים, לא יכלו להגיע לטבע ביום גרוע יותר מבחינתה.
1. בזמן שיתר חברות התרופות המתינו לגזר הדין של המשקיעים בוול סטריט, כלומר לביצועי מניית טבע בעקבות הפיאסקו המשפטי, החליט אתמול נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שהגיעה יומה של תעשיית התרופות לעלות על הכוונת. לפני כשבועיים כבר זרק הנשיא הנמרץ בהיסטוריה שהוא לא אוהב את מחירי התרופות הגבוהים בארה"ב. אתמול הוא עבר לפסים מעשיים יותר. מנכ"לי חברות הפארמה הגדולות התבקשו לסור לבית הלבן כדי לשוחח עם טראמפ על עתיד התעשייה. לפי דיווחים הוא ציין בפני המנהלים כי מחירי התרופות בארה"ב גבוהים מדי ויש להורידם. כמו כן, טראמפ הדגיש את החשיבות של הייצור בארה"ב ואמר כי יפעל לזירוז תהליכי העבודה ב־FDA, מנהל המזון והתרופות שאחראי על הבאתן של תרופות חדשות לשוק.
- "זה לא נראה טוב. תהיה פגיעה ברווחים של טבע"
- חדשות רעות לטבע: בית המשפט בארה"ב הכריע שגם הפטנט הרביעי על הקופקסון - אינו תקף
- הצרות ממשיכות לנחות על טבע: הדירקטור אריה בלדגרין עוזב את החברה
שתי האמירות האלו אינן משחקות לטובתה של טבע, שמרבית הייצור שלה מתבצע מחוץ לארה"ב. נושא מחירי התרופות, שאותם טראמפ הגדיר אתמול כאסטרונומיים, פוגש את טבע בצומת קריטי — החברה הודיעה שבכוונתה לערער על החלטת בית המשפט על ביטול הפטנטנים על תרופת הדגל שייצרה לה הכנסות של 40 מיליארד דולר ורווח תפעולי של 25 מיליארד דולר; נתונים שמשקפים את המציאות בשוק התרופות שבו המחירים גבוהים. באווירה הזו ששוררת בארה"ב החדשה, לטבע יהיה קשה עד בלתי אפשרי לזכות באוזן קשבת מצד השופט שיצטרך להכריע בערעור שלה. אם הוא יקבל את הערעור, הוא למעשה יכריע נגד כניסתן של גרסאות זולות של קופקסון לשוק.
2. בצומת הקריטי הזה טבע פוגשת גם את יריבתה המרה מיילן. חברת התרופות האמריקאית, שאותה טבע ניסתה לרכוש לפני כשנתיים ללא הצלחה, צפויה להיות אחת המרוויחות הגדולות מהתחרות הגנרית לקופקסון. לחברה יש גרסה גנרית מוכנה שאותה היא רק מחכה להשיק, וככל הנראה תעשה זאת ברגע שהפטנטים של טבע לא יהיו בתוקף.
סביר להניח שמיילן תבין שהיא זוכה לרוח גבית ותוציא את הגרסה שלה במסגרת השקה בסיכון. כלומר, מיילן תתחיל לשווק את התרופה שלה עוד לפני שתתקבל החלטה בערעור שטבע צפויה להגיש, מתוך הנחה שהערעור יידחה. במידה והערעור של טבע ייתקבל, מיילן תצטרך לשלם לטבע קנס בגובה אובדן ההכנסות והרווח שנגרם לה.
במידה של צדק פואטי ניתן לומר שטבע חווה כעת את מה שהיא היתה רגילה לעשות ליצרניות אחרות של תרופות מקור. לאורך ההיסטוריה טבע ערערה על תקפותם של עשרות פטנטים והשיקה תרופות בסיכון תוך שהיא נוטלת סיכון מחושב. במרבית הפעמים זה עבד.
אסטרטגיה משפטית מבריקה היוותה חלק גדול מהצלחתה של טבע כחברת תרופות גנרית לאורך השנים. את הסיכונים החברה נטלה על עצמה בזכות הידיעה שתמיד מונחת בצד כרית המזומנים שמיוצרת על ידי הקופקסון. תרופת הדגל שלה שימשה כמעין אבא עשיר שיכול לפרנס הרפתקאות שובבות ולסגור את המינוס במקרה הצורך. החלטת בית המשפט משנה את מצב העניינים הזה. ייתכן שמעתה כל התמודדות שטבע תידרש לה תתבצע ללא כרית הביטחון של הקופקסון. נכון, טבע עדיין תרוויח מהקופקסון והיא תייצר לה הכנסות, אך בהינתן תחרות גנרית סביר להניח שהמספרים יהיו רחוקים מאלה שהתרגלה להם בשנים שבהן לא היתה תחרות גנרית בשטח.
הצדק הפואטי לא מסתיים בכך. מי שבוודאי מצא את עצמו מחייך חיוך רחב, הוא רוברט קורי — הנמסיס של מנכ"ל ונשיא טבע ארז ויגודמן. קורי, שהיה יו"ר מיילן, כבר אינו השחקן המרכזי בהצגה של מיילן משום שהוזז לתפקיד של יו"ר לא פעיל, אך אין ספק שהוא שמח. ככל הנראה, קורי מרגיש כעת כאקדח שהופיע במערכה הראשונה, והנה הגיעה המערכה השלישית והוא עוד רגע יורה. במערכה הראשונה, כשטבע ניסתה להשתלט על מיילן, ויגודמן וקורי החליפו שרשרת של מכתבים אלימים ומעליבים. במערכה השנייה ניסתה טבע לערער על ההגמוניה של תרופת הדגל של מיילן — מזרק נגד אלרגיות בשם אפיפן. הגרסה הגנרית של טבע נדחתה על ידי ה־FDA ולא קיבלה אישור מאז.
באופן אירוני, טבע יכלה להתנחם בכך שהעלייה במניית מיילן בשל האירועים אמורה לסייע לה, משום שכשניסתה להשתלט על מיילן, טבע רכשה מניות בשוק כדי להפעיל עליה לחץ. מאז היא תקועה עם חבילה של 20 מיליון מניות שהניבו לה הפסד של 623 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2016 (יולי־ספטמבר).
3. הבעיה הגדולה של טבע כיום היא לא מיילן וגם לא הקופקסון, אלא היחסים עם שוק ההון. בחצי השנה האחרונה לחברה יש חילוקי דעות רבים עם האנליסטים שמסקרים אותה. האחרונים טענו שהנהלת טבע היתה אופטימית מדי כשטענה שלא תהיה תחרות גנרית לקופקסון עד 2017. אתמול האנליסטים זכו להגיד להנהלה "אמרנו לכם", ושלחו את ויגודמן לערוך שיחות בהולות עם המשקיעים במטרה לגשר על תהום חוסר האמון.