$
בורסת ת"א

חדשות רעות לטבע: בית המשפט בארה"ב הכריע שגם הפטנט הרביעי על הקופקסון - אינו תקף

מניית טבע הגיבה בצלילה של 9% במסחר המאוחר בוול סטריט. מנכ"ל טבע: "אנו מתכוונים להגיש ערעור באופן מיידי. אנו נמשיך להגן בנחישות על הקופקסון שלנו כנגד כל תביעה ולאורכו של כל התהליך"

דרור רייך 07:1831.01.17

רק זה היה חסר לטבע: בית המשפט בדלוור החליט אמש (ב') שגם הפטנט הרביעי על תרופת הקופקסון 40 מ"ג (תרופת הדגל של החברה) אינו תקף. מניית החברה צללה ב-9% במסחר המאוחר בוול סטריט ומנכ"ל החברה ארז ויגודמן הודיע כבר שטבע תערער על ההחלטה.

 

"אנו מתכוונים להגיש ערעור באופן מיידי", ציין ויגודמן, "נמשיך להגן בנחישות על הקופקסון שלנו כנגד כל תביעה ולאורכו של כל התהליך".

מה דעתך על מניית טבע (US):
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

החלטה זו מצטרפת להחלטה נוספת, מספטמבר 2016, של ועדת הערעורים של משרד הפטנטים האמריקאי (PTAB) שהחליטה לשלול פטנט נוסף של טבע על תרופת הדגל הקופקסון 40 מ"ג, זאת בהמשך לשלילת שני פטנטים בשבוע שקדם לכך.

 

בסה"כ יש לטבע חמישה פטנטים על הקופקסון, תרופת הדגל של טבע אחראית לחמישית מהכנסותיה השנתיות של חברת הפארמה הישראלית הבינלאומית. כלומר, יש עדיין פטנט בנוגע ל-40 מ"ג שהתוקף שלו נבחן בתהליך ערעור במשרד הפטנטים והחלטה צפויה עד ה-16 במאי. אבל דווקא בגזרה זו טבע הצליחה בתחזיות השנתיות ל-2017 שפרסמה לאחרונה להרגיע מעט את המשקיעים, והיא ציינה בה כי אין צפי לתחרות גנרית לקופקסון 40 מ"ג בארה"ב במהלך 2017.

 

בטבע העריכו אז כי במידה שבית המשפט יחליט אחרת, צפויה כניסתם של שני מתחרים גנריים בפברואר 2017 (כנראה מומנטה/ סאנדוז, אבל ייתכן שהשתיים נחשבות לשחקן אחד, והשני הוא מיילן) עשויה להפחית את ההכנסות ב-1-1.2 מיליארד דולר, ואת הרווח למניה ב-65 עד 80 סנט.

ארז ויגודמן ארז ויגודמן צילום: אוראל כהן

 

כתוצאת מכך, תזרים המזומנים של החברה ייפגע, מה שיקשה עליה לשרת את החוב העצום שנטלה על עצמה למימון עסקת אלרגן. טבע ביצעה שלושה גיוסי אג"ח בהיקף מצטבר של 20.4 מיליארד דולר. מרבית החוב גויס בדולרים וחלקו ביורו ופרנק שוויצרי והם עומדים לפירעון בשנים 2018, 2022, ו-2025.

 

כמו כן, טבע לקחה הלוואות של 5 מיליארד דולר מ־23 בנקים בנובמבר 2015. טבע מניחה היקף חוב כולל של כ-30.5 מיליארד דולר בסוף שנת 2017 לעומת צפי קודם (יולי 2016) להיקף חוב של כ-27.2 מיליארד דולר בסוף שנת 2017.

 

טבע הניחה בתחזית יולי 2016 ירידה מהירה מאוד בהיקף החוב עד לרמה של כ-12.7 מיליארד דולר בסוף שנת 2019. כעת נראה שהחברה רחוקה בהחלט מיעד זה.

 

כל חברה שתשיק תרופה גנרית לקופקסון (לאחר שתקבל אישור FDA) תהיה עדיין תהיה בסיכון עד שהליך הערעור של טבע יסתיים (עד סוף השנה כנראה). בית המשפט לערעורים לא נוטה לבטל החלטות של ערכאות בנושא פטנטים, לכן מעריכים בשוק כי קיים סיכוי נמוך לטבע לנצח בערעור.

 

מניית העם נחתכה ב-50%

 

ביטול הפטנט הרביעי של הקופקסון הלילה הוא עוד חוליה בשרשרת של אירועים שגרמו למניית העם לאבד כ-50% מערכה ב-12 החודשים החולפים. שווי השוק של טבע עומד כיום על 35 מיליארד דולר, אל מול חוב של 36.86 מיליארד דולר, בעיקר בעקבות רכישת החטיבה הגינרית של אלרגן בכ-40 מיליארד דולר.

 

קדם לכך כישלון נוסף בתקיפת הפטנטים, הפעם של התרופה אלימטה (Alimta) לטיפול בסרטן הריאות. בית המשפט הפדרלי לערעורים דחה את הערעור שהגישה טבע לפיו הפטנט על התרופה לא תקף. את האלימטה פיתחה חברת התרופות האמריקאית איליי לילי. אלימטה היא תרופה כימותרפית הפוגעת ביכולת התאים הסרטניים להיעזר בחומצה פולית כדי לגדול לאחר קבלת טיפול ראשוני בתרופות אחרות. טבע קראה תיגר על הפטנט על האלימטה כבר ביוני 2008, כשמכירותיה השנתיות הסתכמו בכ־900 מיליון דולר. נכון ל-2016 הסתכמו המכירות בכ-1.1 מיליארד דולר.

 

מקרה זה מצטרף למספר מקרים נוספים רק בחודשיים האחרונים שהעיבו מאוד על מניית החברה. הבולט שבהם הוא כמובן עזיבתו של מנכ"ל טבע גנריקה, סיגורדור (סיגי) אולפסון האיסלנדי, ומינויו של דיפנקאר בהאטצ'רג'י, ששימש כמחליפו. אולפסון הוא מבכירי הנהלת החברה והיה מי שהוביל את רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן (אקטביס) יחד עם ויגודמן. הבעייתיות הגדולה מבחינת טבע בעזיבה נעוצה בעובדה שאולפסון, שמכהן בתפקידו הנוכחי רק שנתיים וחצי, הוא זה שאמור היה למזג בשטח את טבע עם אקטביס. לכן עזיבתו הפתאומית התקבלה בתדהמה בדירקטוריון ובהנהלת החברה.

סיגורדור אולפסון סיגורדור אולפסון

 

הכישלון של עסקת רימסה

 

בנוסף, ויגודמן הודה לאחרונה כי "עסקת רימסה היא כישלון". המפעל שרכשה טבע במקסיקו כחלק מעסקת רימסה, שעלותה עמדה על 2.3 מיליארד דולר, מושבת ולטענת טבע נסגר בהוראת השלטונות בשל הפרות מימי הבעלים הקודמים.

 

כמו כן, בארה"ב פורסם כי עד סוף השנה יוגשו כתבי אישום נגד 12 חברות תרופות - ואולי אף נגד בכיריהן - על תיאום לכאורה של מחירי תרופות. לפי רוני גל, אנליסט בכיר בבית ההשקעות ברנסטיין, החקירה מתמקדת בעיקר גם בדיגוקסין (Digoxin) של טבע לטיפול באי־ספיקת לב גודשית המלווה בהפרעות מסוימות בקצב הלב.

 

לסיום גם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ עורר גל של פסימיות בשוק הפארמה, זאת לאחר שבראיון למגזין "טיים" אמר כי הוא אינו מרוצה ממחירי התרופות. בראיון נרחב שהעניק טראמפ למגזין שבחר בו כ"איש השנה", אמר כי בכוונתו להוריד את מחירי התרופות, והוסיף כי הוא לא אוהב את מה שקורה היום עם מחירי התרופות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x