אופקו צוללת בבורסה לאחר כישלון בניסוי קליני
החברה דיווחה ביום שישי האחרון על כישלון הניסוי בבהורמון גדילה - אחד ממוצרי הדגל של החברה - וצללה בתגובה ב-19% בבורסה בניו יורק
פער ארביטראז' שלילי מפיל היום את מניית אופקו בבורסת של ת"א בשיעור של כ-19%, לאחר נפילה דומה ביום שישי בבורסת נאסד"ק וגוררת את מדד ת"א 25 לטריטוריה האדומה. אז מה הסיבה שמנית החברה הזרה שבשליטת פיליפ פרוסט קורסת?
- מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה מתעדכן: 4 מניות ישראליות נפלטות
- אופקו: מחלום למציאות
- לאט ובעקביות: פרוסט רכש מניות אופקו ב־350 מיליון דולר
הדרמה במניה החלה טרם פתיחת המסחר במנייה ביום שישי. אז דיווחה אופקו - חברת המחקר ופיתוח בתחומי הביו-פארמה והדיאגנוסטיקה - על תוצאות מאכזבות בניסויים הקליניים בהורמון גדילה של פרולור. אופקו למעשה היא חברה זרה שנרשמה למסחר בתל אביב בעקבות רכישת חברת התרופות פרולור ב-480 מיליון דולר באמצע 2013. פיליפ פרוסט, יו"ר טבע לשעבר, היה בעל המניות הגדול בשתי החברות.
פרולור הישראלית הוקמה ע"י שי נוביק ואברי הברון בשנת 2005, והיא עושה שימוש בטכנולוגיה בשם CTP לפיתוח גרסאות ארוכות טווח של תרופות קיימות לטיפול בהמופיליה, וגלוקגון לטיפול בסוכרת ובהשמנת יתר. את זכויות פיתוח והמסחור של טכנולוגיית ה־CTP, הנכס העיקרי של פרולור, היא קיבלה מאוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס שבארה"ב.
באמצעות הטכנולוגיה למעשה קושרים חלבון קצר (פפטיד) לחלבונים תרופתיים קיימים, מייצבים אותם בדם ומאריכים את משך פעילותם, מבלי להגדיל את הנזק שהם גורמים לגוף ומבלי להקטין את הפעילות הביולוגית שלהם.
מוצר הדגל של החברה, שפיתוחו החל כבר ב-2006, הוא זה שלא עמד ביעד המרכזי של הניסוי שפורסם ביום שישי: מדובר בגרסאות ארוכות טווח של הורמון גדילה אנושי אותו ניתן להזריק לחולים פעם בשבוע במקום פעם ביום כפי שנהוג כיום.ההורמון משמש באוכלוסיית מבוגרים לטיפול במקרים של חוסר בהורמון גדילה. הורמון זה חיוני אצל מבוגרים לנושאים של בריאות הלב, צפיפות עצם, אנרגיה נמוכה, והתאוששות מפציעות.
במקרה של ילדים, ההורמון ניתן לילדים שסובלים ממחסור שפוגע בתהליכי הגדילה. המבוגרים והילדים מקבלים את ההורמון מדי יום, כאשר טיפול בהורמון גדילה הוא טיפול כרוני – כלומר טיפול יומי לאורך שנים ארוכות. החידוש של פרולור הוא פיתוח של הורמון גדילה שניתן להזריק אותו פעם בשבוע או פעם בשבועיים במקום זריקה יומית לילדים או מבוגרים - שיפור משמעותי לאיכות החיים של המטופלים.
אופקו הצליחה להכניס גם את פייזר כשותפה
בסוף 2014 אופקו חתמה על עסקת ענק עם פייזר לגבי הורמון הגדילה ארוך הטווח תמורת 570 מיליון דולר. אופקו קיבלה 295 מיליון דולר מקדמה, והייתה צריכה לקבל עוד 275 מיליון דולר מפייזר בהתאם לאבני דרך רגולטוריות, או במילים אחרות - השלמת הניסויים הקליניים של ההורמון עד לאישור FDA.
פיליפ פרוסט (29%), בעל השליטה, רוכש באופן עקבי מניות אופקו, על מנת להביע אמון בחברה. בשלוש השנים האחרונות הוא רכש מניות בהיקף של 350 מיליון דולר ב-430 עסקאות שונות שכל אחת מהן הייתה בהיקף ממוצע של עשרות או מאות אלפי דולרים. בסך הכל רכש פרוסט כ־31 מיליון מניות מאז אוגוסט 2013.
כמחצית מהעסקאות נעשו במחיר ממוצע של 10-9 דולרים למניה. היתר התבצעו סביב מחיר ממוצע של כ־12-13 דולר למניה. לאחר הנפילה מניית אופקו נסחרת במחיר של 9.3, פרוסט לא רכש מניות בחודש האחרון. כעת השוק מצפה שפרוסט יפעל בנייר וירכוש מניות כאקט נוסף של הבעת אמון.