הבנק האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי אך האריך את תוכנית ההקלה הכמותית
הבנק בראשותו של מריו דראגי הותיר את שיעור הריבית על היורו ברמה אפסית ואת הריבית על הפיקדונות על מינוס 0.4%; הבנק האריך את תכנית רכישות האג"ח עד לחודש דצמבר 2017
הבנק המרכזי האירופי (ECB) הותיר היום (ה') את הריבית ללא שינוי אך האריך כצפוי את תוכנית ההקלה הכמותית עד לחודש דצמבר 2017.
- עליות באירופה אחרי הודעת הריבית; צפי ליציבות בוול סטריט
- האיטלקים הולכים לקלפיות: כל מה שצריך לדעת על משאל העם
- "למרות הברקזיט, בריטניה היא עדיין השער לאירופה"
הבנק בראשתו של הנשיא, מריו דראגי, הותיר את שיעור הריבית על היורו ברמתה אפסית ואת הריבית על הפיקדונות על מינוס 0.4%. כמו כן, הבנק הודיע כי תוכנית ההרחבה הכמותית, שהחלה במרץ שנה שעברה והייתה אמורה להסתיים במרץ 2017, תימשך עד לחודש דצמבר 2017. עם זאת, היקף רכישות האג"ח החודשי של הבנק ירד מ-80 מיליארד יורו ל-60 מיליארד יורו החל מחודש אפריל ועד למועד הסיום החדש.
במסיבת העיתונאים שלאחר הודעת הריבית אמר דראגי כי "עדיין קיימים סיכונים לגוש היורו, העלולים לפגוע בצמיחתו", אך עם זאת הוא ציין, כי קצב הצמיחה של האיחוד צפוי להיות מתון אך יציב. מבחינת תחזיות, דראגי אמר כי הבנק המרכזי צופה שהתוצר (GDP) של האיחוד יגדל ב-1.7% בסיכומה של השנה.
כמו כן, דראגי הוסיף כי הסיכון לדיפלציה חלף והוא מעריך ששיעור האינפלציה השנתי יסתכם ב-2016 ב-0.2%, והוא צפוי לעלות בשנה הבאה ל-1.3%. בנוגע לתוכנית הרכישות החדשה הוא אמר כי היא התקבלה "ברוב קולות".
רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר בבנק מזרחי טפחות מסביר כי "החלטת ה-ECB משקפת את ההתחבטות שלו בין הצורך לתמוך בשווקים לבין הצורך לאותת שאין לסמוך כל הזמן רק עליו".
מנחם מציין "שהשוק צפה רכישות נוספות בסך 480 מיליארד יורו אך בפועל התוספת תעמוד על 540 מיליארד יורו. ההפחתה החודשית דומיננטית יותר, כלומר, הבנק האירופי אמנם נתן קצת יותר זמן, אך מהבהיר כי אחר כך עלולים להיות לו פחות כלים ו/או נכונות להמשיך לתמוך, אם לא תהייה התערבות של ממשלות גוש היורו, כפי שהוא שב ודורש".
מנחם מעריך שהסיבה לאיתות לגבי הממשלות ברורה. "דראגי ראה את התוצאות באיטליה וחושש שהממשלות האחרות יהססו לנקוט את הצעדים ואת השינויים המבניים הקשים שהן צריכות על מנת לאושש את כלכלותיהן. השינויים האלו מצריכים הגדלת משילות ונכון להיום הציבור באירופה חשדן לגבי מהלכים כאלו. דראגי נותן מצדו את הגושפנקא לצעדים כאלו. לכן, לא מן הנמנע שאלמלא כישלון משאל העם באיטליה, היה דראגי מודיע על הארכה של 6 חודשים בלבד, כפי שהשוק צפה וגם מפחית את הרכישות החודשיות", הוסיף.
"הפחתת המכסות החודשיות באה לאותת כי אין לקחת נכונות זו כמובנת מאליה וכי לכל התערבות יש בסופו של יום מחיר", סיכם הכלכלן.