תחקיר כלכליסט
סף הכניסה למדד ת"א־125: שווי של 750 מיליון שקל
בורסת ת"א צפויה להעניק לחברות עם שיעור אחזקות ציבור נמוך דחייה בהפצת מניות, שדרושה כדי לעמוד בתנאי המדדים החדשים. לצד השינוי בהרכב המדדים כתוצאה מהמהלך, עלה גם שווי השוק הדרוש לכניסה לת"א־125. כלכליסט סוגר את הקצוות לקראת יישום הרפורמה בפברואר
יישום הרפורמה במדדי בורסת תל אביב מתקרב. 31 בדצמבר הוא המועד הקובע של שיעור ושווי אחזקות הציבור לצורך עמידה בתנאי הסף לכניסה למדדים השונים. שיעור אחזקות הציבור ב־12 בינואר יקבע את מדרגת אחזקות הציבור של המניות, כלומר הוא ישפיע על המשקולת של המניות במדדים, אך לא על עצם הכניסה שלה למדד. ממוצע מחירי המניות בין 1 בינואר ל־12 בינואר יקבע את המחיר הקובע של המניות לצורך עדכון הרכב המדדים. הכפלת מחיר זה במספר המניות הרשומות לאותה חברה (נכון ל־12 בינואר) תכריע מהו שווי השוק הקובע. בסיום המסחר ב־9 בפברואר יתבצע עדכון הרכב המדדים בפועל.
- הבורסה נותנת ארכה לחברות לעמוד בתנאי הסף של המדדים
- טראקס ויתרה על בורסת תל אביב ופנתה להנפקה פרטית
- 9 הערות על דו"חות הרבעון השלישי של טבע
רגע לפני הישורת האחרונה של הרפורמה, נחשף ב"כלכליסט" בתחילת דצמבר שינוי מהותי בכללי המדדים — הבורסה צפויה לאפשר לחברות, שנכללות כעת במאגר המניות עם שיעור אחזקות ציבור של 20%–25%, להיכלל במדדים המובילים (מלבד ת"א־35) גם אם לא יבצעו הפצת מניות בשנה הקרובה. בנוסף, בורסת תל אביב דוחה בחצי שנה את העמידה בדרישה שהמניות יגיעו לשיעור אחזקות ציבור של 30% כדי להיכלל במדדים אלו — מסוף יוני 2017 לסוף דצמבר 2017.
לחצו כאן לסימולציית המדדים לאחר הרפורמה
"החסד" של הבורסה ימנע יציאת מניות עם שיעור אחזקות ציבור נמוך מ־25% מהמדדים בעדכון הקרוב (בפברואר 2017) ומניות עם שיעור אחזקות ציבור נמוך מ־30% בעדכון המדדים של אוגוסט 2017.
מינימום אחזקות ציבור של 117 מיליון שקל ב־SME 60
כדי לעזור למשקיעים להיערך לשינוי, "כלכליסט" ביצע סימולציה שמדגימה איך היו נראים המדדים לאחר יישום הרפורמה, לפי נתוני המסחר שנכונים ל־1 בדצמבר (הסימולציה המלאה מופיעה באתר "כלכליסט"). חישוב מלא של הרפורמה במדדים עדיין בלתי אפשרי כיוון שדברים רבים צפויים להשתנות עד 12 בינואר 2017.
עם זאת, יש מניות רבות שניתן לקבוע כמעט בוודאות מה הביקוש או ההיצע שהן יקבלו עם יישום הרפורמה במדדים. נכון לעכשיו, מסתמן שסף הכניסה למדד ת"א־125 יעמוד על שווי שוק של 750 מיליון שקל ושסף הכניסה למדד SME60 יהיה אחזקות ציבור בשווי של 117 מיליון שקל. שוויי הסף האלו צפויים להשתנות מעט בחודש הקרוב, אך לא באופן מהותי, ומניה שנמצאת הרבה מעל הסף תיכנס בוודאות למדד. כניסתן של מניות שקרובות לסף תלויה במסחר בחודש הקרוב. המשקולת של המניה במדד תלויה גם במדרגת אחזקות ציבור ובמספר המניות הרשומות של החברה. גם בשני אלו יש שינויי כללים במסגרת הרפורמה, ולכן חלק גדול מהביקושים וההיצעים נובעים משינויים אלו.
המניות שצפויות להיכנס לת"א־125 נהנות מעליות
השוק מתחיל להיערך לקראת כניסת מניות למדד ת"א־125, שיחליף את מדד ת"א־100. לפי הסימולציה, שתי מניות ייצאו ממדד זה (אבוג'ן וחלל תקשורת) ו־27 מניות ייכנסו למדד. כל המניות שצפויות להיכנס למדד רשמו עלייה מתחילת השנה, והתשואה הממוצעת שלהן עמדה על 43%.
חלק מהתשואה הגבוהה נובע מבעיית סלקציה. המועמדות של מניות להיכנס למדד היא לא מקרית והיא נובעת גם מהעלייה במחיר של חלק מהמניות. גורם זה לבדו היה צפוי ליצור תשואה חיובית בממוצע למניות אלו. אך כיוון שקרוב למחצית ממניות מדד יתר־50 צפויות להיכנס לת"א־125, ההשפעה של הסלקציה נמוכה. כלומר, ניתן להעריך שמדובר בעליות שנובעות, לפחות בחלקן, מהיערכות המשקיעים לכניסת המניות למדד.
הסימולציה בחנה גם את התשואה של יותר מ־30 מניות שלפי הסימולציה צפויות להיכנס למדד SME60, שיחליף את מדד יתר־50, אם העדכון היה מתבצע לפי נתוני סוף השבוע האחרון. פרוטליקס הושמטה מהרשימה משום שהירידה החדה בתחילת השבוע עלולה לגרום לה לאבד את מקומה במדד, וכן הושמטו שתי המניות שיעברו למדד ממדד ת"א־100 (אבוג'ן וחלל תקשורת). התשואה הממוצעת של אותן מניות עומדת על 15% ויש שונות רבה בתשואה זו. חלק ניכר מהתשואה הנמוכה נובע ממספר מניות ביומד וטכנולוגיה. לכן, לפחות לגבי מדד SME60, נראה שהיערכות המשקיעים לעדכון מצויה בשלב התחלתי יותר.
למדד ת"א־35, שיחליף את מדד ת"א־25, ייכנסו בוודאות טאואר, אלוני חץ, אמות, בזן, איירפורט סיטי והראל. מניית ביג תהיה הנכנסת השביעית בהנחה שלא תאבד 5% משווייה בחודש הקרוב (התנאי שלו היא נדרשת הוא שווי שוק של אחזקות הציבור גבוה ממיליארד שקל). על שלושת המקומות האחרונים במדד יתחרו כנראה עד הרגע האחרון שש מניות: דלק רכב, סלקום, שופרסל, פרטנר, שיכון ובינוי וסודהסטרים.