גיוס המיליארד מתרחק ונתן חץ יצא בהנפקת בזק למוסדיים
ירידת הערך הפוטנציאלי של האופציה שחילקה אלוני חץ צמצמה את הסיכוי למימושן - החברה הגיבה בגיוס אג"ח ב-236 מיליון שקל בריבית של 2.24% בתוספת ריבית בנק ישראל
אלוני חץ, שבשליטת נתן חץ ומשפחת ורטהיים, גייסה 236 מיליון שקל באיגרות חוב (הרחבת סדרה י') בהנפקה פרטית לגופים מוסדיים שבה נרשמו ביקושים גבוהים. טרם הרחבת הסדרה, היקפה עמד על 678 מיליון שקל.
- למה השוק נתן כתף קרה לנתן חץ?
- הנפקה קשה לנתן חץ: החתמים נאלצו להזרים 60 מיליון שקל עקב ביקושים נמוכים
- נתן חץ: "ביפן 20 שנה אמרו שהריבית האפסית תשתנה. אז אמרו"
בחודש האחרון נרשמו ירידות שערים באיגרות החוב של אלוני חץ, ששיקפו למעשה ירידות בשוק אגרות החוב כולו, בישראל ובעולם - ושנרשמו בעיקר באג"ח בעלות ריבית קבועה. כך למשל, האג"ח הממשלתיות של ישראל במח"מ ארוך רשמו בחודש האחרון ירידות של כ-3%.
אג"ח אלוני חץ מסדרה ט', שקליות בעלות ריבית קבועה רשמה בחודש האחרון ירידה של 2.3%, ואג"ח שקליות מסדרה ה' של אמות (חברה בת של אלוני חץ) רשמו ירידה של יותר מ-3%.
ביניים: מתכוננים להעלאת ריבית
לאיגרות החוב מסדרה י' שהנפיקה היום אלוני חץ נרשמו כאמור ביקושים ערים, בעיקר מצד קרנות פנסיה וקופות גמל, בשל מנגנון הריבית המשתנה. איגרות חוב כוללות התאמה עתידית לעליית הריבית, והן נושאות ריבית של 2.24% בתוספת ריבית של בנק ישראל. המשמעות היא שאם בעתיד ריבית בנק ישראל תעלה, אזי תועלה בהתאם הריבית שתשלם האיגרת.
מנגנון זה שונה מאג"ח השקליות, שבהן הריבית קבועה. באג"ח השקליות עליית ריבית תגרום לירידת המחיר, ולהפסדי הון, בעיקר בסדרות הארוכות. זו הסיבה המוסדיים העדיפו לרכוש בהנפקה איגרות חוב בתשואה של 2.34%, ולא לרכוש בשוק איגרות חוב שקליות מסדרה ט', שנושאת תשואה גבוהה יותר של 3.6%.
כיום בשוק קיימות רק סדרות בודדות של איגרות חוב בעלות מנגנון של ריבית משתנה בדירוג גבוה. מלבד אג"ח י' של אלוני חץ, סדרות משמעותיות הכוללות מנגנון זה, הן של חברת פז ושל חברת דלתא. מלבדן שאר הסדרות בריבית משתנה שייכות לחבורת בדירוגים נמוכים או סדרות קטנות, בהן קשה למוסדיים לקחת כמות משמעותית של איגרות.
ביניים: הנפקת המיליארד מתרחקת?
באלוני חץ אומרים כי מטרת ההנפקה היא לצרכי מימון שוטפים של החברה. אולם לא ניתן להתעלם מהקושי המסתמן בהשלמת "הנפקת המיליארד" שביצעה אלוני חץ בספטמבר האחרון.לפני כשלושה חודשים ניסתה החברה לגייס מיליארד שקל בשני שלבים: הראשון שבהם כלל הנפקת אג"ח מסדרה ט' בהיקף של 400 מיליון שקל, שכללה חבילה אם אופציות בתוך הכסף, שניתן להמיר לאג"ח.
לפי התוכנית שהציגה החברה, בשלב השני מימוש האופציות אמור היה להזרים עוד כ-600 מיליון שקל. על מנת להבטיח את מימוש האופציות, כל אופציה שהעניקה החברה למשקיעים ניתנת להמרה ביחש של 100 לאג"ח במחיר של 1.03 שקלים. זאת כאשר ערב ההנפקה מחיר האג"ח עמד על 1.09 שקלים.
המטרה של המנגנון שהוצע בשעתו היתה לספק באופציה "רווח בטוח" שיבטיח את המשך הגיוס בשלב השני. ואולם מאז ההצעה נרשמו באג"ח ט' ירידות שערים חדות, והן נסחרות כיום בשוק במחיר של 1.044 שקלים. כתוצאה מכך, האופציה, שהעניקה "רווח בטוח", הפכה לפחות אטרקטיבית. אם המגמה תמשך, ייתכן כי האופציה תצא לגמרי מטווח הכדאיות (אם מחיר האג"ח בשוק יהיה מתחת ל-1.03 שקלים), והמשקיעים לא יזרימו כספים נוספים כתוצאה ממימוש האופציה.