$
בורסת ת"א

המכירה של מיטב דש מסדרת לכל עובד 40–80 אלף שקל

ב־2014 הפתיע מיטב דש את ענף הפיננסים כשהחליט להעניק לכ־800 עובדיו אופציות ששוויין הוערך אז ב־21 מיליון שקל. התמחור המפתיע שהציעה עבורו כעת הקרן הזרה XIO משקף לאופציות שווי כולל של 100–70 מיליון שקל

רחלי בינדמן 07:2604.12.16

משפחת סטפק ואלי ברקת נפרדים ממיטב דש, אך הם לא היחידים שצפויים ליהנות מהמכירה. לצד האקזיט המרשים של בעלי השליטה ובעלי מניות המיעוט, קבוצה מפתיעה נוספת עתידה ליהנות מפירות המכירה - כ־800 עובדי בית ההשקעות.

הצעתה של קרן ההשקעות הזרה XIO משקפת לבית ההשקעות שווי של 1.48 מיליארד שקל. בעלי המניות מקרב הציבור ייהנו מהמהלך, נוכח כוונת הקרן למחוק אותו מהמסחר לפי אותו השווי.

 

כשהגיעה הפנייה מ־XIO, היה זה אלי ברקת שלחץ למכירה. ברקת חבר למשפחת סטפק במרץ 2013, אז מוזג מיטב שבשליטתה עם בית ההשקעות דש, שנשלט על ידי ברקת. המיזוג הפך את בית ההשקעות לשני בגודלו בישראל. על פי הערכות, ברקת נערך לאפשרות שאחיו, המחזיק עמו במניות השליטה במיטב דש, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, יתמודד לראשות הממשלה - ולכן הוא פועל למכור את אחזקותיו הפיננסיות.

 

לעוברים ששרדו את המיזוג

בתחילת 2014 הפתיע מיטב דש את ענף הפיננסים, כשהחליט להעניק לעובדים 5.2 מיליון אופציות, ששוויין הוערך אז ב־21 מיליון שקל והן היוו 8% מהון בית ההשקעות. היתה זו הפעם הראשונה והיחידה שהנהלת בית השקעות מחלקת אופציות לעובדים — אפילו בדרגים הנמוכים ביותר — בכפוף לוותק של שנה. ברקע לחלוקה עמד המיזוג המורכב בין מיטב ודש, שגרר פיטורים של יותר מ־100 עובדים, והרצון להחדיר בנותרים מוטיבציה.

 

מימין אלי ברקת וצבי סטפק מימין אלי ברקת וצבי סטפק צילום: בועז אופנהיים, עמית שעל

 

האופציות היו נתונות להבשלה במשך חמש שנים. בשנים הראשונות הן היו, בחלק ניכר מהזמן, מחוץ לכסף. אולם, התמחור המפתיע שלפיו נרכש בית ההשקעות כעת מסדר לכל עובד שהחזיק בהן סכום חד פעמי של 80-40 אלף שקל (בתלות בוותק) לפני תשלום מס של 25%, המשקף לאופציות שווי כולל של 100–70 מיליון שקל. במאי 2014 הוקצו למנכ"ל אילן רביב 732 אלף אופציות, שמימושן צפוי לגרוף כ־7.5 מיליון שקל לפני מס. למשנה למנכ"ל רונן טוב הוקצו כ־425 אלף אופציות, והוא צפוי לרשום מהמכירה רווח של כ־4.5 מיליון שקל. יתר חברי ההנהלה קיבלו כ־87 אלף אופציות כל אחד, כלומר רווח של כ־900 אלף שקל מהמכירה.

 

העובדים יכולים להתנחם בצ'ופר, אבל סימני שאלה מרחפים מעל עתידם תחת הבעלות החדשה. לפי גורמים בסביבת הרוכשת אין כוונה לפטר עובדים, אלא שאלה לא סמכו על כך ולפני שבועות אחדים התאגדו תחת ועד בהובלת ההסתדרות כדי להיערך ליום שלאחר המכירה.

 

התחייב להיות ברירת מחדל

סימני שאלה מרחפים גם מעל לקוחות מיטב דש. כשקרן ההשקעות אייפקס רכשה את השליטה בפסגות ב־2010, אחד הצעדים הראשונים שנקטה היה העלאת דמי הניהול בקרנות הנאמנות הכספיות. המהלך הביא לפדיונות כבדים בקרנות שלו. על פי גורמים בסביבת XIO, שזוהי השקעתה הפיננסית הראשונה, אין לה כוונה לרוץ ולהעלות את דמי הניהול — במיוחד נוכח התחרות הגוברת התחרות והשחיקה במרווחים — אלא להרחיב את היצע המוצרים ללקוחות כדי להגדיל את הרווחיות וליצור צמיחה.

 

אם נדרש חיזוק להערכה זו, די לבחון את הערכת השווי שצירף בית ההשקעות לדו"חותיו הכספיים, שפורסמו ביום חמישי האחרון. על פי הערכת השווי של חברת הייעוץ הכלכלי וריאנס, השחיקה בדמי הניהול בקופות הגמל של מיטב דש צפויה להימשך. זו החלה ב־2012 בעקבות הרפורמה שחתכה את תקרת דמי הניהול בקופות מ־2% ל־1.05%. ההנחה היא כי ברבעון האחרון של 2016 ובשנת 2017 יישחקו דמי הניהול הממוצעים בגמל ב־10% עד סוף 2018. עם זאת, צוין בהערכה, מ־2019 קצב השחיקה בדמי הניהול יואט ויסתכם ב־1% לשנה, בעיקר הודות לכניסת כספים חדשים בזכות תיקון 190 למס הכנסה (שמאפשר הטבות מס לבעלי חסכונות פרטיים מעל גיל 60 המפקידים בקופות גמל) ולמוצר החדש שיושק החודש, גמל להשקעה.

 

בתחום הפנסיה, מיטב דש זכה לאחרונה במכרז קרן ברירת מחדל של המדינה. בית ההשקעות התחייב להעניק דמי ניהול נמוכים של 0.01% מהצבירה ו־1.38% מההפקדות החודשיות לכל מצטרף. לפיכך, הערכת השווי של וריאנס הניחה קיטון מצטבר של 27% בדמי הניהול בפנסיה בשלוש השנים הקרובות. כך, גם אם הבעלים החדשים היו רוצים בכך, ספק אם היו יכולים להעלות את דמי הניהול.

 

בשונה מקרנות אחרות, XIO אינה מוגבלת בתקופת ההשקעה שלה, ויכולה לשמש משקיעה אסטרטגית שנים ארוכות. לכן היא מבקשת למחוק את מיטב דש מהמסחר — כדי להשתחרר מלחצי בעלי מניות מקרב הציבור ומהצורך המתמיד להציג להם שיפור ברווחיות, בין היתר באמצעות התייעלות והעלאת מחירים. במקום שתילחץ לחלק דיבידנדים, היא תוכל להשקיע את רווחי מיטב דש בצמיחה.

 

מה השווי אומר על פסגות

למרות השווי המפולפל לכאורה שמציעה XIO עבור מיטב דש, בסביבת הקרן טוענים כי השוק לא תמחר נכונה את שוויו, בין היתר על רקע סחירות נמוכה.

העסקה משקפת למיטב דש שווי לפני חוב של 1.8 מיליארד שקל. ב־2015 עמד ה־EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים והפחתות) של בית ההשקעות על 220 מיליון שקל. כלומר, העסקה נעשית במכפיל של 8.2 על ה־EBITDA. לעומת זאת, בפסגות עמד ה־EBITDA על 390 מיליון שקל ב־2015, כך שלפי המכפיל בעסקת מיטב דש, היה צריך פסגות להימכר לפי שווי של 3.2 מיליארד שקל. אמנם זהו שווי נמוך מ־3.75 מיליארד שקל ששילמה אייפקס ב־2010 עבור פסגות, אך אם מביאים בחשבון דיבידנדים של יותר מחצי מיליארד שקל שאייפקס משכה מאז - לכאורה אייפקס יכולה לצאת ללא הפסד מההשקעה.

 

עם זאת, סביר שתמחור עסקת מיטב דש שקלל את ההכנסות הצפויות של החברה־הבת פנינסולה וסוכנות הביטוח י.ק.ב וההכנסות ממיזוג פעילות הגמל והפנסיה של איילון, שלראשונה תוצאותיהן יאוחדו בדו"חות 2017. על פי הערכות, מכפיל ה־EBITDA יירד אז וינוע סביב 7, המשקף לפסגות שווי של 2.7 מיליארד שקל בלבד, כלומר הפסד למשקיעי אייפקס על ההשקעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x