ראיון כלכליסט
מנכ"ל מיטב דש מרגיע: "הלקוחות לא צריכים לחשוש - הם רק ירוויחו מהרכישה"
אילן רביב ל"כלכליסט": "הקרן הרוכשת היא אמנם אירופאית-סינית, אבל בית ההשקעות נשאר תחת רגולציה ישראלית, עם שדרת ניהול ישראלית"
"הלקוחות שלנו רק ירוויחו ממהמהלך", אומר אילן רביב מנכ"ל דש מיטב ל"כלכליסט", לאחר חתימת העסקה בה תועבר הבעלות על החברה מצבי סטפק ואלי ברקת והציבור אל קרן XIO, לפי שווי של 1.48 מיליארד שקל.
הפרמיה בעסקה איננה שיגרתית, 10%-60% על מחיר השוק.
"זה רק מעצים את ההרגשה הנהדרת של הכרה בעשייה מרובה שנעשתה פה ואני מחלק את הקרדיט לעובדים ולמנהלים כאן שעובדים קשה מאד".
מה עניין את הרוכשים בבית השקעות ישראלי, ולמה דווקא מיטב דש?
"מעניין אותם ישראל, כלכלה צומחת, אוכלוסייה צומחת, עולם פיננסי צומח. בתוך ישראל מעניין אותם גוף מוביל בתחום הפיננסים ואנחנו בהחלט שם. הם אהבו את הטכנולוגיה והדיגיטל, ואהבו את הגיוון של העסקים בין החסכון ארוך הטווח והקצר טווח והכניסה לעולם האשראי.
"אני שמח שהכירו ביכולות ובהישגים שלנו. יש כמה מרכיבים שעושים אותנו אטרקטיבים בעיניהם. אנחנו גוף שמחולל תחירות יחד עם הרגולציה הפעילות בדיגיטל והבחירה בקרן ברירת המחדל. הם ראו את הגיוון בפעילות, שמדובר בעסק עם ד.נ.א טוב והנהלה יציבה, חברה משפחתית עם ותק".
זו קרן אירופית-סינית. כשמדובר בסינים יש חששות לאן יילך הכסף ובמה יושקע. מה אתה יודע על התוכניות?
"הקרן היא קרן זרה אירופית וסינית אבל בוא לא נשכח שבית ההשקעות נשאר תחת רגולציה ישראלית, רוב דירקטוריון ישראלי ושדרת ניהול ישראלית. אני אשר מנכ"ל. אבנר ישאר מנהל פיתוח עסקים, וימשיך לצרף עסקים כמו איילון ופנינסולה.
"מה שחשוב זה שההנהלה, ועדת השקעות והדירקטוריון הם ברוב ישראלי. אני לא רואה מקום לחשש של לקוחות. הם ירוויחו מהמהלך. ישבתי עם אנשי הקרן הרבה ישיבות וראיתי אנשים שיש הרבה מה ללמוד מהם. גם הלקוחות ירוויחו מהמקצועיות שלהם. יש להם נסיון נרחב כמנהלים בחברות השקעה בבלקרוק, ג'יי פי מורגן ורוטשילד, בתי השקעות וגופים פיננסייים שעבדו בהם. זו השקעה הרביעית שלהם".
מבנה העסקה מורכב מעט. למה בחרתם בשתי חלופות ולא בעסקה פשוטה?
"זה פרי של מו"מ ארוך שבו ניסינו לגשר ולהגיע למחירים ומתווה מוסכם. כולנו חושבים שזה הכי טוב לציבור, שיכול לבחור בין שתי חלופות. או חלופה של מזומן או מי שרוצה אופק יותר ארוך עם קצת סיכון, יכול לבחור בחלופה השנייה עם תמורה גבוהה יותר.
"חשוב להדגיש שההצעה היא הצעה אחידה לבעלי מניות מהציבור, לבעלי המניות והעובדים. קרן הפנסיה, סטפק וכולם מקבלים אותו מחיר ואין פרמיה לבעלי השליטה. זה נדיר במחוזותינו.
"יש לנו מעל 800 עובדים וכל מי שהצטרף עד ספטמבר קיבל אופציות בעסקה. אני לא מכיר עסקאות כאלה בעולם החברות הפיננסיות אלא רק בהייטק. אנחנו מאד גאים במה שעשינו עם העובדים. 100-50 מיליון שקל זה שווי האופציות לעובדים. בדיווח יש 6.1 מיליון אופציות שניתנו לעובדים. מחיר מימוש זה 10 שקלים למניה בממוצע. במזומן זה 72 מיליון שקל, ובחלופה השנייה זה 100 מיליון. הביצועים של המניה בבורסה מראים גם שהמשקיעים מרוצים".
באיזה חלופה תבחר אתה אישית?
"לא החלטתי. יש לי זמן, עד שבועיים לפני הקלואוסינג".
כמה זמן להערכתך יקח להשלמת העסקה?
"יקח בין 12-6 חודשים. נעשה המקסימום לזרז את זה".
כמה אתה צופה שאפשר יהיה לעבור את הרגולטורים לאור הנסיון בכלל ביטוח והפניקס, שם המפקחת לא אישרה שום רוכש?
"היינו אצל חלק מהרגולטורים, במשרד האוצר עם הקרן והקרן לבד. האנשים שעבדנו איתם, אנשי הקרן, הם מקצועיים מהדרגה הראשונה. על הסיכויים לא אדבר".
איך נוצר הקשר עם הרוכשים?
"לא היתה כוונה למכור. אבל אז קיבלנו הצעה. אנחנו חברה ציבורית ומחוייבים לשקול הצעה כזו, מה גם שהיא היתה טובה ובפרמיה יפה מאד".
כמה כל אחד מבעלי השליטה רצה את העסקה?
"באותה מידה".