"נתמחר את פיליפס כמו את התספורת שעשה תשובה בעבר"
מנכ"ל סאות'רן מקבוצת TCI, שרוצה לגייס בתל אביב חוב של 90 מיליון דולר, נפגש עם מוסדיים כדי שיקחו חלק בהנפקה. אלא שההסתבכויות המשפטיות של המייסד וייעוד הגיוס - החלפת חוב ולא רכישת נכסים חדשים - מרתיעים את המוסדיים
שלושה ימים בלבד חלפו מאז פרסמה חברת הנדל"ן האמריקאית סאות'רן מקבוצת TCI תשקיף לגיוס 90 מיליון דולר בישראל - ונראה שהיא הצליחה לעורר סערה בקרב המשקיעים יותר מכל מקבילותיה. מנכ"ל החברה דניאל מוס שוהה בימים אלו בישראל ונפגש עם גופים מוסדיים מקומיים כדי לשכנע אותם להשתתף בהנפקה.
המשימה שלו תהיה קשה במיוחד נוכח העבר הבעייתי ורצוף ההסתבכויות המשפטיות של המייסד ג'ין פיליפס וחברות מקבוצת TCI, כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט".
- כספי ההנפקה ישחררו את ג'ין פיליפס מערבות אישית
- הפרקטיקה מהנדל"ן עברה גם לביטוח
- שומט החובות הסדרתי מארה"ב בדרך לת"א
בינתיים מוס פגש בעיקר גופים קטנים, אבל נראה שהמוסדיים הגדולים שהוא מתכנן לפגוש כבר מקשיחים עמדות לקראת ההנפקה - ואולי אף מנצלים את המומנט השלילי שנוצר לחברה בכניסתה לישראל. "אין ספק שעבר בעייתי של אדם שהסתבך עם רשויות החוק יבוא לידי ביטוי בהנפקה", אמר אחד המוסדיים ל"כלכליסט".
"זה שלחברה היו פשיטות רגל זה עוד בסדר, גם בשוק הישראלי לא חסרות חברות שידעו פשיטות רגל על כמה נכסים, אבל כשבעברו יש חשד להתנהלות קלוקלת ולפלילים - זה כבר סיפור אחר. אנחנו עדיין לא מכירים את העובדות לעומק אבל בהנחה שהפרטים שפורסמו נכונים - בהחלט נדרוש פרמייה גבוהה בהנפקה. זה סיכון שצריך להתחשב בו ואולי אפילו יש פה הזדמנות לעשות כסף לא רע, כי בסך הכל נכסי החברה הם טובים", אמר.
מוסדי אחר אמר ל"כלכליסט": "בסוף, כשמסתכלים על החברה ומנתחים אותה לעומק, צריך לקבוע: או שהחברה כלל לא ראויה להנפקה בישראל, או שהיא ראויה ודורשת פרמיה גבוהה. עדיין לא פגשנו את נציגי TCI ואנחנו גם לא מתכוונים לבטל את הפגישה שלנו, למרות כל מה שפורסם על האיש. בדיוק כמו שאני מתמחר בהנפקות את העבר של יצחק תשובה, שביצע תספורות בשוק הישראלי, כך אני אתמחר את פיליפס. ייתכן שבמהלך הפגישות נגלה דברים חדשים שיסתרו את התמונה".
על פניו נראה שלחברה יש פורטפוליו של נכסים טובים הכולל בתים להשכרה מסוג מולטי פמילי באזור טקסס המדורגים A, עם שיעור מינוף נמוך של 48% ותזרים יציב. אלא שהעבר של פיליפס, שכולל הרשעה של המפקח על הביטוח בטקסס שקיבל מפיליפס שוחד (פיליפס לא הואשם בפרשה) ו־12 פשיטות רגל מאז 2011 של חברות־בנות של TCI תחת ניהולו של מוס, מדליקים נורה אדומה. גם תמורת ההנפקה של TCI הרימה לא מעט גבות. מוס מתכנן לגייס בישראל כדי להחליף הלוואות קיימות של החברה שנלקחו בריביות גבוהות, ולא לרכישת נכסים חדשים.
על פי התשקיף, כ־75 מיליון דולר מתוך 90 מיליון דולר שמתכננת החברה לגייס בישראל מיועדים להחלפה של ארבע הלוואות קיימות על הנכסים. כלומר: על כל שקל של המשקיעים הישראלים, 83 אגורות יופנו להחלפת חובות ורק 17 אגורות לרכישה של נכסים חדשים.
מקורבים לחברה מסרו בתגובה: "מטרת החברה היא לבסס מערכת יחסים ארוכת טווח עם השוק הישראלי. מדובר בחברה עם נכסים טובים, מיוצבים, תזרימיים, עם מימונים לטווח ארוך וללא סיכוני ריבית, שהנהלתה מקצועית והיא מפוקחת כחברה ציבורית אמריקאית. אנו משוכנעים שאם מוסדות פיננסיים אמריקאיים מובילים, לרבות גוף ביטוח ההלוואות הפדרלי HUD, מעניקים לחברה ביטוחים והלוואות, גם השוק בישראל ימצא אותה ראויה לכך".