ההימור של אלטשולר שחם נגד אג"ח ארה"ב השתלם
קרן ההשתלמות, שהיתה בפוזיציית שורט על אג"ח ממשלת ארה"ב, הניבה תשואה של 0.72% – הגבוהה ביותר באוקטובר
קרנות ההשתלמות הישראליות חזרו לעליות. הקרנות סיכמו את אוקטובר עם תשואה ממוצעת של 0.2%, בעוד בספטמבר התשואה השלילית עמדה על 0.5%. מתחילת השנה עומדת התשואה המצטברת על 2.4% והתשואה לשלוש שנים מסתכמת ב־11.7%. הקרנות נהנו באוקטובר בעיקר מהעלייה במניות הקטנות בישראל, מניות אירופה ואג"ח חברות שהניבו תשואות חיוביות.
- מניות הפארמה צבעו את ענף ההשתלמות באדום
- ותודה למתחרות: קופת הגמל של ילין לפידות עקפה את אקסלנס בהיקף הנכסים
- עליית הסיכונים הרסה את החגיגה
בחודש שחלף התרחשו שתי תופעות מנוגדות בשוק המניות הישראלי: בעוד במהלך אוקטובר המניות הגדולות סבלו מירידה, הקטנות דווקא נהנו מעליות. כך, מדד ת"א־25 איבד 2.6% ואילו מדד ת"א־75 הוסיף 0.4%. גם בקרב האג"ח חלו תופעות מנוגדת. מדדי האג"ח הממשלתיות ירדו ב־0.3% במהלך אוקטובר, בעוד מדדי האג"ח הקונצרניות עלו ב־0.3%. בארה"ב חלה ירידה של 2% במדד S&P 500 במהלך אוקטובר וירידה במחירי האג"ח הממשלתיות.
קרן ההשתלמות שהניבה את התשואה הטובה ביותר היא אלטשולר שחם עם תשואה של 0.72%. מתחילת השנה הניבה הקרן של אלטשולר שחם תשואה מצטברת של 3.5% (מקום חמישי) ולטווח של שלוש שנים היא הניבה תשואה של 13.22% (מקום חמישי). את המקום הראשון מתחילת שנה עדיין תופסת ילין לפידות עם תשואה של 5.63%. את המקום האחרון באוקטובר ומתחילת השנה תפסה הלמן־אלדובי עם תשואה שלילית של 0.14% ותשואה של 0.34% בהתאמה.
"מאריכים מח"מ באג"ח"
דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, הסביר ל"כלכליסט" איך בית ההשקעות הצליח להשיג תשואה עודפת על המתחרים באוקטובר. "מה שעזר לנו, עוד לפני הבחירה בדונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, היה עליית התשואות באג"ח הממשלתיות בארה"ב ובגרמניה. היו לנו פוזיציות של שורט על האג"ח האלו. ניתחנו את תוואי התפתחות הריבית והחלטנו לעשות לונג על האג"ח הממשלתיות הישראליות ושורט על האמריקאיות והגרמניות וזה נתן לנו 80% מהתשואה באוקטובר. מאז תוצאות הבחירות סגרנו פוזיציות. גם לא היתה לנו חשיפה למניות הפארמה, שנפלו מאוד באוקטובר".
במבט קדימה ציין ירדני כי "אנחנו רואים תשואות עולות בשוק המניות האמריקאי. אבל צריך לזכור שטראמפ נבחר רק לאחרונה וחובת ההוכחה עדיין מוטלת עליו. אנחנו החלטנו לפעול בניגוד לשוק, כמו שאנחנו תמיד עושים. אז אנחנו קצת מאריכים מח"מ באג"ח שלנו, מורידים חשיפה לפיננסים ועובדים נגד המגמה. השוק הישראלי דומה לשוק בארה"ב, אבל השוק פה הרבה יותר אטי במגמות שלו ומייצר פחות הזדמנויות השקעה. אנחנו מאמינים שמניות הנדל"ן המניב הישראליות הן אטרקטיביות. זה נכון שהאטרקטיביות ירדה אבל היא עדיין קיימת".
"הדולר ימשיך להתחזק"
קרן נוספת שבלטה באוקטובר היא אקסלנס. הקרן של אקסלנס התמקמה במקום השלישי עם תשואה של 0.3% באוקטובר ותשואה של 2.92% מתחילת השנה (מקום חמישי). "ההרחבות הכמותיות ביפן עזרו לשוק במדינה והחשיפה ליפן עשתה לנו טוב באוקטובר", אמר ל"כלכליסט" רונן מטמון, מנהל השקעות ראשי באקסלנס גמל. "באירופה אנחנו מחזיקים במדד דאקס הגרמני, שעשה תשואות טובות. אנחנו לא משקיעים הרבה במניות, אבל אלו שבחרנו בהם, תרמו לנו באוקטובר. בנוסף, גם העלייה בדולר תרמה לתשואה שלנו".
מטמון התייחס לניצחונו של טראמפ בארה"ב: "אני חושב שבחירת טראמפ תעשה טוב לארה"ב והכלכלה שם לקראת פריחה, ולכן מדד S&P 500 הוא מעניין עכשיו. אני חושב שמגמת התחזקות של הדולר תימשך. ההנחה היא שהריבית בארה"ב תעלה, אבל במקומות אחרים, כמו באירופה או בישראל, עלייה דומה לא תתבצע, ולכן זה צפוי להשפיע על התחזקות הדולר. בנוסף נמשיך לראות תשואה עודפת במניות בנקים בישראל ובארה"ב".