$
שווקי חו"ל

סין? דויטשה? ברקזיט? הפעילות התעשייתית הגלובלית בשיא של שנתיים

על פי מדדי מנהלי הרכש ברחבי העולם, מסתבר שב-2016 נרשם שיפור משמעותי בפעילות הכלכלית העולמית; פסגות: "מגמה זו תלווה אותנו גם ב-2017"

בתחילת השנה השיח המרכזי עוד סבב סביב "נחיתה קשה" בסין והפחד מקריסה של חברות האנרגיה בשל ירידת מחירי הנפט. באמצע השנה השווקים הפיננסים קיבלו הפחדה בשל הברקזיט והבעיות בבנק הגרמני דויטשה בנק. לכל אלו היו השפעות מהותיות על השווקים, אבל מה קורה עם הכלכלה העולמית?

אורי גרינפלד כלכלן ואסטרטג ראשי של בית ההשקעות פסגות אומר כי "על פי מדדי מנהלי הרכש ברחבי העולם, המהווים בדרך כלל מדדים מקדימים מוצלחים של מספר חודשים לצמיחה הכלכלית, מסתבר שב-2016 נרשם שיפור משמעותי בפעילות הכלכלית העולמית".

 

בשבוע שעבר, חברת השירותים הפיננסים MARKIT פרסמה כי הפעילות התעשייתית הגלובלית (PMI, מדד מנהלי הרכש) בחודש אוקטובר היא הגבוהה מזה שנתיים.  

 

מדד מנהל הרכש העולמי לחודש אוקטובר - קריאה מעל 50 מעידה על התרחבות הפעילות הכלכלית ולהיפך מדד מנהל הרכש העולמי לחודש אוקטובר - קריאה מעל 50 מעידה על התרחבות הפעילות הכלכלית ולהיפך

 

גרינפלד מסביר כי "אי ודאות תמיד הייתה בשווקים וכנראה שתמיד תהיה, אך כשמתבוננים מעבר לסנטימנט הרגעי וכאשר ובוחנים את התמונה הכוללת, נראה כי הפעילות הכלכלית ברחבי העולם, אחרי שנתיים של דשדוש ואפילו האטה, רשמה שיפור ב-2016 ונראה כי מגמה זו תלווה אותנו גם ב-2017".

 

משמעות נוספת של נתוני הפעילות החיוביים מציין הכלכלן היא "שניתן לצפות להמשך עלייה בסביבה האינפלציונית, מעבר להתפוגגות השפעות ירידת מחירי הנפט, וכי הפד ימשיך לפעול להעלות את הריבית גם השנה (ההסתברות הנגזרת בשווקים נכון להיום עומדת על 76% עבור דצמבר) וגם בשנה הבאה".

 

"סביבה גלובלית משופרת ביחד עם לחצים אינפלציוניים מתגברים צפויה להוות רוח גבית לשוקי המניות אך תתמוך פחות בשוקי האג"ח", סיכם.

 

ההאצה בתשואות האג"ח מבשרת: "הפד יעלה את הריבית בדצמבר"

 

בשבועות האחרונים האיצה עליית התשואות בשוקי האג"ח בעולם. מאז תחילת ספטמבר ירדו מדדי האג"ח הממשלתיות הארוכות (10 שנים ומעלה) בארה"ב ובאירופה בשיעור של כ-5.5%-6%, עדיין פחות מאשר בגל הירידות שפקד את שוקי האג"ח בחודשים אפריל-מאי 2015 במהלכו האג"ח האירופאי ירדו בכ-13% והאמריקאי בכ-9% ופחות מהירידות של צמצום ההרחבה הכמותית (Tapering) ב-2013 במהלכן ירד מדד האג"ח הארוכות בארה"ב בכ-14%.

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש ציין בשבוע שעבר כי הסיבה העיקרית כנראה לעליית התשואות היו הצעדים והתבטאויות הבכירים של הבנקים המרכזיים. "המשקיעים קולטים שהבנקים המרכזיים מיצו את יכולתם לקדם צעדים מוניטאריים מקלים. בשבוע האחרון שמענו את הנגידים הרבים בארה"ב מתבטאים בעד העלאת הריבית. נגיד הבנק המרכזי של בריטניה אמר שיש גבול עד כמה הבנק יהיה מוכן לסבול עלייה באינפלציה. הנגיד היפני אמר שהבנק לא צפוי לשנות את מדיניות הריבית בפגישה הקרובה ושהוא לא בהכרח יתערב אם התשואות של האג"ח הארוכות מ-10 שנים יעלו. באירופה נרגעו אומנם החששות מפני ה-Tapering המיידי, אך הוא צפוי להתחיל במהלך 2017", הוסיף הכלכלן.

 

זבז'ינסקי הוסיף עוד כי ציפיות האינפלציה עלו במרבית המדינות המפותחות. "הסיבות לעלייה בציפיות קשורות בעיקר לשיפור בכלכלה והופעת הסימנים המעידים על התעוררות האינפלציה בפועל במדינות שונות".

 

ג'נט ילן יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן יו"ר הפדרל ריזרב צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x