ראיון כלכליסט
"זה סביר שלבנק ישראל יש 750 עובדים ולרשות שוק ההון רק 200?"
רשות שוק ההון נפרדה ממשרד האוצר והפכה ליחידה עצמאית בראשות דורית סלינגר. ברשות מתכננים להגדיל את כוח האדם ב־25%
אתמול נפרדה רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון ממשרד האוצר והפכה ליחידה ממשלתית עצמאית ונפרדת, בדומה לרשות ניירות ערך. בראש הרשות תעמוד דורית סלינגר, המכהנת בתפקידה כשלוש שנים. בראיון ל"כלכליסט" מסביר סגן שר האוצר, יצחק כהן מה הבשורה בעצמאות של רשות שוק ההון.
"שר האוצר משה כחלון מוותר כאן על טריטוריה וסמכויות כי הוא צופה פני עתיד", אומר כהן. "חשבנו מה יקרה בעוד 10 שנים, כשהפיקוח על גופי הפנסיה יגיע לממדים גדולים מכדי להשאירו כאגף בתוך משרד האוצר. יידרש אז גוף עצמאי ומקצועי, שישמור על אינטרס המבוטחים ללא השפעות פוליטיות".
- יצחק כהן: "חינוך פיננסי מיועד להגדלת הרווחה בחברה הישראלית"
- אי.די.בי בדרך לגיוס חוב של כ־250 מיליון שקל
- "להפסיק את הפארסה של דחיית ניסיונות מכירות חברות ביטוח"
עד כה האגף היה נתון להשפעות פוליטיות?
"לא, אבל חשיבות היעדר ההשפעות האלה מתחדדת עם השנים. בנק ישראל מפקח על 1.1 טריליון שקל מכספי הציבור, בעוד הרשות החדשה מפקחת על 1.5 טריליון שקל. אין לזה אח ורע בשום מקום. זו הרשות עם היקף הכספים המפוקחים הגדול ביותר".
סלינגר הבהירה שתידרש תוספת כוח אדם של 50 איש מעבר ל־200 עובדי הרשות. למה צריך כזו תוספת?
"נוספו יחידות ביקורת. הרשות תפקח על כל גופי האשראי החוץ־בנקאי, כמו פנינסולה ונאוי. עד היום האגף נסמך במקרים רבים על כוח האדם של משרד האוצר, כמו שירותי משאבי אנוש, ייעוץ משפטי וחשבות. עכשיו הסממנים של העצמאות יכללו מינוי בעלי תפקידים ייעודיים לרשות. זה נראה סביר שלבנק ישראל יש 750 עובדים (מתוכם 150 בפיקוח על הבנקים — ר"ב), לרשות ני"ע יש 250 עובדים, וברשות שוק ההון - שמדי שנה מתווספים לפיקוחה עוד 100 מיליארד שקל של כספי ציבור - יהיו רק 200?".
בסופו של יום, עובדי הרשות החדשה קמו בבוקר והלכו לאותם משרדים, ומבחינה טכנית דבר לא השתנה. מה הבשורה הגדולה לחוסכים?
"זה ממש לא נכון. אני עומד בראש מינהלת ההקמה של הרשות ואנחנו פועלים לאתר מיקום חדש, בתקווה בירושלים. יש כאן בשורה משמעותית לציבור החוסכים, שיוכלו להיות רגועים ושקטים כשיהיה גוף שיפקח על גופי הפנסיה שיהיה מקצועי ונטול השפעות פוליטיות. יותר מ־25 סמכויות הועברו משר האוצר ליו"ר הרשות החדשה. נושאים כמו ההון עצמי של חברות, קביעת מבנה הדו"חות הכספיים והוראות ביחס למבנה פוליסות ביטוח. הסמכויות הללו יסייעו לניהול תקין של הגופים המפוקחים ולקידום תחרות בשוק ההון. כמובן תיחסך כאן הרבה בירוקרטיה ותגדל יכולת התגובה של הרשות".
מה יהיה תקציב הרשות?
"על פי הערכות, מדובר בעשרות מיליוני שקלים, אבל אנחנו בדיונים מול אגף הנכסים באוצר. בניגוד לרשות ני"ע ולבנק ישראל, הרשות תישאר יחידת סמך ויש לזה יתרון גדול. כל האגרות שהרשות החדשה תגבה ייכנסו לאוצר המדינה, ואגף התקציבים יתקצב את הרשות כך שלא יהיה תמריץ להגדיל את הרגולציה דרך גביית אגרות נוספות".
יש טענה שהרשות תחליש את סלינגר, כי היא מתרחקת ממוקדי הכוח, מישיבות ממשלה, מהשר.
"זה נכון גם לגבי בנק ישראל ורשות ניירות ערך. מובן שסלינגר תשתתף כשיהיו ישיבות רלבנטיות אליה, היא עדיין חברת הנהלת משרד האוצר. גם פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע, ישתתף בעניינים רלבנטיים לגביו".
חברי כנסת שלחצו הצליחו לשלול חלק מהסמכויות שתוכננו להיכלל ברשות החדשה, דוגמת התקנון האחיד בפנסיות. נכנעתם?
"ממש לא. לא היה אכפת לנו שתקנון אחיד יגיע לאישור ועדת הכספים. כל מה שסוכם היה בהסכמה הדדית".