$
שווקי חו"ל

ההאצה בתשואות האג"ח מבשרת: "הפד יעלה את הריבית בדצמבר"

כך מעריך אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, על רקע העליות של תשואות האג"ח הממשלתיות בחודש האחרון בשווקים. מיטב דש: "הסיבה העיקרית לעליות היא הצעדים והתבטאויות האחרונים של בכירי הבנקים המרכזיים"

"אלא אם הסביבה הפוליטית בארה"ב ו/או באירופה תכניס את השווקים לסחרור, העלאת הריבית בדצמבר נראית כסיפור גמור. בהתאם, תשואות האג"ח ל-10 שנים עלו בחודש האחרון ב-30 נ"ב ועומדות על 1.85%". כך אמר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות.

בחודש האחרון האיצה עליית התשואות בשוקי האג"ח בעולם. מאז תחילת ספטמבר ירדו מדדי האג"ח הממשלתיות הארוכות (10 שנים ומעלה) בארה"ב ובאירופה בשיעור של כ-5.5%-6%, עדיין פחות מאשר בגל הירידות שפקד את שוקי האג"ח בחודשים אפריל-מאי 2015 במהלכו האג"ח האירופאי ירדו בכ-13% והאמריקאי בכ-9% ופחות מהירידות של צמצום ההרחבה הכמותית (Tapering) ב-2013 במהלכן ירד מדד האג"ח הארוכות בארה"ב בכ-14%.

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש מסביר כי התשואות עלו לא בגלל סיבה אחת, אלא בגלל שילוב של מספר גורמים. לדבריו, "גידול בסיכוי לעליית הריבית בארה"ב הצית את המהלך הנוכחי, אך בשבועיים האחרונות הוא לא היה הכוח העיקרי. הסיכוי לעליית הריבית בחודש דצמבר עלה ב-4% בלבד ל-69%, אך התשואה ל-10 שנים טיפסה ביותר מ-0.1%".

 

ג'נט ילן - יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן - יו"ר הפדרל ריזרב צילום: איי פי

 

זבז'ינסקי מציין כי הסיבה העיקרית כנראה לעליית התשואות היו הצעדים והתבטאויות הבכירים של הבנקים המרכזיים. "המשקיעים קולטים שהבנקים המרכזיים מיצו את יכולתם לקדם צעדים מוניטאריים מקלים. בשבוע האחרון שמענו את הנגידים הרבים בארה"ב מתבטאים בעד העלאת הריבית. נגיד הבנק המרכזי של בריטניה אמר שיש גבול עד כמה הבנק יהיה מוכן לסבול עלייה באינפלציה. הנגיד היפני אמר שהבנק לא צפוי לשנות את מדיניות הריבית בפגישה הקרובה ושהוא לא בהכרח יתערב אם התשואות של האג"ח הארוכות מ-10 שנים יעלו. באירופה נרגעו אומנם החששות מפני ה-Tapering המיידי, אך הוא צפוי להתחיל במהלך 2017", הוסיף הכלכלן.

 

זבז'ינסקי מוסיף עוד כי ציפיות האינפלציה עלו במרבית המדינות המפותחות. "הסיבות לעלייה בציפיות קשורות בעיקר לשיפור בכלכלה והופעת הסימנים המעידים על התעוררות האינפלציה בפועל במדינות שונות. כך, מדד ההפתעות בנתוני האינפלציה בפועל במדינות העיקריות של Citi עלה בחודשים האחרונים לרמה הגבוהה ביותר בשנתיים. בסוף השבוע הפתיעה כלפי מעלה האינפלציה בגרמניה" ציין הכלכלן.  

 

ההסתברות להעלאת ריבית אחרי דצמבר עומדת על 21% בלבד

 

גרינפלד מפסגות אומר כי השיח הכלכלי מתרכז בדרך כלל בהסתברות להעלאת ריבית בפגישה הקרובה או בזו שאחריה, אבל הוא מציין ש"אם מסתכלים על שוק הריביות בארה"ב אפשר לראות שההסתברות הגלומה ליותר מהעלאת ריבית אחת ב-2017 (בהינתן שהריבית תועלה בדצמבר הקרוב) עומדת על 21% בלבד. כלומר, השווקים, וקשה להאשים אותם לאור התנהלות הפד בשנה האחרונה, נכנסו למוד של העלאה בשנה".

 

גרינפלד מעריך ש"לאור השינוי בסביבת האינפלציה והעובדה שבשנה הבאה הבחירות כבר לא יהוו שיקול, מדובר על תמחור חסר ויש מקום לעליית תשואות נוספת. באופן דומה, לפי מודל תמחור האג"ח של בית ההשקעות התשואה כיום צריכה לעמוד על כ-1.95% כך שיש מקום להמשך עליית התשואות אך באופן מוגבל בלבד".

 

לגבי ישראל אומר הכלכלן  כי "התשואות אמנם עלו בצורה הרבה יותר מתונה (15 נ"ב) אך מכיוון שבנק ישראל נמצא בחופשה ארוכה מבחינת המדיניות המוניטארית, עיקר ההשפעה על העקום הישראלי תגיע מכיוון ארה"ב. המשמעות: במידה ואנו צודקים, יש לנצל את עליית התשואות להארכת המח"מ באופן הדרגתי".

 

וול סטריט וול סטריט צילום: רויטרס

 

 

"קלינטון ובמיוחד טרמפ מבטיחים הרחבה פיסקאלית"

 

רונן מנחם מנהל מחלקת המסחר והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות אומר ש"הן קלינטון ובמיוחד טרמפ מבטיחים הרחבה פיסקאלית, דבר שיגדיל את היצע האג"ח ויפעל לירידה של מחירן. משקיעים הנערכים לכך פועלים כבר היום ולכן נוטים למכור אג"ח".

 

מנחם מציין שמדובר באפיק מאוד תנודתי. "עם כל הרעש, תשואת הפדיון ל-10 שנים עמדה על 2.15% לפני שנה כלומר האג"ח היו אז זולות יותר מאשר היום. יצוין, כי בסוף השבוע הודיע ה-FBI על חקירה נוספת לגבי הדוא"ל שקשור למועמדת קלינטון. היינו מצפים שהודעה כזו תגרום ביקוש לאג"ח וירידה של תשואות הפדיון שלהן, אך בפועל הן כמעט לא הגיבו, מה שעשוי להעיד על כך שמאחורי גל העליות האחרון של תשואות הפדיון "יש בשר". עם זאת, במבט להמשך, יש לגלות זהירות".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x