$
בארץ

כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית לנובמבר על 0.1%

הבנק נמנע מלהעלות את הריבית, בין היתר, כדי לא לפגוע במאמצים להחליש את השקל מול המטבעות הזרים, ועל מנת לעודד את הייצוא הישראלי

מיקי פלד 16:0027.10.16
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשות הנגידה קרנית פלוג, לא הפתיעה גם החודש והותירה את הריבית במשק לחודש נובמבר על 0.1%, כך לפי הודעת הבנק המתפרסמת היום (ה'). זוהי הריבית במשק מאז חודש מרץ בשנה שעברה, ועל פי תחזית חטיבת המחקר בבנק שפורסמה לפני כחודש זו גם תהיה הריבית עד הרבעון השלישי של השנה הבאה, ולאחר מכן תתחיל לעלות.

 

להחלטה הזו של הוועדה המוניטרית אפשר למנות כמה סיבות. אמנם האינפלציה הנמוכה מתחילת השנה, העומדת על 0% בלבד אחרי שנתיים של אינפלציה שלילית, לכאורה תומכת בהורדה של הריבית כדי להעלות את האינפלציה השנתית לטווח של 1%-3% שהוא תחום היעד. אולם התחזית של הבנק היא שבכל מקרה עד הרבעון השלישי של השנה הבאה האינפלציה תחזור ליעד ותעמוד על 1%, כך שצעד של הורדת ריבית לא נדרש כרגע מהבחינה הזו. מצד שני, העלאת ריבית תפגע במאמצים של הבנק, באמצעות רכישה של מיליארדי דולרים, להחליש את השקל מול המטבעות הזרים כדי לעודד את הייצוא הישראלי.

 

 

 

אנשי הבנק כותבים כי מנתוני סקר החברות שלו עולה שגם ברבעון השלישי צפויה המשך הצמיחה במשק לאור דיווחי החברות בכמעט כל הענפים על גידול בפעילותן. אנשי הוועדה המוניטרית מוסיפים עוד כי המצב בשוק העבודה ממשיך להיות טוב לאור שיעור האבטלה הנמוך, וכן שמסקר החברות עולה כי בענפים שונים מדווחות החברות על מגבלות בגיוס עובדים. במלים אחרות, בנק ישראל רומז לכך שדווקא מכיוון שוק העבודה יבוא המזור לאינפלציה הנמוכה - על פי מסגרת החשיבה המוכרת בכלכלה כ"עקומת פיליפס". זאת משום שמעסיקים שנתקלים בקשיים לגיוס עובדים ינסו להציע שכר גבוה יותר למועמדים לעבודה ולעובדים קיימים כדי שלא יעזבו. יחד עם הכח הארגוני של עובדים במקומות עבודה רווחיים שיש בהם ועדים ניתן להניח שכלל הוצאות השכר של המעסיקים יגדלו ואיתו כמובן כח הקנייה של העובדים. מכאן שעשוי להיות גידול באינפלציה.

 

 

 

עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון קרנות נאמנות, מסר בתגובה כי "הודעת הריבית דומה לאלו של החודשים האחרונים וככל הנראה תהיה דומה לאלו של החודשים הקרובים. בין אם הריבית בארה"ב תועלה בדצמבר ובין אם לא, נראה כי כל עוד לא יחול שינוי במגמת הצמיחה והאינפלציה הגלובלית (שמן הסתם תשפיע על המשק הישראלי), סביבת הריבית המקומית והעולמית תמשיך להיות נמוכה מאוד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x