$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הסכסוך הגובר בבורסה: האוזר מנסה לעשות בקרת נזקים

יו"ר רשות ני"ע מבקש להעביר בחקיקה את השינוי המבני בבורסה ולשם כך יגיע מחר לוועדת הכספים - אלא שחברי הכנסת צפויים לדרוש הסברים על הבלגן השורר בה. בסביבת האוזר מבהירים: "הוא לא ייתן למהלך להיכשל בגלל מאבקי אגו"

רחלי בינדמן 06:2426.10.16

אם לא יהיו ביטולים של הרגע האחרון, ביום חמישי יתקיים דיון שני בוועדת הכספים של הכנסת על מהלך השינוי המבני בבורסה, שמוביל בעוצמה יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר. בעיניו זוהי אחת הרפורמות החשובות בשוק ההון, כלי מרכזי להחייאת הבורסה המדממת.

 

במסגרת הרפורמה תנותק הבעלות בבורסה מזהות חבריה, והיא תהפוך לגוף הפועל למטרות רווח. אלא שהזעזועים שניכרים בחודשים האחרונים בבורסת תל אביב יוצרים עבור חברי הכנסת המסתייגים מהרפורמה כר פורה למסמס אותה. אלה צפויים להתקיף את יו"ר הרשות בשאלות לגבי עמידתו מנגד בעוד סכסוכי אגו פנים־ארגוניים מעיבים על תוצאות הגוף הזה.

 

לפני שבועיים חשף "כלכליסט" כי דירקטוריון הבורסה מקדם מהלך להדחת היו"ר אמנון נויבך, נוכח חוסר שביעות רצון מתפקודו והתערבותו בסמכויות המנכ"לית בפועל גל לנדאו־יערי. זו האחרונה מונתה לממלאת מקום המנכ"ל ביוני האחרון, לאחר שיוסי ביינארט הודיע על היעדרותו מתפקיד המנכ"ל על רקע מחלה. בספטמבר הודיע ביינארט סופית על פרישתו. נויבך, שניסה לגבש בסוף מרץ מהלך שכשל להדחת ביינארט, עט על ההזדמנות והשתלט על חלק מסמכויותיה של לנדאו־יערי, שהגיבה בעזיבה.

בישיבת דירקטוריון סוערת שהתקיימה לפני שבועיים הוחלט להקטין את אחוזי המשרה של נויבך ל־50% ולהחזיר את לנדאו־יערי לתפקיד, תוך התחייבות שתקבל חופש פעולה מלא.

 

שובר שתיקה רועמת

 

על פי גורמים בסביבתו של האוזר, הוא צפוי לעדכן את חברי הכנסת כי המשבר מנוהל. "האוזר מנהל את המשבר הזה", אמרו המקורבים, "והוא יביא אותו לידי פתרון". זאת חרף שתיקתו הרועמת של האוזר בחודש האחרון, שבו הסכסוך הסלים.

 

לדבריהם, האוזר מתמקד כרגע בזירוז ועדת האיתור שבחר דירקטוריון הבורסה לאיתור מנכ"ל חדש, כדי שלא לעכב את השינוי המבני. האוזר, שסיים קדנציה בת חמש שנים, האריך אותה בפברואר האחרון בשלוש שנים נוספות כשלנגד עיניו מטרה בולטת אחת — השלמת השינוי המבני. "האוזר לא ייתן לשינוי המבני להיכשל בגלל מאבקי אגו ולשחק בתוך כך לידיים של המתנגדים לשינוי המבני", אומרים גורמים בשוק, הרומזים בעיקר לוועד עובדי הבורסה והבנקים הגדולים, שחוששים מפגיעה כלכלית.

 

חרף הביקורת שהוטחה בנויבך וההשפלה שעבר בישיבת הדירקטוריון שצמצמה את משרתו, גורמים בסביבת הבורסה מספרים כי בשלב זה אין בכוונתו להתפטר. "כשביינארט פרש נויבך חש שיכרון כוח ולקח לעצמו סמכויות לא שלו וזה תוקן. עכשיו הוא הבין את מקומו".

אמנון נויבך אמנון נויבך צילום: עמית שעל

 

גם המהלך שהוביל יו"ר הבורסה להדחת ביינארט במרץ נגע לקרב על סמכויות. בסופו הגיעו השניים לפשרה בתיווך איקה אברבאנל, לשעבר סמנכ"ל בכיר בטבע, והוגדרו סמכויותיהם. אלא שזמן קצר לאחר מכן עזב ביינארט, ונויבך ניצל את ההזדמנות כדי ליטול סמכויות שהוקצו אז למחליפתו.

 

כוח רב גם ללא נציגות

 

לרשות ני"ע אין נציג בדירקטוריון, אך להאוזר יש כוח רב־עוצמה גם כך. ראשית, משקיף מטעם הרשות יושב בישיבות הדירקטוריון. שנית, הדירקטורים החיצוניים הוותיקים ברכה ליטבק ויצחק חלמיש קשובים לו, ובעבר אף סייעו לו לשלול בונוסים ממנהלי הבורסה הקודמים אסתר לבנון וסם ברונפלד. יתרה מכך, בבורסה יש גם נציגות של משרד האוצר בדמות יואב גפני, התומך ומסייע להאוזר בשינוי המבני. אם לא די בכך, האוזר הצליח להדיח מתפקידם את לבנון וברונפלד, כך שכוחו רב גם ללא נציגות רשמית בדירקטוריון.

 

עם זאת, האוזר בעמדה לא פשוטה. הוא נתפס כמי שהביא למינוי ביינארט ונויבך לפני כמעט שלוש שנים, וכעת הם בלב סכסוך מתוקשר ורווי אמוציות שמציג את הבורסה באור נלעג.

 

לפני פגרת הכנסת ערכה ועדת הכספים דיון בודד בשינוי המבני. האוזר לחץ לקיימו בניגוד לדעת ח"כים מהאופוזיציה, שחוששים שהמהלך יוביל להעלאת עמלות המסחר. האוזר ביקש לדון במהלך הפגרה, אך זה לא קרה. המתנגדים לשינוי המבני, בראשם ועד העובדים והבנקים — שייאלצו למכור את רוב אחזקותיהם ללא רווחי מכירה — שכנעו חלק מהח"כים באי־נחיצותו.

 

בבורסה אמרו על מעורבותו של האוזר: "הבורסה ורשות ני"ע פועלות בתיאום לקידום הנושאים שעל הפרק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x