בלעדי לכלכליסט
לבייב שעבד את מניותיו ברשת התכשיטים כדי לשלם למוסדיים
כדי לרכוש את אפי פיתוח ולשמור על השליטה באפריקה ישראל הזדקק לבייב להלוואה פרטית של 550 מיליון שקל. ההלוואה נלקחה מהבנק הרוסי VTB, ובתמורה שעבד לבייב את מניותיו בחברת התכשיטים LEVIEV, ששוויין עשרות מיליוני דולרים
לב לבייב נאלץ לאחרונה לשעבד את מניותיו בחברת התכשיטים LEVIEV, ששווייה מוערך במאות מיליוני שקלים, כדי לשלם לגופי הפנסיה הישראליים, כך נודע ל"כלכליסט". הצעד מעיד עד כמה גדולה מצוקת המזומנים הפרטית של בעל השליטה בחברת ההשקעות הישראלית אפריקה ישראל.
- בעלי האג"ח הוציאו את לבייב ומקורביו מניהול הסדר החוב
- אפריקה נכסים: לא ייגרם לנו נזק מהותי "באירוע המורכב והחריג"
- בנק VTB מימן ללבייב את רכישת אפי פיתוח - והעסקה הושלמה
החברה נפגעה קשות מהמשבר הכלכלי ברוסיה, וכך גם לבייב עצמו. לבייב נקט צעד זה כדי לקבל הלוואה פרטית של 550 מיליון שקל לתשלום החוב לגופי הפנסיה בישראל וכדי לשמור על שליטתו בחברה.
בימים אלה מנהל לבייב משא ומתן מול גופי הפנסיה הישראליים, שמחזיקים בחוב של 3.2 מיליארד שקל שאפריקה לא מסוגלת לפרוע. בשבוע שעבר ביצע לבייב עסקה לרכישת 65% ממניות אפריקה ישראל בחברה־הבת אפי פיתוח, שמרכזת את פעילות הקבוצה ברוסיה. לבייב שילם עבור מניות אפריקה ישראל באפי פיתוח 550 מיליון שקל. הסכום יהווה חלק מתשלום החוב לגופי הפנסיה.
מניות אפי פיתוח לא הספיקו לבנק הרוסי
נוכח מצוקת המזומנים, לבייב נאלץ ליטול הלוואה בנקאית כדי לרכוש את מניות אפי פיתוח. כפי שנכתב ב"כלכליסט", את הכסף לווה לבייב מהבנק VTB - אחד הנושים הגדולים שלו ברוסיה, שמחזיק בשעבוד ראשון על קניון אפימול שבמוסקבה, שנבנה בהשקעה של יותר מחצי מיליארד דולר ב־2011. VTB היה גם זה שהחל בהסדר החוב הנוכחי של אפריקה ישראל, לאחר שאיים להשתלט על שלושה מנכסיה ברוסיה, בהם אפימול.
כדי לקבל את הכסף שעבד לבייב עבור הבנק הרוסי את מניותיו (65%) באפי פיתוח. זו נסחרת בבורסת לונדון בשווי 165 מיליון דולר, ולפיכך שווי מניותיו של לבייב מסתכם ב־105 מיליון דולר - 405 מיליון שקל, כלומר 75% מהחוב שנלקח מהבנק הרוסי. בעסקאות לרכישת מניות הבנקים דורשים יחסי כיסוי מלאים ואף יותר. משכך, המניות של אפי פיתוח לא הספיקו לבנק הרוסי ולבייב נדרש לעבות את הבטוחות. לבייב שעבד גם חלק ממניותיו בחברת התכשיטים בשווי של עשרות מיליוני דולרים נוספים. שעבוד מניותיו ב־LEVIEV מעיד על רצונו העז לשמור על השליטה בחברת אפריקה ישראל, גם על חשבון עסקי התכשיטים המסורתיים.
ל־LEVIEV סניף מרכזי בניו יורק וכן סניפי משנה באירופה, בעיקר בלונדון. החברה מתמקדת בתכשיטי יוקרה משובצי יהלומים בשווי שמגיע למיליוני דולרים ונקבע רק בעת ההזמנה. הסניף הניו־יורקי ידוע בקרב מפורסמי העיר ורשימת הקונים בו כוללת את השחקניות דרו ברימור, טרי האטצ'ר וקריסטין דיוויס. בשיחה עם "כלכליסט" טענה הנהלת החברה כי לבייב הוא אינו בעל השליטה בה אלא בעל מניות מיעוט.
השווי של אפריקה ישראל קטן ב־80% בשלוש שנים
שוויה של אפריקה ישראל בתל אביב הצטמק ב־80% בשלוש השנים האחרונות. זאת נוכח המשבר הכלכלי ברוסיה, שנבע מהסנקציות של מדינות המערב ומקריסת מחיר הנפט. החברה, שנסחרת היום בשווי 250 מיליון שקל בלבד, נאלצה לשערך מטה את נכסיה ברוסיה ולרשום הפחתות של מאות מיליוני שקלים. לפיכך היא מציגה הפסדים תקופה ממושכת, ומתקשה למשוך דיבידנדים כדי לשרת את החוב.
אתמול נכתב ב"כלכליסט" כי מחזיקי האג"ח הישראלים החליטו להוציא את לבייב ומקורביו מניהול המשא ומתן בהסדר החוב של אפריקה מחשש לניגוד עניינים. עיקר הדיונים כעת נוגעים להמרת חוב של מיליארד שקל כלפי בעלי האג"ח ב־25% ממניות החברה. לבייב, או משקיע אחר שיימצא, יזרים לאפריקה במסגרת ההסדר 500־400 מיליון שקל, ויקבל 70%-75% ממניותיה. בחברה העריכו כי ההסדר יושלם בתוך כמה שבועות.
מאפריקה ישראל לא התקבלה תגובה.