בלעדי לכלכליסט
חוזרת לאבן קיסר: קרן טנא מפגישה את שדות ים עם 43 מיליון דולר נוספים
טנא תרכוש 3.1% ממניות הקיבוץ, שמחזיק בשליש מיצרנית משטחי הקוורץ, ותקבל אופציה ל־6% נוספים באותו שווי. בסיבוב ההשקעה הראשון רשמה הקרן רווח של 150 מיליון דולר ממכירת חלקה בחברה
קרן טנא חוזרת לאבן קיסר. הקרן חתמה על רכישת 3.1% ממניות החברה שמוחזקות על ידי קיבוץ שדות ים, כך נודע ל"כלכליסט".
- קיבוץ שדות ים בדרך לעוד אקזיט של 180 מיליון שקל
- רענן זילברמן, מנכ"ל מי עדן, בדרך לתפקיד מנכ"ל אבן קיסר
- אבן קיסר: עלייה בהכנסות וברווח הנקי ברבעון השני
הקרן, שמנוהלת על ידי אריאל הלפרין, תרכוש כ־1.05 מיליון מניות אבן קיסר ב־43 דולר למניה – גבוה ב־20% ממחיר השוק. היקף העסקה, שעומד על 43 מיליון דולר, משקף שווי של 1.5 מיליארד דולר לחברה.
בנוסף, קרן טנא תקבל אופציה לרכישת כמות כפולה לפי אותו השווי בתוך חמש שנים. מדובר באופציה הדדית, כך, שבמקום למכור 6% נוספים מאבן קיסר, קיבוץ שדות ים, שמחזיק כיום ב־32%, יוכל להעניק לקרן טנא כ־2.5%. כלומר, הקיבוץ ישאר עם אחזקה של 26% ממניות יצרנית משטחי הקוורץ וקרן טנא תקבל קרוב ל־6% מהמניות תמורת המחיר שכבר שילמה. אם האופציה תמומש, היקף האחזקה הכולל של הקרן יהיה 9.3%, שתמורתם היא תשלם 129 מיליון דולר.
קרן טנא תוכל למנות שני דירקטורים באבן קיסר, מתוך השלושה שיכול למנות שדות ים. הקיבוץ יישאר עם דירקטור אחד בלבד מטעמו, אך על פי הערכות בין הצדדים יהיה הסכם הצבעה משותף.
מפעל אבן קיסר צילום: אלעד גרשגורן רוב של 80% לאישור העסקה
אסיפת חברי הקיבוץ אישרה ברוב של 80% את העסקה, שתפגיש את 400 חברי הקיבוץ עם 134 מיליון שקל ברוטו לפני מס. את המו"מ, שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, ניהלה טנא עם המועצה הכלכלית של הקיבוץ בראשות מורדי ונטורה, שהובא לתפקיד כפשרה בין שתי הוותיקים והצעירים בקיבוץ. את טנא יצג עו"ד דוני טולידאנו ממשרד ארדינסט בן נתן טוליגאנו ואת שדות ים עו"ד יואב כספי.
ונטורה ניהל מגעים עם ארבעה גופים נוספים (קרנות ההשקעה הפרטיות CVC וקרלייל, קרן אייפקס ומבטח שמיר), שביקשו לרכוש את האחזקה המלאה של הקיבוץ. אך ונטורה העדיף לבחור באפשרות שתשאיר את הקיבוץ עם 26% מהמניות (אם מלוא האופציה לא תמומש). זאת בשל היתרונות הכלכליים הקיים באחזקה באבן קיסר, שמאפשרת הכנסות של 11 מיליון דולר בשנה בתמורה להעסקת 67 חברי הקיבוץ על בסיס קביעות, חכירת קרקע של הקיבוץ, שירותי משרד, חשמל ותחזוקה. בנוסף, ירידה של האחזקה מתחת ל־26% עלולה להיות עילה לויתור על אדמות המפעל במסגרת החכירה מול מינהל מקרקעי ישראל.
ב־2014 ביצע הקיבוץ אקזיט ראשון כשמכר חלק ממניות אבן קיסר ב־270 מיליון דולר. אז נפגשו חברי הקיבוץ עם 600 מיליון שקל נטו (מיליארד ברוטו), שחולקו בין 700 חברי הקיבוץ לפי מנגנון של ותק. חלק מהסכום נשמר להשקעות תשתית והפנסיה של החברים.
טנא השקיעה 39 מיליון דולר
סבב ההשקעה הראשון של קרן טנא באבן קיסר התרחש ב־2006, אז רכשה 21% מהחברה יחד עם משקיעים נוספים וב־2009 היקף האחזקה עלה ל־30% (טנא החזיקה ב־23.2%). בשתי פעימות השקיעה טנא 39 מיליון דולר. ב־2013 מכרה הקרן את חלקה ב־186 מיליון דולר.
מניית אבן קיסר, שנסחרת בנאסד"ק, הגיעה ביולי 2015 לשיא של 71 דולר, ששיקף שווי של 2.5 מיליארד דולר. אולם, מאז נפלה המניה בשל התגברות התחרות והאטה בצמיחת השוק האמריקאי, הגדול ביותר של החברה. מתחילת השנה נפלה המניה ב־17.6% ושווי החברה עומד על 1.3 מיליארד דולר.