סעודיה-רוסיה יפעלו ליציבות מחירי הנפט; פוטין "המדינות ישמרו על דיאלוג"
הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן נפגש עם הנשיא הרוסי בפסגת G-20 - ועל פי מקורות הפגישה עסקה דווקא בענייני סוריה. במקביל הודיעה אינדונזיה, החברה גם היא באופ"ק: "מרגישים בנוח עם מחירי נפט של 43-40 דולר לחבית"
סעודיה ורוסיה הסכימו על שיתוף פעולה לטובת יציבות בשוק הנפט. ההודעה הרשמית על ההסכמות יצאה לאחר פגישה בין הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן לנשיא הרוסי ולדימן פוטין. הפגישה נערכה במסגרת פסגת ה-20-G של הכלכלות החזקות בעולם בסין.
- פוטין: "מעוניין בהסכם עם אופ"ק על הקפאת היקף ייצור הנפט"
- שר האנרגיה הסעודי: "לא נציף את השוק בנפט - אך נמכור למי שיבקש"
- דאו ג'ונס סיים רצף של שישה חודשים ירוקים; מחיר הנפט צנח ב-3.6%
בסוף השבוע אמר פוטין כי הוא מעוניין בהחלטה משותפת של רוסיה וארגון אופ"ק על הקפאת רמות ההפקה של הנפט, על מנת לייצב את מחירי הסחורה.
"המדינות שלנו הן שתי יצרניות הנפט הגדולות בעולם, כך שאי אפשר לדבר על יציבות מחירים מבלי לשתף את רוסיה או את סעודיה", אמר בן סלמאן. פוטין אמר כי שתי המדינות "יישמרו על דיאלוג קבוע".
על פי גורמים שנכחו בפגישות בין השניים, השיחות בין שני האישום התמקדו בעיקר בנושא הסורי דווקא, ובכל מקרה לא דובר על כל הצעה להקפאת תפוקה. בחודש הבא צפויות מדינות אופ"ק להתכנס באלג'יריה על מנת לדון באפשרות של הקפאת רמות התפוקה. בפגישה קודמת שנערכה בדוחא בפברואר האחרון המדינות החברות לא הגיעו להסכמות, בין היתר לנוכח אי הסכמות עם סעודיה ועל רקע התנגדותה של איראן להקפאת רמות התפוקה – בטענה כי תיפגע קשות מההחלטה, לאחר שהיא רק עכשיו חזרה לשוק, עם ביטול הסנקציות הבינלאומיות.
בשנים האחרונות אימצו באופ"ק את המדיניות שהתוותה סעודיה בשנת 2014, על פיה החברות ראשיות להגדיל את התפוקה על מנת להגן על נתח השוק שלהן. בחודש אוגוסט – שבו התקבלה ההחלטה על ההתכנסות באלג'יריה – עמדה התפוקה של מדינות אופ"ק על רמת שיא של 33.69 מיליון חביות ליום (שסיפקה כמעט שליש מהביקוש בעולם).
לנוכח הדברים האחרונים שאמר בעניין זה בשבוע שעבר שר האנרגיה הסעודי – בין היתר "סעודיה תישאר גמישה בכל הקשור למדיניות הנפט שלה. אנחנו ניענה לביקושים ככל שאלה יגדלו, כמו שעשינו השנה ובשנה שעברה" - לא ברור עד כמה הממלכה מוטרדת באמת מרמת המחירים הנוכחית.
חברה נוספת באופ"ק שלפחות על פי הצהרותיה אינה מוטרדת ממחירי הסחורה היא אינדונזיה, החברה האסייתית היחידה בארגון. שרת הפננסים של אינדונזיה, סרי מוליאני אינדרווטי (Sri Mulyani Indrawati) אמרה בראיון ל-CNBC כי היא "מרגישה בנוח" עם המחירים הנוכחית של הנפט.
גם דברי השרה נאמרו במסגרת המפגשים של פסגת 20-G (אינדונזיה היא חברה בפסגה). "יש לנו ביטחון מלא ברפורמות הפיסקאליות שלנו. מדובר בחבילה חזקה מאד של שינויים מבניים ארוכי טווח. אנחנו לא נהיה עוד מדינה שמסתמכת על פעילות בועתית אלא על כלכלה ריאלית", אמרה אינדרווטי.
שרת הפיננסים ציינה כי להערכתה, לנוכח העובדה שרמות הביקוש וההיצע לא צפויים להשתנות, מחירי הנפט הגולמי יישארו בשנה הקרובה בסביבת 45-40 דולר לחבית, בהינתן שלא יתרחש משבר גדול בלתי צפוי, בטחוני או סביבתי. "בנינו את התקציב שלנו סביב רמת מחירים של בין 45 ל-40 דולר לחבית. אני מרגישה נוח עם הרמה הזו. נמשיך לעקוב על רמות הביקושים וההיצעים של הנפט והגז"", אמרה אינדרווטי.