"הריבית השלילית ביפן - עליית מדרגה במלחמת המטבעות בעולם"
האנליסטים מתייחסים להחלטה המפתיעה של הבנק המרכזי היפני להוריד את הריבית למינוס 0.1%: מזרחי טפחות: "מלחמת המטבעות אינה עומדת בפני סיום"
ההאטה בכלכלת יפן והתרחקות מיעדי האינפלציה גרמו ביום שישי האחרון לבנק המרכזי היפני להדהים את השווקים העולמיים בזה שהוריד את הריבית מרמה חיובית של 0.1% לרמה שלילית של 0.1%. זאת, בפעם הראשונה מאז אוקטובר 2010.
- בורסות אירופה ננעלו בעליות - בעקבות הדרמה ביפן
- להציל את הגודזילות: חברות הטכנולוגיה היפניות קורסות
- למען רמת הסושי: יפן תעניק הסמכה רשמית לשפים זרים
הצעד המפתיע, השפיע מיידית על הין היפני שנחלש אל מול המטבע האמריקאי, הדולר, ב-2%, ולתשואות הפדיון על איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שצנחו עד ל-1.9%. זאת, כאשר רק לפני כחודש הן היו ב-2.3% ועשו דרכן למעלה.
רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, מסביר כי "הורדת הריבית ביפן היא צעד מפתיע, ברמה המקומית והבינלאומית. המהלך אפקטיבי משום שהשוק לא היה ערוך לו. השווקים קבלו תזכורת כי הבנקים המרכזיים עדיין יכולים להשפיע על המהלכים וארסנל הכלים שלהם עדיין לא מוצה".
הכלכלה היפנית עדיין בקשיים, למרות המדיניות הפיסקאלית המרחיבה-אגרסיבית. "יפן היא מרכיב חשוב בכלכלת העולם וקשיים בה מעידים על כך שגם במקומות אחרים הדרך עוד ארוכה", טוען מנחם.
כעת המבחן הוא האם מהלכים אלה יובילו להתאוששות ברורה בכלכלה היפנית. אם לא, מסביר מנחם, ייתכנו המשך ירידות.
"מלחמת המטבעות אינה עומדת בפני סיום"
מנחם מציין כי מדובר במהלך נוסף במסגרת מלחמת המטבעות העולמית. לדבריו, "יפן סובלת מכך שבכל פעם ששנאת הסיכון עולה – הין מתחזק, בתור מטבע שנחשב לבעל סיכון נמוך, מה שפוגע קשות בייצוא וגורם לירידות במדד המניות המקומי. הירידות הללו בתורן פוגעות בסנטימנט ויוצרות גל עולמי של ירידות".
"על מנת למנוע את עליית הין, ירדה הריבית ביפן. אך אם יינקטו מהלכים דומים במקומות אחרים, או שמשקיעים יחזרו לחשוש מנכסים מסוכנים, סביר שהריבית השלילית עצמה לא תמנע לאורך זמן את עליית הין. משכך, לא נראה כי מלחמת המטבעות עומדת לפני סיום", אמר מנחם.
הפד יתקשה בתנאים אלו לדבוק בתוכנית להעלות את הריבית
דוד רזניק מלאומי שווקי הון אומר כי "מהלך הקלה המוניטארית ביפן מדגיש את ההסתעפות (divergence) שחלה, וכנראה תימשך, בין מדיניות הבנקים המרכזים בעולם המפותח. כך הבנקים המרכזיים באירופה, יפן וסין ממשיכים בהרחבות מוניטאריות בעוד שהפד העלה את הריבית בחודש דצמבר".
לדבריו, "מהלך ההרחבות המוניטאריות בעולם מסמן כי הפד יתקשה לדבוק בתוכנית להעלות את הריבית 3-4 פעמים במהלך השנה הקרובה. למעשה השוק בארה"ב, נכון ליום שישי, מגלם כי במהלך שנת 2016 יעלה הפד את הריבית בין פעם לפעמיים לכל היותר".