השורה התחתונה
דאטה זה כוח: מלאנוקס פותחת פער על המתחרים
מאגרי הדאטה, שצומחים בקצב מסחרר, הפכו בשנים האחרונות למצרך הכי חם בשוק. חברת השבבים הישראלית השיקה לאחרונה פתרונות שיהפכו את המאגרים ליעילים יותר ואת החברה עצמה לפופולרית מתמיד
מובילות מאגרי הדאטה בעולם הן חמש האמריקאיות: פייסבוק (FB), גוגל (GOOG), אפל (AAPL), מיקרוסופט (MSFT) ואמזון (AMZN). בשוק הסיני מדובר בעיקר בעליבאבא (BABA) ובבאידו (BIDU). חברות ישראליות רבות, דוגמת צ'ק פוינט ומלאנוקס, הן שחקניות משמעותיות עם טכנולוגיות מתקדמות לתשתיות מאגרי הדאטה.
הרכישות הוכיחו את עצמן
מייסדי גוגל ופייסבוק היו הראשונים להבין ש"הזהב השחור" החדש הוא הדאטה שנצבר אצלם בקצב מסחרר. הרבה לפני שאחרים קלטו את ערכם הרב של התכנים שאנחנו משאירים מאחורינו, שתי החברות "אספו" במהירות הבזק ובכל מחיר כל סטארט־אפ שהראה סימנים ראשונים של פוטנציאל לצבירה מהירה של דאטה. היום אף אחד כבר לא מגחך על סכומי העתק ששולמו למייסדי יוטיוב או ווייז הישראלית על ידי גוגל ולמייסדי אינסטגרם או וואטסאפ על ידי פייסבוק. ליוטיוב יש היום יותר ממיליארד משתמשים, ומדי דקה מועלות בה 300 שעות וידיאו. בנוסף, גוגל בדרך להפוך את ווייז לרשת המידע בזמן אמת המובילה של נהגי העולם ובעתיד הרחוק גם של מכוניות ללא נהג.
את אינסטגרם, אפליקציית תוכני הצילום, פייסבוק רכשה, בעסקה שנחשבה לבועתית, לפני שלוש שנים במיליארד דולר על בסיס של 30 מיליון משתמשים. מאז כמות המשתמשים נסקה פי עשרה, והיום בנקאים נותנים לאינסטגרם שווי של 30 מיליארד דולר.
לעומת מייסדי אינסטגרם, את מייסדי וואטסאפ היה קשה לסנוור עם מיליארד או שניים והם לא נכנעו לחיזורי ענקיות הדאטה, כשפייסבוק בראשן. מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, הודה לא מזמן שסירובם של מייסדי וואטסאפ להימכר תמורת סכומי עתק הזכיר לו את החיזורים שהוא עצמו חווה כאשר פייסבוק היתה בחיתוליה. צוקרברג הגיע למסקנה שרק הצעה שתיחשב לגמרי משוגעת, כזאת שהוא עצמו אף פעם לא קיבל עבור פייסבוק, תשבור אותם. בסוף הונחה על השולחן של מייסדי וואטסאפ הצעה של 17 מיליארד דולר במזומן ובמניות. בסגירה של העסקה הסכום אף גדל ל־22 מיליארד דולר בשל נסיקת מניית פייסבוק בין החתימה על ההסכם לסגירתו. בתוך שנה וחצי מספר משתמשי וואטסאפ הוכפל לכמעט מיליארד, ואפליקציית התקשורת הכי פופולרית בעולם הפכה לאיום גדול על ספקי התקשורת המסורתיים.
פריצת הדרך של מלאנוקס
כשמדובר על תמיכה במאגרי המידע, חברות ישראליות רבות מצליחות להתברג בראש בתחומי הסייבר השונים. צ'ק פוינט (CHKP) היא בין המובילות, אבל בשנה האחרונה פרצה בגדול גם סייבר־ארק (CYBR). בנוסף, ביוני נחתם הסכם OEM (מוצריה של החברה מוטמעים במוצרי החברה שעמה חתמה על ההסכם) בין סיסקו (CSCO) לרדוור (RDWR), שמפתחת תוכנות להגנה מהתקפות סייבר. ההסכם צפוי לתרום משמעותית לשורה התחתונה של רדוור החל מ־2016.
כל מאגר מידע בנוי על ארבע טכנולוגיות עיקריות: מחשוב, זיכרונות, אחסון וקישוריות, ומלאנוקס ׁ(MLNX) מתכוונת להוביל את תחום הקישוריות לשלב הבא. באמצע יוני יצאה החברה בהכרזה דרמטית על השקות חדשות. באירוע, שהתקיים בקומת המצפה של המגדל החדש שנבנה במתחם מגדלים התאומים בניו יורק, היו לקוחות רבים, מומחי טכנולוגיה, אנליסטים ואפילו המנטליסט ליאור סושרד שבידר את הנוכחים. אנליסטים ומומחי תקשורת מעריכים כי מלאנוקס הציגה את הפתרונות הכי מהירים ויעילים שיש היום על בסיס פרוטוקול אתרנט (פרוטוקול תקשורת להעברת דאטה בין שרתים) שבו משתמשים במאגרי המידע הגדולים.
מלאנוקס חשפה לעולם מתג אתרנט, Spectrum, מבוסס מעבד שמכסה את כל טווח המהירויות עד 100 ג'יגה־ביט לשנייה, יכולת שאין היום לאף חברה בשוק, ומתאם אתרנט עד 50 ג'יגה־ביט לשנייה. האנליסט דניאל עמיר מלנדנבג־טלמן מציין שלהבדיל מהמתחרים, מדובר על פלטפורמת אתרנט פתוחה בעלת גמישות בתוכנות. הוא נותן למניית מלאנוקס המלצת קנייה ומחיר יעד של 65 דולר.
מדובר בפריצת דרך למלאנוקס, שבשנים האחרונות מובילה כמעט ללא תחרות רצינית את השוק של פתרונות לקישוריות מהירה בסביבות מחשוב כבדות (HPC) עם פתרונות האינפיניבנד (שבבי תקשורת שמאיצים תעבורות נתונים בין שרתים ומערכות אחסון) שלה. פתרונות האתרנט היוו 24% מעוגת המכירות ברבעון הראשון והסתכמו ב־34 מיליון דולר, זינוק של 84% לעומת הרבעון המקביל. פתרונות האתרנט הם גם מנוע הצמיחה החזק של מלאנוקס לרבעונים הבאים, והאנליסטים של בנק ההשקעות נומורה מעריכים כי קצב הצמיחה באתרנט יהיה מעל 100% השנה ובטווח של 30%–50% בשנה הבאה.
שיתוף פעולה עם פייסבוק
מייסד ומנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן העריך בראיון לרשת הטלוויזיה של בלומברג כי בעזרת ההשקות החדשות החברה מובילה בפער של דור מול מתחרות כמו אינטל (INTC) או ברודקום (BRCM), ומידת ההצלחה שלה תלויה עתה בעיקר ביכולת הביצוע של מוצריה. מבין חמש ענקיות מאגרי הדאטה, ארבע הן לקוחות של מלאנוקס, כאשר מתוכן רק מיקרוסופט מאשרת לפרסם את שמה. ההערכות הן שהחמישית שעדיין לא מנהלת קשרים עם החברה היא אמזון. וולדמן העריך בראיון כי בשנה הבאה הענקית החמישית גם תצטרף לרשימת לקוחות החברה.
בנוסף, פייסבוק חשפה לא מזמן כי היא עובדת עם מלאנוקס ואינטל על פרויקט פיתוח משותף, בשם יוסמיטי, לתשתית הרשת שלה. אינטל תהיה בצד של פיתוח מעבדי המחשוב ומלאנוקס תפתח קישוריות על בסיס אתרנט. לפייסבוק יש כ־2.5 מיליארד משתמשים בשלל הפלטמורמות שלה, ותעבורת הדאטה בין השרתים והמתגים במרכזים שלה מוכפלת מדי שנה, כך שלא פלא שהיא מחפשת כל הזמן פתרונות טכנולוגיים לצרכים שלה ולא מסתפקת רק ברכישת שרתים ומתגים מהמדף.
השורה התחתונה: על פי הערכות, קצב הצמיחה של ההכנסות מפתרונות האתרנט של מלאנוקס יהיה מעל 100% השנה ובטווח של 30%–50% בשנה הבאה
הכותב הוא יועץ ומשקיע בניירות ערך שונים