$
בורסת ת"א

פרסום ראשון

קריסת קרן אור: רשות ני"ע חקרה באזהרה את חיליק טפירו בחשד לעבירות מרמה

קרן ההשקעות שקרסה לפני למעלה משנה, הותירה אחריה חובות של למעלה מ-61 מיליון שקל ל-480 משקיעים. בעל השליטה לשעבר טפירו נחקר בחשד שעשה שימוש אישי ואסור בכספים שגויסו, בין היתר למימון חברות פרטיות שהיו בבעלותו

תומר גנון 22:1422.06.15

רשות ני"ע חקרה היום (ב') באזהרה את בעל השליטה לשעבר בקרן ההשקעות אור שקרסה - איש הביטוח חיליק טפירו. הרשות מייחסת לו עבירות של מרמה וגיוס הון ללא ללא תשקיף וכן עבירות הלבנת הון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. עוד מייחסת הרשות לטפירו שימוש שלא כדין בכספים שגייסה הקרן, בין היתר לצורך מימון החברות הפרטיות שלו.

 

בית משפט השלום בתל אביב שחרר הערב את טפירו למעצר בית עד יום שישי. על טפירו הוטלו תנאים מגבילים: הפקדת ערבות של 100 אלף שקל, וצו איסור יציאה מהארץ ל-180 יום. אדם נוסף שהיה קשור לקרן אור טרם קריסתה נחקר היום ברשות. שמו אסור עדיין בפרסום.

קרן אור, שעל פי פרסומיה השקיעה בפרויקטים של תמ"א 38, קרסה לפני למעלה משנה והותירה אחריה חובות של כ-61 מיליון שקלים לכ-480 משקיעים. זאת לאחר שרשות ניירות ערך הורתה על הקפאת פעילותה, משום שמבנה פעילותה דרש לדבריה פרסום תשקיף.

 

במודעות שפרסמה הקרן, ובהן הופיע הכלכלן שלמה מעוז, היא התחייבה על תשואות של 8% לשנה ו-23% לשנתיים. בסך הכל גייסה הקרן במהלך שנות פעילותה ועד הקריסה בין השנים 2014-2012 כ-80 מיליון שקלים מ-700 משקיעים. לאחר הוראת הרשות פנו עובדים ומשקיעים לבית המשפט המחוזי בחיפה, בבקשה לפרקה. לפני כחצי שנה אושר הסדר נושים בקרן, ששיקף תספורת של למעלה מ-50% לנושים.

 

הכלכלן שלמה מעוז. הופיע בפרסומות שבהן התחייבה הקרן על תשואות של 23% לשנתיים הכלכלן שלמה מעוז. הופיע בפרסומות שבהן התחייבה הקרן על תשואות של 23% לשנתיים צילום: בועז אופנהייים

 

זמן קצר לאחר שהוגשה בקשת הפירוק נגד קרן אור, ערכו המפרקים הזמניים עוה"ד ליאור מזור ורמי קוגן, דו"ח על נסיבות הקריסה. "החקירה הראשונית מעלה פערים ניכרים ביותר, בהיקף הנאמד לפחות בכ-13 מיליון שקל, בין סכומי השימושים שבוצעו על ידי החברה בכספים שגייסה, לבין יתרות הקרן להחזר", נטען בדו"ח. "הפערים מוסברים בחלקם בלבד על ידי עלויות הגיוס הגבוהות ביותר של הכספים, החזרי ריבית משמעותיים ביותר בהם נשאה החברה, והוצאות הנהלה גבוהות".

 

על פי רשימת ההשקעות שצורפה לדו"ח החקירה של המפרקים הזמניים, כספי המשקיעים לא נותבו אך ורק להשקעות בנדל"ן. מהדו"ח עלה שחלק נכבד מהגיוסים שימשו גם למתן הלוואות לחברות הפרטיות של טפירו, וכן למתן הלוואות חוץ בנקאיות לאנשים פרטיים או למוסדות בריביות גבוהות.

 

כך למשל כ-3 מיליון שקל מכספי המשקיעים שימשו כהלוואת לחברות הפרטיות שבשליטת טפירו: 1.355 מיליון שקל הועברו לחברת קפיטל פרופיט, 435 אלף שקל לסופריר בית השקעות (לשעבר אלפא פלטינום), 300 אלף שקל לטפירו נכסים, ו- 844 אלף שקל לטפירו סוכנות ביטוח. "נעשו עסקאות עם בעלי שליטה ומי מטעמם, או עם חברות קשורות אשר בעלי השליטה ראו אותן כחלק בלתי נפרד מהישות המשפטית של החברה, ללא שנעשתה הפרדת מסך כמתבקש ומתחייב בנסיבות", כתבו המפרקים הזמניים בדו"ח.

 

על פי הדו"ח הכסף שגייס טפירו מהמשקיעים תוך הבטחת תשואה והשקעות בנדל"ן שימש אותו לעוד מטרה. "בפועל שימשו מרבית כספי המשקיעים למתן הלוואות חוץ בנקאיות לאנשים פרטיים או למוסדות בהיקפים משתנים, בריביות גבוהות מאוד, בסכומים שנעו בין אלפי למאות אלפי שקלים ולפעמים למעלה מכך. הכל תמורת בטוחות ראיות לכאורה". אחת הדוגמאות היא חברה בשם ב.ה הורייזן השקעות שלה הלוואה טפירו 6.4 מיליון שקל.

 

"בתוך זמן קצר יחסית הצליח טפירו אשר היה אמון על גיוס הכספים, לגייס כספים בהיקף משמעותי ממשקיעים שונים, אשר מרביתם היו לקוחותיו או בני משפחה או חברים של אותם לקוחות", כתבו המפרקים. "רובם ככולם שוכנעו להשקיע את כספם, על יסוד מצגים שהוקמו בפניהם ולפיהם כספיהם יושקעו בפרויקטי תמ"א 38". המפרקים הוסיפו שרבים מהמשקיעים הסכימו לתת את כספם, בין היתר משום ששמו של מעוז ששימש ככלכלן נקשר בקרן.

 

שיטת הגיוס של טפירו, כך המפרקים, עבדה בצורה הבאה: הוא חתם מול המשקיעים על הסכמי הלוואה, כאשר קרן אור (רשומה כט.ב נכסים) היא הלווה ואילו האדם הפרטי הוא המלווה. על פי ההסכמים שצורפו לדו"ח, הלקוח היה אמור למקבל החזר קרן וריבית של 8%-11.5% לשנה - קרי עד 23% להלוואות שהחזרן מתפרס על פני שנתיים. על החזר הריבית היה להתבצע מדי חודש. "להבטחת התחייבויות חתמו ט.ב, טפירו וברימן (שותפו לשעבר של טפירו, ת.ג) על כתב ערבות אישית בצמוד לכל הסכם הלוואה", נכתב בדו"ח.

 

כן נטען בו שבאופן תמוה חלק מהמשקיעים קיבלו החזרים כספים שהיו גבוהים מאלה שעליהם התחייבה הקרן, מבלי שתילקח בחשבון "הנגיסה" בנכסי הקרן. כלומר, שההחזרים הכספיים למשקיעים הותיקים, באו על חשבון כספי המצטרפים החדשים.

 

עורך דין איתן מעוז המייצג את חיליק טפירו מסר בתגובה: "בין החברה לבין רשות ניירות ערך קיימת מחלוקת משפטית לגיטימית בנוגע למסגרת המשפטית שבה היה על החברה לגייס כספים ממשקיעים. עמדת החברה נתמכת בחוות דעת משפטיות מבכירי עורכי הדין בשוק ההון, לפיה לא היה צורך בתשקיף לצורך הגיוס, ואנו מניחים כי בסופו של יום יתברר כי לא נפל כל פגם בהתנהלותם של מר טפירו והחברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x